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OPINION: 

 This is in response to your letter requesting the opinion of this Office regarding the status of the * * * (as amended

to July 1, 1976) (the "Fund") under ERISA sections 4041, 4062, 4063, 4064 and 4066.  For the reasons set forth below,

we have concluded that the Fund is not a "single plan" and that the Fund is not "a plan under which more than one

employer makes contributions", within the meaning of ERISA section 4063(a).  Rather the Fund is an aggregate of single

plans. 

Our conclusion as to the nature of an entity -- whether it is a single plan or an aggregate of single plans -- is based

on its structure and how it actually operates on an ongoing basis.  We look to the documents governing the entity and

to relevant evidence of how it has operated and  continues to operate.  Such evidence may include the reasonable

expectations and intent of the parties as to how the entity would operate. 

The availab ility of funds held by an entity to provide benefits is a central factor [*2]  in our analysis.  If such funds

are available for payment to any participant or beneficiary, the entity is a single plan.  restrictions on the use of such

funds indicate that the entity may be an aggregate of single plans.  In particular, when separate accounts are maintained

for each contributing employer, it may be possible to restrict the use of assets from each separate account to pay only

the benefits of the employee-participants of the employer maintaining the account.  If the evidence shows that payments

are effectively restricted, by whatever means, so that there is minimal risk of funds attributable to the contributions of

one employer being used to pay the benefits of another employer's employee-participants, then the entity is an aggregate

of single plans.  n1 

n1 As indicated in PBGC Opinion Letter 78-27, dated November 2, 1978, we recognize the desirability of consistent

decisions in this area by PBGC and the Internal Revenue Service (" IRS").  Through application of the standards

summarized  above and  consultation with IRS, we expect to attain a high degree of consistency. 

In examining the Fund as amended to November 21, 1973  ("1973  Fund") and the Fund as amended  [*3]  to July

1, 1976 ("1976 Fund"), we find that the Fund constitutes an aggregate of single p lans. 

Turning first to the 1973 Fund, we find that contributions for the participating employers were substantially to be

determined separately by the plan actuary based on each employer's normal cost for its participants and amortization of

each employer's unfunded liabilities.  [1973 Fund section 6.2(b).] For this purpose, the actuary was to consider * * * as

an employer, * * * as an employer, and the other participating employers as an employer. * * * and * * * account for

almost 85 percent of the contributions to the Fund  and a lmost 80 percent of the participants -- active, retired, and

terminated vested -- in the Fund.  Further, although the 1973 Fund provided for portability of service credit, it also

provided a mechanism for allocating the responsibility and pension liabilities attributable to employees who had worked

for more than one employer among such employers.  In this regard, each employer was considered a separate employer.

[1973 Fund section 2.4(b)(1), (2).] Therefore, the separate contributions of each employer were available only to pay

the benefits of employees who had worked [*4]  for that contributing employer.  We further note that under the

provisions of the 1973 Fund, in the event of final termination of the plan as to all employers, each employer's separate

share of the fund was to be used only for the benefit of that employer's employees.  [1973 Fund section 8 .3.] Also, in the

event of cessation of contributions by any employer, the benefits of his employees were to be provided to the extent that

they were covered by that employer's allocable share of assets [1973 Fund section 8 .4]. 

 Based on the aforementioned provisions relating to the scope of available assets and your representations that plan



practice conformed to the provisions of the documents, we conclude that assets were restricted and, therefore, that the

1973 Fund was an aggregate of single plans, rather than a "single plan." 

Under the 1976 Fund, separate sub-trusts are maintained for each participating employer, and the p lan trustee  is

authorized to pay benefits to retirees only from the assets of the subtrusts maintained by the employer(s) for which the

retiree worked.  [1976 Fund  sections 7.2 and 7.3.] Therefore, the assets of each sub-trust are  expressly not available to

pay all participants'  [*5]  benefits. 

Under the documents and facts you have presented to us, each plan is a single employer plan, and, when and if any

single employer terminates its participation under the Fund, the obligations of the Plan Administrator to notify the PBGC

are controlled by ERISA section 4041(a).  It follows that the liability of such a terminating employer is governed by

ERISA section 4062 and not under section 4063.  Further, if all employers should terminate participation in the Fund,

the liabilities of the respective employers will be  determined  under section 4062 and not under section 4064. 

Finally, the provision for annual notification pursuant to  ERISA section 4066 is inapplicable. 

I hope this response if helpful to you.  Should you need further assistance please  do not hesitate to contact * * * of

this Office. 

Henry Rose 

General Counsel 
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