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REFERENCE: 

 [*1]  4217  Applicability of M PPAA to Certain Pre-1980 W ithdrawals

4217(a)(2) Applicability of M PPAA to Certain Pre-1980 W ithdrawals

Work Performed at a  Facility 

OPINION: 

This responds to your request for the opinion of the Pension Benefit Guaranty Corporation ("PBGC") on the

application of Section 4217(a)(2) of the Employee Retirement Income Security Act, as amended ("ERISA").

Specifically, you ask whether the sale and subsequent independent operation of one department of an employer require

that department to be treated as a separate facility under Section 4217(a)(2). 

As you represent the facts, an employer (" the selling employer") operated three departments for which it was

obligated to contribute to a multiemployer plan ("the plan").  In 1976, the selling employer sold one department, known

as the * * * Department.  The * * * Department was functionally integrated with the other two departments before the

sale, but was operated as a separate facility by the purchaser.  Later, when the selling employer was contemplating selling

the rest of its covered  operations, it asked the plan to compute its withdrawal liability.  (The plan uses a modified version

of the direct attribution method  to compute [*2]  unfunded vested benefits allocable to an employer.) In  making its

computation, the plan included  the assets and liabilities attributable to all the covered work performed at the * * *

Department before the sale.  The selling employer objected to the plan's computation of withdrawal liability, asserting

that all liabilities attributable to the * * * Department must be excluded from the computation on the ground that the *

* *.  Department constituted a separate facility for which there was a permanent cessation of the obligation to contribute

before September 26, 1980. 

Section 4217 of ERISA provides, in pertinent part, as follows: 

(a) For the purpose of determining the amount of unfunded vested benefits allocable to an employer for a partial or

complete withdrawal from a plan which occurs after September 25, 1980, and for the purpose of determining whether

there has been a partial withdrawal after such date, the amount of contributions, and the number of contribution base

units, of such employer properly allocable -- 

(2) to work performed at a facility at which all covered operations permanently ceased before September 26, 1980,

or for which there was a permanent cessation of the [*3]  obligation to contribute before that date, * * * shall not be taken

into account. 

29 U .S.C. §   1397(a)(2). 

This statutory wording clearly indicates that the relief of Section 4217(a)(2) is conditioned on the cessation of the

covered operations or the obligation to contribute with respect to an employer's facility.  In this case, if the * * *

Department was not a facility, but only a part of a larger facility, * * * Section 4217(a)(2) offers no relief.  It is the

PBGC's opinion that, as a matter of law, the determination of whether the Department was a facility within the meaning

of Section 4217(a)(2) should be based solely on the facts and circumstances relating to the selling employer's covered

operations.  The sale and subsequent operation of the * * * Department by the purchaser have no  relationship to these

covered operations, and thus those facts are not pertinent to deciding if the * * * Department was a facility of the selling

employer within the meaning of Section 4217(a)(2). 

Of course, the initial responsibility for reviewing the facts and circumstances relating to the seller's claim that the

Department was a separate facility lies with the plan sponsor.  ERISA further [*4]  provides that any dispute between

a plan sponsor and an employer is to be resolved by arbitration, subject to review in the courts. 

If you have further questions, please contact the attorney handling this matter, John Foster, of the PBGC's Corporate



Policy and Regulations Department.  His telephone number is 202-778-8850. 

John H. Falsey 

Acting General Counsel 
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