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REFERENCE: 

 [*1]  4001(a)(2) Definitions.  Substantial Employer

4063 Liability of Substantial Employer for Withdrawal

4063(d) Liability of Substantial Employer for Withdrawal.  Partitioning of Plan

4063(e) Liability of Substantial Employer for Withdrawal.  Waivers

4064 Liability of Employers in Multiple Employer & M ultiemployer Plans

4064(b) Liability of Employers in Multiple Employer & Multiemployer P lans.  Amount of Employer Liability 

OPINION: 

 This is in reference to the withdrawal of A from the B Union Pension Plan (the "Plan").  You asked about A's

liability under sections 4063 and 4064 of the Employee Retirement Income Security Act of 1974, as amended (the "Act")

with respect to such withdrawal. 

The PBGC has determined that the Plan is a collectively bargained non-multiemployer plan.  The Plan has a calendar

year plan year.  The Plan covered  two employers - B and A until July 31, 1978, when A withdrew from the Plan.  At the

time of its withdrawal, A was a substantial employer within the meaning of section 4001(a)(2) of the Act with respect

to the Plan.  n1 During the five plan years prior to its withdrawal, A made 46 percent of the total Plan contributions.  The

assets of the Plan as of July 31, 1978  [*2]  were approximately $310,000.  T he Plan's unfunded guaranteed benefits were

approximately $320,000 as of that date. 

n1 A substantial employer is an employer who makes 10 percent or more of the total contributions to the plan during

any consecutive two of the preced ing three plan years.  Act, section 4001(a)(2). 

Under section 4063 of the Act, a substantial employer is required to post security for satisfaction of its contingent

termination liability to the PBG C.  The amount of the security is a measure of the amount for which the withdrawing

employer would be liable if the plan terminated on the date of the withdrawal.  The security may be in the form of an

escrow deposit or a  bond.  Alternatively, the PBGC may accept an indemnity agreement (section 4063(e)) or partition

the plan (section 4063(d)). 

Section 4064 imposes liability on each employer who maintains the plan at the time the plan terminates and each

employer who contributed to the plan within the five years preceding the termination date.  The general rule is that each

employer's liability is a pro rata share of the total plan insufficiency determined according to each employer's required

rate of contributions during  [*3]  the five plan years preceding plan termination. 

 Based on our examination to date, A's section 4063 liability as of July 31, 1978, is approximately $140,000.  The

PBGC has determined that A is contingently liable under section 4064 with respect to a Plan termination before January

1, 1984. 

I understand that A and B  intend to enter into an agreement under which A will pay $140 ,000 to the Plan and  B will

agree to pay A's liability under section 4064 with respect to the P lan in the event of a Plan termination prior to January

1, 1984.  n2 Based on the facts and circumstances of this case, if A and B  execute such an agreement, the PBGC will

treat the agreement as adequate under section 4063(e), and will not seek any alternative security arrangement under

section 4063 with respect to the withdrawal of A from the P lan.  I note that both employers within the meaning of Title

IV have substantial net worth.  In the event of a P lan termination before January 1, 1984 , the PB GC would  allocate

liability to A and B in accordance with section 4064.  (For purposes of this calculation, the PBGC will not treat the

$140,000 payment by A under the agreement as a Plan contribution in computing the fraction [*4]  based on

contributions set forth in section 4064(b)(1) and 4064(b)(2).) However, the PBGC would have no objection if, consistent

with the terms of the agreement, B were to pay A's liability under section 4064. 

n2 I am advised that PBGC staff has discussed with * * * and * * * the approximate allocation of liability under

section 4064 for a  Plan termination prior to January 1, 1984. 



I trust this information is of assistance. 

Henry Rose 

General Counsel 
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