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Dear  -------------- 

I am responding to your letter to President George W. Bush, dated October 3, 2008, 
which was referred to this office by the White House and the Commissioner of Internal 
Revenue.  You asked for an extension of time to complete your like-kind exchange due 
to the current real estate, credit and financial crisis.  You said that you cannot complete 
your transaction within the period prescribed in section 1031 of the Internal Revenue 
Code (the Code) for completion of a like-kind exchange because of the current financial 
crisis in the United States, and particularly in your state of residence.    
 
Under current law, no gain or loss is recognized on the exchange of business or 
investment property if the owner exchanges the property for like-kind business or 
investment property (Section 1031(a)(1) of the Code).  The law also provides that a 
taxpayer must receive the replacement property in the exchange by the earlier of 180 
days after the date on which the taxpayer transfers the property relinquished in the 
exchange (the relinquished property), or the due date (determined with regard to 
extension) of the taxpayer’s federal income tax return for the year in which the transfer 
of the relinquished property occurs (the statutory replacement period) (Section 
1031(a)(3) of the Code). 
 
Although I understand your situation and frustration, the IRS has no authority to extend 
the statutory replacement period as a result of the real estate, credit and financial crisis.  
We can only extend the statutory replacement period for taxpayers affected by 
Presidentially declared disasters as defined in section 1033(h)(3) of the Code, or 
terroristic or military actions (Section 7508A of the Code).  The term “Presidentially 
declared disaster” means any disaster the President determines warrants assistance by 
the federal government under the Robert T. Stafford Disaster Relief and Emergency 
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Assistance Act (the Stafford Act).  Under the Stafford Act the term “disaster” means any 
natural catastrophe (including any hurricane, tornado, storm, high water, winddriven 
water, tidal wave, tsunami, earthquake, volcanic eruption, landslide, mudslide, 
snowstorm, or drought), or, regardless of cause, any fire, flood, or explosion, in any part 
of the United States, which in the determination of the President causes damage of 
sufficient severity and magnitude to warrant major disaster assistance to supplement 
the efforts and available resources of states, local governments, and disaster relief 
organizations in alleviating the damage, loss, hardship, or suffering caused thereby (42 
United States Code section 5122(2)).   
 
Unfortunately, your inability to complete an exchange due to the current financial crisis 
is not one of the events in section 7508A of the Code authorizing us to suspend or 
extend a statutorily mandated due date.  Therefore, I regret that we cannot grant the 
extension you request.   

If you have any questions, please contact me or ----------------------------------------------------
------------------ at (-----) -------------.   
 

Sincerely, 
 
 
 
 
Michael J. Montemurro 
Branch Chief 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 

 
 

 


