
Pension Benefit Guaranty Corporation 

80-6 

May 19, 1980 

REFERENCE: 

4043(b)(8) Reportable Events.  Mergers, Consolidations &  other T ransfers of Plan Assets

4045 Recapture of Certain Payments

4062(b) Liability of Employer in Single  Employer Plans.  Amount of Employer Liab ility 

OPINION: 

 This is in response to your questions regarding the applicability of several provisions of Title IV of the Employee

Retirement Income Security Act of 1974 ("ERISA") to the * * * Corporation (the "Company") in connection with a

proposed sale of its * * * division. 

The facts, as we understand them, are as follows.  The Company and certain of its subsid iaries sponsor and maintain

the * * * Employees' Retirement Plan (the "PVH Plan").  We assume that the PVH Plan is a tax-qualified, defined benefit

pension plan subject to T itle IV of ERISA. 

The Company plans to sell substantially all of the assets of its * * * division to '* * *", a newly-organized corporation

that is not affiliated with the Company.  If the proposed sale is consummated, * * * intends to continue operating the *

* * stores. 

You have indicated that * * * will establish, effective as of the date of sale, a qualified pension plan (the "* * *

Plan"), for the  [*2]  benefit of the * * * employees formerly included in the PVH Plan.  The benefits under the * * * Plan

will be substantially the same as those under the PVH Plan.  Further, the participants transferred from the PVH Plan will

be given credit under the * * * Plan for all service accrued under the PVH Plan.  Finally, * * * will assume liability for

the pension benefits accrued  under the PVH Plan with respect to former * * * employees transferred to * * * and retired

and terminated employees of * * *, and all assets of the PVH Plan attributable to these * * * participants will be

transferred to the * * * Plan.  W e assume, for purposes of this letter only, that this transaction will comply with Section

414(1) of the Internal Revenue Code ("IRC") of 1954. 

Initially, please note that the proposed transfer of assets is a reportable event described in Section 4043(b)(8) of

ERISA. 

You have asked whether the Company would have any liability to the PBGC under Title IV of ERISA if the * * *

Plan terminates after the sale of the * * * division to * * *. 

The Company will have no continuing liability with respect to the * * * Plan under Title IV of ERISA after the sale

of the * * * division to *  [*3]  * * if: 

(1) As of the closing date of the sale , the PV H Plan has sufficient assets to satisfy all benefits which are guaranteed

by the PBGC under Title IV or 

(2) If the assets of the PVH Plan are not sufficient to satisfy guaranteed benefits on such date, 30 percent o f the

statutory net worth of * * * (including its ownership of the assets of the * * * division) immediately after the closing is

greater than the amount by which the assets of the * * * Plan are insufficient to satisfy guaranteed benefits. 

You should be aware of the PBGC's view that net worth, as used in Section 4062(b) of ERISA, refers to an

employer's fair market value, which in many cases may differ significantly from an employer's balance sheet or appraised

values. 

You have asked us for a determination of the extent of the liab ility which the Company would incur if the * * * Plan

terminates after the date of sale when neither of the above-stated circumstances obtain on the date of sale. PBGC's action

in the event of Plan termination will be determined by the facts and circumstances at the time of termination as well as

the circumstances surrounding the sale.  The amount of plan insufficiency and the financial [*4]  conditions of the seller

and buyer are not determinable until a plan actually terminates.  Thus, PBGC cannot now make the determination that



you requested. 

 You have also asked whether the PVH Plan, or the PVH trust, would be subject to liability on account of the

termination of the * * * Plan.  Under your description of the facts, neither the  PVH Plan nor the PVH Trust appears to

be subject to contingent employer liability under Title IV of ERISA. 

Finally, you have asked whether, in the event the * * * Plan terminates within three years after the sale of the * * *

division, any payments made from the PV H Plan would be subject to recovery under Section 4045  of ERISA.  In general,

Section 4045(a) authorizes the PBGC, as trustee of a terminated pension plan, to recover certain payments (described

in Section 4045(b)) made by the plan to a participant within a three year period immediately preceding the date the plan

terminated.  Under the circumstances you have described, payments made from either the PVH or the * * * plans to *

* * participants or former PVH employees who transferred to the * * * Plan would be subject to recapture upon

termination of the * * * Plan.  However, in the [*5]  absence of a termination of the PVH P lan, payments made from the

PVH Plan to those  participants who remained in the PVH Plan would  not be  subject to recapture solely by reason of the

termination of the * * * Plan. 

I hope this has been of assistance . 

Henry Rose 

General Counsel 
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