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REFERENCE: 

 [*1]  4043(b) Reportable Event.  Definition of Reportable Event

4043(b)(8) Reportable Events.  Mergers, Consolidations &  other T ransfers of Plan Assets

29 CFR 2615 Reporting & Notification Requirements for Reportable Events

4062(b) Liability of Employer in Single  Employer Plans.  Amount of Employer Liab ility

4062(e). Liability of Employer in Single  Employer Plans. Closing of Facility Affecting More Than 20% of Plan

Participants

4064 Liability of Employers in Multiple Employer and M ultiemployer Plans 

OPINION: 

This is in response to your inquiry concerning the effect of certain provisions of the Employee Retirement Income

Security Act ("ERISA") as applied to the transactions described below. 

As you have represented the facts, upon receipt of Internal Revenue Service approval, * * * Corporation * * * will

spin-off its manufacturing subsidiaries, so that they will no longer be a part of the * * * controlled  group.  This will be

done by creating a new corporation ("New Corporation"), which will act as a holding company for the stock of the spun-

off * * * subsidiaries. * * * is a publicly owned corporation whose stock is widely held.  * * * stockholders will receive

shares in New Corporation equal to [*2]  the  number of * * * shares they own. 

* * * sponsors a defined benefit pension plan ("* * * Plan") for most of the salaried employees and a number of

hourly employees in the controlled group comprised of * * *, its manufacturing subsidiaries, and certain other

subsidiaries. * * * Plan will have approximately 2,150 participants immediately prior to  the spin-off, and approximately

1,984 immediately after the spin-off. The employees of the spun-off subsidiaries who participated in the * * * Plan will

enter the New Corporation P lan, a plan newly established by New Corporation, which will assume the accrued liability

to such employees under the * * * Plan.  The New Corporation Plan will be a  defined benefit plan with benefits identical

to * * * Plan's benefits.  * * * transferred employees will be given credit for past service for all purposes under the New

Corporation Plan.  As of the spin-off date, * * * Plan will transfer assets to the New Corporation Plan, so that each plan

will have assets in proportion to its accrued liabilities.  Both * * * Plan and New Corporation Plan will have assets in

excess of the accrued benefits of their participants after the spin-off. You represent  [*3]  that neither * * * nor New

Corporation has any intention of terminating its plan. 

* * * is one of the subsidiaries which will be spun-off in the above transaction.  * * * is the sole sponsor of its own

union-negotiated, defined benefit plan called the Pension Plan for Hourly-Rated Employees of * * * at * * *, * * * ("*

* * Plan").  After the spin-off, * * * will continue to be the sole sponsor of the * * * Plan.  You represent that, as of

March 1 , 1984, the * * * Plan had  unfunded guaranteed benefits in excess of $1,000,000. 

You requested our opinion on several matters in regard to the above transactions.  First, in regard to the spin-off of

the * * * Plan, you requested our opinion as to whether the only reportable event involved is a plan merger, consolidation

or transfer of assets, as described in ERISA Section 4043(b)(8).  In the situation you have described, this would be the

only reportable event in regard to the Univar Plan spin-off. 

In regard to the * * * Plan, you requested our opinion as to whether the only reportable event is the one described

in 29 C.F.R. §  2615.23(a)(1)(ii).  This regulation provides that a reportable event occurs when a single-employer plan

has unfunded [*4]  nonforfeitable benefits in excess of one million dollars and a contributing sponsor leaves or will leave

the controlled group.  As you have presented the facts, it appears that this transaction would be a reportable event under

29 C .F.R. §   2615.23(a)(1)(ii).  See also 29 C.F.R. §   2615.23(a)(1)(iii). 

In regard to both the New Corporation Plan and the * * * Plan you requested our opinion as to whether * * *, the

former parent, or any of the remaining controlled group members, will incur any employer liability under Sections

4062(b), 4062(e), or 4064 should the New Corporation Plan or the * * * Plan terminate with insufficient assets to pay



benefits guaranteed under Title IV of ERISA. 

In Opinion Letters 82-29 and 82-30, PBGC addressed the question of the potential employer liability of a controlled

group seller where either substantially all of the assets of the seller or the stock of a subsidiary corporation of the seller

was sold to a buyer who assumed the liabilities to  the seller's or the subsid iary corporation's employees under the seller's

plan.  In Opinion Letter 82-29 we determined that: 

PBGC will not, as a general rule, seek from the seller employer liab ility under Section [*5]  4064  or 4062, with

respect to a termination of a pension plan by a successor employer after the sale of substantially all of the seller's assets,

if: 

(1) as of the closing date of the sale, a plan had sufficient assets to satisfy all benefits which are guaranteed by the

PBGC under Title IV, or 

(2) [where] a plan's assets are not sufficient to provide guaranteed benefits on the closing date, 30% of the statutory

net worth of the employer maintaining the plan immediately after the closing is greater than the sum of the plan asset

insufficiencies of all the single-employer plans maintianed by such employer. n1 

n1 Opinion Letter  82-30 applied these principles to the sale of stock of a seller's subsidiary corporation. 

This will advise  you that, in our view, the principles applicable to sales transactions apply to the spin-off and transfer

transactions that you have described.  We point out that in responding to requests for opinions such as Opinion Letters

82-29 and 82-30, it is not the practice of PBGC to verify the sufficiency or the amount of insufficiency of the plan or the

net worth of the new employer who has acquired the assets and/or stock.  Accordingly, PBGC expresses  [*6]  no opinion

as to the asset sufficiency or the amounts of any insufficiencies of the New Corporation plans maintained by members

of the New Corporation controlled group or as to the net worth of the controlled group. 

The application of Section 4062(e) is conditioned upon an employer's cessation of operations at a facility and a

resulting separation from employment of more than 20% of all plan participants.  Section 4062(e) would  not apply to

Corporation as a result of the spin-off. 

I hope this response is helpful. 

Edward R. Mackiewicz 

General Counsel 
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