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Dear --------------------  

This letter responds to your question regarding whether Notice 2006-10, 2006-1 
C.B. 386, applies to special allowances paid by the ------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------to 
employees and their dependents to reimburse expenses incurred while evacuating from 
the Hurricane Ike disaster area.   

Notice 2006-10 (copy attached) provides guidance on the federal income and 
employment tax treatment of special allowances, described in 5 U.S.C § 5523(b) and 5 
C.F.R. §§ 550.403(c) and 550.405(b)(2), paid by federal executive agencies to 
employees to reimburse certain expenses the employees and their dependents incurred 
while evacuating from the Hurricane Katrina core disaster area and staying in a safe 
haven.  

Notice 2006-10 held, in general, that the special allowances described in the 
Notice are excludable from the gross income and wages of the employee to the extent 
that the expenses compensated by the special allowances are not otherwise 
compensated for by insurance or otherwise.  In addition, federal executive agencies are 
not required to report the special allowances on Form W-2, Wage and Tax Statement, 
or to deduct and withhold taxes from these amounts, nor will the Internal Revenue 
Service (Service) require either a federal executive agency or its employee to include 
the special allowances in wages for employment tax purposes.  

Notice 2006-10 described how the Service applies the Code to special 
allowances paid by Federal executive agencies pursuant to 5 U.S.C. § 5523(b) in the 
wake of a specific “qualified disaster” as defined in § 139(c) of the Internal Revenue 
Code.  Absent a change in the law, we expect the Service to take this position with 
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respect to special allowances paid pursuant to this same statutory authority following 
other qualified disasters as defined in § 139(c).  

This letter has called your attention to certain general principles of the law. It is 
intended for informational purposes only and does not constitute a ruling. See Rev. 
Proc. 2009-1, §2.04, 2009-1 I.R.B. 7 (Jan. 5, 2009).  If you have any additional 
questions, please contact our office at --------------------. 

 
Sincerely, 
 
 
 
Catherine E. Livingston 
Deputy Division Counsel/Deputy Associate Chief 
Counsel, (Exempt Organizations/Employment 
Tax/Government Entities) 
(Tax Exempt & Government Entities) 


