
Rev. Rul. 60-110, 1960-1 C.B. 121 

Contributions by individuals to a university endowment 
association organized and operated for the purpose of receiving 
and holding in trust any property given, devised, or bequeathed in 
trust, or in any other way made over to the organization for the 
use of a university, do not constitute gifts to the university 
within the meaning of section 170(b)(1)(A)(ii) of the Internal 
Revenue Code of 1954. Accordingly, the additional deduction for 
charitable contributions to the extent of ten percent of adjusted 
gross income provided by the special rule in section 170(b)(1)(A) 
of the Code does not apply to contributions made to such 
organization by individual donors. 

Revenue 
distinguished. 

Ruling 60-111, page 123, this Bulletin, 

Advice has been requested whether contributions by
individuals nonprofit university endowment associationto a 
organized and operated for the purpose of receiving and holding in 
trust property given or made over to the corporation for the use 
of a state university will qualify for the deduction of ten 
percent of adjusted gross income provided by the special rule 
under section 170(b)(1)(A) of the Internal Revenue Code of 1954. 

The instant corporation, a university endowment association,
was chartered under the laws of a state as a nonprofit educational 
corporation for the purpose of promoting, receiving, administering 
and disbursing private gifts and bequests for the exclusive
benefit of a state university. The association's activities 
consist of encouraging and soliciting private support for the 
university; receiving and holding in trust all property given to 
the association for the benefit of the university; the 
administration of endowment funds; and the maintenance of separate 
funds for gifts and bequests received for uses for which state 
appropriated funds are not available, such as scholarships,
students loans, equipment, furnishings, supplies, lectureships and
libraries. The association holds title to over 50 percent of the 
property comprising the university campus area. Gifts for 
specific purposes specified by donors are expanded upon the
request and approval of proper university officials; however, the 
expenditure of unrestricted gifts received from donors require the 
approval of the association's executive committee as well as the 
approval of appropriate university officials.  No gift or bequest
is reduced in any way by administrative expenses of the 
association as all such expenses are paid from the resources
provided by one of the association's benefactors. 

The Internal Revenue Service has held that the instant 
corporation is exempt from Federal income taxation, and that
contributions made to it are deductible by the individual donors 
to the extent of the general limitation of 20 percent of adjusted 
gross income as provided by section 170(b)(1)(B) of the Code. 



Section 170(b)(1)(A) of the Code provides, in part, that an 
additional deduction under a special rule whereby contributions to 
certain specific classes of organizations, including educational 
organizations referred to in section 503(b)(2) of the Code, shall 
be allowed to individuals to the extent that the aggregate of such 
additional contributions does not exceed ten percent of the
donor's adjusted gross income. Section 503(b)(2) of the Code
refers to an educational organization as one which normally
maintains a regular faculty and curriculum and normally has a 
regularly enrolled body of pupils or students in attendance at the 
place where its educational activities are regularly carried on. 

With reference to section 17(b)(1)(A)(i), (ii), and (iii) of 
the Code, Senate Report No. 1622, 83rd Cong., on page 207, states 
as follows: 

It is to be noted that such charitable contribution 
must be paid to the organization and not for the use of the 
organization. Accordingly, payments to a trust (where the
beneficiary is an organization described in said clauses (i), 
(ii), or (iii)) are not included under this special rule. 

Section 1.170-2(b)(3) of the Income Tax Regulations states,
among other things, that a gift to an educational institution 
through an alumni association or a class organization, which acts 
simply as a fund-raising or collection agency through which gifts 
may be made currently to the institution, is a gift to the
educational organization if the entire gift inures to its benefit, 
but not if any part of it inures to the general or operating fund
of the agency. 

In the instant case, however, the corporation, in accordance 
with the provision of its charter, functions as a trust to receive 
and hold property given to it for the use and benefit of the
university, rather than as an agency for the collection of gifts 
which are transferred to the university. Thus, a contribution 
made to the corporation may not be considered a gift to the
university within the meaning of section 1.170-2(b)(3) of the 
regulations. 

In view of the above, it is held that contributions made by 
individuals to a university endowment association organized and 
operated for the purpose of receiving and holding in trust any 
property given, devised, or bequeathed in trust, or in any other 
way made over to the organization for the use of a university, do 
not constitute contributions paid to the university within the 
meaning of section 170(b)(1)(A)(ii) of the Code. Accordingly, the 
additional deduction for charitable contributions to the extent of 
ten percent of the taxpayer's adjusted gross income provided by 
the special rule in section 170(b)(1)(A) of the Code does not 
apply to contributions made to such organization by individuals. 

This case is distinguishable from Revenue Ruling 60-111,
below, this Bulletin, where contributions received by an 



association of educational organizations for its participating
colleges were considered to be gifts to such colleges since the 
association in that case merely made temporary investments of such 
gifts for an interim period prior to the annual distributions 
thereof in their entirety to the colleges; whereas, in the instant 
case, donations to the endowment association are placed by it in 
various funds which it administers and maintains on a permanent 
basis, including the holding of title indefinitely to some of the 
gifts. 


