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 An organization that provides an elementary education for 
children may meet the requirements for an 'educational 
organization' even though it has no formal course program or 
formal classroom instruction, and, therefore, is not considered a 
private foundation. 
 
 Advice has been requested whether the organization described 
below is an educational organization of the type described in 
section 170(b)(1)(A)(ii) of the Internal Revenue Code of 1954 and, 
therefore, is not a private foundation by reason of section 
509(a)(1). 
 
 The organization's only activity is the operation of a 
program providing full-time elementary education to children at a 
facility maintained exclusively for that purpose.  The program has 
a faculty consisting of a director and a regular staff of 
instructors.  A regularly enrolled student body attends the 
program five days a week.  The program operates continuously 
throughout the year.  Although the program is designed to provide 
children with basic educational knowledge, it does not offer a 
formal course program.  Each child is given an individualized 
course of study based upon his interests and aptitudes.  The basic 
educational subjects are taught by the teacher relating them to 
the child's area of interest.  The organization's income is from 
contributions and tuition payments and its expenditures are for 
the operation of the program. 
 
 There are no restrictions against admissions based on race 
and the organization has a racially nondiscriminatory policy as to 
students within the meaning of Revenue Ruling 71-447, C.B. 1971-2, 
230. 
 
 The organization has previously been recognized as exempt 
from Federal income tax under section 501(c)(3) of the Code. 
 
 Section 509(a)(1) of the Code provides that the term private 
foundation means a domestic or foreign organization described in 
section 501(c)(3) other than an organization described in section 
170(b)(1)(A) (other than in clauses (vii) and (viii)). 
 
 Section 170(b)(1)(A)(ii) of the Code describes an educational 
organization as one which normally maintains a regular faculty and 
curriculum and normally has a regularly enrolled body of students 
in attendance at the place where its educational activities are 
regularly carried on. 
 
 Although the organization in the instant case has no formal 
course program or formal classroom instruction, it is considered 
to maintain a regular curriculum within the meaning of section 
170(b)(1)(A)(ii) of the Code, since it develops an individualized 
course of study for each child based on his needs and aptitudes.  
Therefore, since it also maintains a regular faculty and has a 



regularly enrolled body of students in attendance at the place 
where its educational activities are regularly carried on, it is 
held that the organization is an educational organization within 
the meaning of section 170(b)(1)(A)(ii) of the Code. 
 
 Since this organization meets the requirements of section 
170(b)(1)(A)(ii) of the Code, it is also held that it is not a 
private foundation by reason of section 509(a)(1). 


