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 Surplus political campaign funds; delegate's political 
convention expenses.  Amounts expended to enable an elected 
legislator to attend a political party's national convention as a 
delegate, which are paid from surplus funds from an earlier 
campaign maintained in a separate bank account qualifying as a 
political organization, are not includible in the legislator's 
gross income. 
 
ISSUE 
 
 Are the amounts expended from surplus political campaign 
funds to defray expenses incurred in attending a convention of a 
political party includible in a taxpayer's gross income under the 
circumstances described below? 
 
FACTS 
 
 In 1976, the taxpayer, an elected legislator, attended a 
political party's national convention as a delegate.  The purpose 
of the convention was to select and nominate candidates for 
President and Vice President of the United States.  Payment of the 
taxpayer's expenses incurred while attending the convention was 
made from surplus political campaign funds that were available 
from the taxpayer's earlier successful political campaign and 
maintained in a separate bank account.  The fund maintained in the 
separate account qualifies as a political organization.  See Rev. 
Rul. 79-11, page 207, this Bulletin. 
 
LAW AND ANALYSIS 
 
 Effective for taxable years beginning after December 31, 
1974, the federal income tax treatment of political organization 
is covered by section 527 of the Internal Revenue Code of 1954. 
 
 Section 527(a) of the Code provides, in part, that a 
political organization shall be considered an organization exempt 
from income taxes for the purpose of any law that refers to 
organizations exempt from income taxes. 
 
 Section 527(e)(1) of the Code defines the term 'political 
organization' as a party, committee, association, fund, or other 
organization organized and operated primarily for the purpose of 
accepting contributions or making expenditures, or both, for an 
exempt function. 
 
 Section 527(e)(2) of the Code defines the term 'exempt 
function' as the function of influencing or attempting to 
influence the selection, nomination, election, or appointment of 
any individual to any Federal, State, or local public office or 
office in a political organization, or the election of 
Presidential of Vice-Presidential electors, whether or not such 
individual or electors are selected, nominated, elected, or 



appointed. 
 
 Because the amounts expended to attend the convention are 
incurred in attempting to influence the selection and nomination 
of candidates for political office, they are exempt function 
expenditures. 
 
HOLDING 
 
 The amount expended from surplus political campaign funds to 
attend the political convention are not includible in the 
taxpayer's gross income. 


