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 An organization formed to provide managerial and consulting 
services at cost to unrelated exempt organizations does not 
qualify for exemption under section 501(c)(3) of the Code; Revenue 
Ruling 71-529 distinguished. 
 
 Advice has been requested whether an organization that 
otherwise qualifies for exemption from Federal income tax under 
section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code of 1954 is operated 
for charitable purposes when engaging in the activities described 
below. 
 
 The organization was formed to provide managerial and 
consulting services for nonprofit organizations exempt from 
Federal income tax under section 501(c)(3) of the Code to improve 
the administration of their charitable programs. 
 
 The organization enters into agreements with unrelated 
nonprofit organizations to furnish managerial and consulting 
services on a cost basis.  The services consist of writing job 
descriptions and training manuals, recruiting personnel, 
constructing organizational charts, and advising organizations on 
specific methods of operation.  These activities are designed for 
the individual needs of each client organization. 
 
 Receipts of the organization are from services rendered.  
Disbursements are for operating expenses. 
 
 Section 501(c)(3) of the Code provides for the exemption from 
Federal income tax of organizations organized and operated 
exclusively for charitable or educational purposes. 
 
 Section 1.501(c)(3)-1(a) of the Income Tax Regulations 
provides that in order to be exempt as an organization described 
in section 501(c)(3), the organization must be one that is both 
organized and operated exclusively for one or more of the purposes 
specified in that section.  An organization that fails to meet 
either the organizational or the operational test is not exempt. 
 
 An organization is not exempt merely because its operations 
are not conducted for the purpose of producing a profit.  To 
satisfy the 'operational test' the organization's resources must 
be devoted to purposes that qualify as exclusively charitable 
within the meaning of section 501(c)(3) of the Code and the 
applicable regulations. 
 
 Providing managerial and consulting services on a regular 
basis for a fee is trade or business ordinarily carried on for 
profit.  The fact that the services in this case are provided at 
cost and solely for exempt organizations is not sufficient to 
characterize this activity as charitable within the meaning of 
section 501(c)(3) of the Code.  Furnishing the services at cost 
lacks the donative element necessary to establish this activity as 



charitable. 
 
 Accordingly, it is held that the organization's activities 
are not charitable and therefore the organization does not qualify 
for exemption from Federal income tax under section 501(c)(3) of 
the Code. 
 
 This case is distinguishable from the situation where an 
organization controlled by a group of exempt organizations and 
providing investment management services for a charge 
substantially less than cost solely to that group qualifies for 
exemption from Federal income tax under section 501(c)(3) of the 
Code.  See Rev. Rul. 71-529, C.B. 1971-2, 234. 


