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OPINION: 

 This is in response to your request for an opinion regarding the applicability of the employer liability provisions

of Title IV of the Employee Retirement Income Security Act ("ERISA") with respect to multiemployer plans, in light

of the fact that, under current law, the Pension Benefit Guaranty Corporation ("PBG C") does not have a mandatory

obligation to pay guaranteed benefits under terminated multiemployer plans until July 1, 1979.  You have also asked

about the relevance, for the potential Title IV  liability of employers contributing to  multiemployer plans, of the fact that

contingent employer liability insurance ("CELI") is not available from PBGC. 

Under §  4082 of ERISA, the provisions of Title IV  generally became effective on September 2, 1974 , the date

ERISA was enacted .  However, under ERISA §  4082(c), as amended,  [*2]  PBGC has discretion -- but no absolute

obligation -- to pay guaranteed benefits under multiemployer plans that terminate before July 1, 1979.  The mandatory

guaranteed-benefit payment responsibility was the only element of Title IV that was made applicable to multiemployer

plans on a deferred basis.  For example, since the inception of the program, multiemployer plans to which §  4021 of

ERISA applies have been required to pay PBGC premiums, and their p lan administrators have been required to file

annual reports and to no tify PBGC of reportable events and pending plan terminations. 

In particular, §  4063 of ERISA currently applies -- and is being implemented -- when employers withdraw from

multiemployer plans.As you know, that section requires a withdrawn substantial employer to post security, in the form

of a bond or escrow deposit, against its potential termination liability in the event the plan terminates within five years

after the withdrawal.  Section 4063 also authorizes PBGC to partition a multiemployer plan that faces a significant

decline in aggregate employer contributions as a result of employer withdrawals, or to waive the security requirements

based on an appropriate  [*3]  indemnity agreement. 

If a multiemployer plan terminates, the employers that have contributed to that plan during the five years before

termination may be liable to PBGC under ERISA §  4064.  The liability of each employer is an allocated share of the

amount by which the value of the plan 's assets on the date  of termination falls short of the present value of the benefits

under the plan that are guaranteed under Title IV of ERISA, but no employer can be liable for more than 30 percent of

its net worth, determined in accordance with ERISA §   4062.  In every case where PBGC exercises its discretion under

ERISA §  4082(c) to pay guaranteed benefits, the PBGC vigorously pursues the collection of that employer liab ility. 

Section 4022 of ERISA, as implemented by PBGC regulations 29 C.F.R. Parts 2605 and 2609 , defines the benefits

that are guaranteed under Title IV of ERISA.  Because ERISA §  4082(c) places certain limitations on the funds that

PBGC can use to pay guaranteed benefits under multiemployer plans that terminate before July 1, 1979, termination

liability payments from the employers that had supported those multiemployer plans are a significant source of funds to

enab le PBGC "to provide [*4]  for the timely and uninterrupted  payment of pension benefits to participants and

beneficiaries" of terminating multiemployer plans, ERISA §  4002(a)(2).  It is the policy of the PBGC to make the

protections offered by Title IV available to multiemployer plan participants to the fullest extent consistent with §  4082(c)

of ERISA. 

Employers are liable under §  4062 , 4063 or 4064 of ERISA, whether or not a CELI program is established.  In this

connection, we note that §  4023(d) of ERISA gives PBGC broad  discretion "to  prescribe conditions under which no

CELI payment will be made . . .", and provides that in no event would CELI coverage be available unless CELI



premiums had been paid for at least 60 months.  Accordingly, CELI could not be available for any employer that

withdraws from a multiemployer plan before July 1, 1979, or that contributed to a plan that terminates before that date.

The extent to which CELI would provide relief from employer liability in later years is speculative; as you know, on July

1, 1978 PBGC published a report suggesting that the CELI concept under current law is unworkable, and discussing

various possible program alternatives. 

 I hope this is of assistance,  [*5]  and  will be pleased  to answer any further questions you may have. 

Henry Rose 

General Counsel 
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