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OPINION: 

 This is in response to your letter to * * * (the "PBGC"), regarding the termination of the * * * (the "Plan").  Your

letter set forth your opinion as representative of * * *, a participating employer in the Plan. 

It is noted that no statutory Notice of Intent to Terminate the Plan has been filed by the administrator of the Plan.

Thus, voluntary termination proceedings pursuant to Section 4041 of the Employee Retirement Income Security Act of

1974 ("ERISA"), 29 U.S.C. §  1341 (Supp. V, 1975), have not been initiated as of the date of this letter.  The PBGC is

currently investigating the appropriateness of involuntary termination of the Plan pursuant to Section 4042 of ERISA,

29 U.S.C. §  1342, since the withdrawal of * * * has caused the Plan to have no participating employer, a condition that

would have triggered an automatic allocation of assets to participants if it had occurred prior to the enactment of ERISA.

See, Plan, * * * Article IX, Section 2. 

You first ask whether the Plan is [*2]  exempt from coverage under Title IV of ERISA as a plan that did not provide

for employer contributions on behalf of part of its participants since enactment of ERISA, or as an individual account

plan.  As I understand the pertinent facts, the Plan is a tax qualified pension plan to which more than one employer

contributes.  The Plan has consistently, from its commencement, provided for employer contributions, see, Plan, Article

VII, Section 1, and Plan Amendments 2 and  4, and separate accounts have never been maintained for individual

participants.  See, Plan, Article VI, Section 3; Article IX, Section 3 as amended by Plan Amendment 3.  Accord ingly,

the Plan is not excluded from coverage under * * * Title IV of ERISA. 

 You next ask whether the benefits promised by the Plan are guaranteed under Title IV of ERISA, since you feel

that the Plan did  not guarantee benefits over or above the value of the fund, especially in light of the fact that the

minimum vesting standards of Title I of ERISA may not have applied to the Plan at the time the last employer

withdrew.In its Regulation on Guaranteed Benefits, 29 C.F.R. §  2605.6(a), the PB GC has defined nonforfeitable benefits

subject [*3]  to PBG C's guarantee as those benefits for which a participant has satisfied the conditions precedent to

entitlement; that is, once the participant has become vested in the benefit under the terms of the plan, it is nonforfeitable.

For purposes of the guarantee, a limitation-of-liability provision such as that found in Article VII, Section 1(c) of the

Plan, does not render vested benefits forfeitable; the prevalence of such provisions was one of the major reasons for the

enactment of the plan termination insurance program in Title IV of ERISA. 

Additionally, the effective date of the minimum vesting standards of Title I of ERISA does not control the effective

date of the plan termination insurance program.  Congress intended to insure all covered plans terminating after the

effective date of Title IV , September 2, 1974 , and, in fact, extended coverage retroactively to plans which terminated

between July 1, 1974, and September 2 , 1974.  See, Section 4082(b) of ERISA, 29 U .S.C. §   1382(b). 

You further stated that, since retirees of terminated employers ceased accruals prior to the enactment of ERISA, and

contributions on their behalf ceased  after their employers terminated participation [*4]  in the Plan, the benefits of such

refirees should not be covered by Title IV of ERISA.  Such retirees, regardless of the ongoing participation in the Plan

by their employer, may look to the entire fund for benefit payments rather than to the contributions of their employer

alone.  Therefore, contributions made to the fund by any employer after their retirement were made on behalf of such

retirees. See, e .g., Plan, Article IX , Section 2(a).  Their rights to a guaranteed benefit under ERISA are not affected by

the identity of their employer or the timing of his withdrawal from participation in the Plan. 



Your final question asks about the possible allocation of employer liability in this case, and suggests parties to whom

allocation would  be appropriate.  Employer liab ility in the case of termination of a plan to which more than one employer

contributes is determined by Section 4064 of ERISA, 29 U.S.C. §  1364. That section applies to employers who maintain

the plan at its termination or who made or were required to make contributions to the plan during the five years preceding

its termination.  The legislative history makes it clear that an employer "maintains" a plan at its [*5]  termination if he

is making contributions at its termination. See, H.R. Rep. No. 93-1280, 93rd Cong., 2d Sess. 380 (1974).  The discretion

given the PB GC in Section 4064 to determine employer liability on any other equitable basis must be exercised by the

adoption of regulations. See, ERISA, Section 4064(b), 29 U.S.C. §  1364(b).  The PBGC is currently examining the

policy considerations relevant to a regulation on this subject.  Your suggested alternative has been brought to the

attention of those  responsible for that effort. 

I hope that this proves to be of assistance. 

Henry Rose 

General Counsel 
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