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The Honorable Carol Shea-Porter                                 
Member, U.S. House of Representatives 
104 Washington Street       
Dover, NH  03820 
 
Attention: ----------------- 
 
Dear Congresswoman Shea-Porter: 
 
I am responding to your letter dated December 16, 2008, on behalf of your constituent, -
-------------------------.  ----- asked about possible relief from the mandatory replacement 
period prescribed in section 1031(a)(3) of the Internal Revenue Code (the Code).  
---------------may not be able to complete her like-kind exchange within the statutorily 
mandated period, because the business she used to facilitate her like-kind exchange is 
in bankruptcy.   
 
A taxpayer does not have to recognize gain or loss on the like-kind exchange of 
property satisfying the requirements of section 1031(a).  Section 1031(a)(3) requires a 
taxpayer to obtain the replacement property by the earlier of (1) 180 days after the date 
the taxpayer transfers the relinquished property or (2) the due date (determined by 
extension) of the taxpayer’s federal income tax return for the year in which the transfer 
of the relinquished property occurs.   
 
Section 1.1031(k)-1(g)(4) of the Regulations allows a taxpayer to use a qualified 
intermediary (QI) to facilitate a like-kind exchange.  When using a QI, generally a 
taxpayer will transfer the relinquished property to the QI, who will sell the property to a 
buyer, use the proceeds of the sale to purchase the replacement property, and transfer 
the replacement property to the taxpayer.  If the taxpayer receives the replacement 
property within the period prescribed in section 1031(a)(3) of the Code and meets the 
other requirements of section 1031, the taxpayer will not recognize gain or loss on the 
like-kind exchange.  
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We are sympathetic to -----------------situation but lack the authority to extend the 
statutorily mandated replacement period.  Section 7508A provides the only authority for 
extending a statutory deadline (generally in the case of certain natural disasters, 
terrorist acts, or military actions).  Unfortunately, section 7508A does not authorize an  
extension of the section 1031(a)(3) replacement period due to bankruptcy or other 
economic factors.  Amending section 7508A to provide the relief ---------------requests 
would require Congressional action.   

I hope this information is helpful.  If we can assist you further, please contact me or ------
-------------------- at (-----) -------------. 
 

Sincerely, 
 
/s/ William A. Jackson 
 
William A. Jackson    
Chief, Branch 5 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 

 
 
 

 
 


