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REFERENCE: 

 [*1]  4041(f). Termination by P lan Administrator. Application of Termination Procedures Upon Amendment to

Individual Account Plan

4044(d)(2) Allocation of Assets.  Distribution of Residual Assets Attributable to Employee Contributions 

OPINION: 

 This is in response to your inquiry of November 12, 1975 .  This will also serve to confirm your telephone

conversation on December 17, 1975, with * * * of our staff.  Your letter raises the following questions: 

(1) What is the position of the Pensition Benefit Guaranty Corporation (the "PBGC") with respect to the amendment

of a covered plan (the "Plan") to change it to an ESOT (Profit Sharing type)? 

(2) If such change were considered a termination, would PBGC have any legal objection if after fully vesting all

benefits as of the date of termination and after providing those benefits by purchasing and distributing Single Premium

Immediate  Annuities for those employees who are already retired and Single Premium Deferred Annuities for those

people who are currently employed, the residual assets remained in the ESOT pursuant to the amended terms of the Plan

and were allocated to the Plan participants? 

When a covered plan is amended so as to be changed to a  [*2]  defined contribution plan, such as an ESOT (P rofit

Sharing type), that amendment is treated as a plan termination, pursuant to Section 4041(f) of the Employee Retirement

Income Security Act of 1974 (the "Act").  Accordingly, the statutory provisions relating to a plan termination set forth

in Section 4041 of the Act apply.  Section 4041(a) of the Act provides that the plan administrator shall file a notice of

intent to terminate with the PBGC not later than 10 days before the proposed date of termination, and that a plan

administrator who has filed such notice shall pay no amount pursuant to the termination procedure of the plan for a period

of 90 days after the proposed termination date, unless he receives a notice of sufficiency from the PBGC.  Such a notice

will be issued after the PBGC finds that plan assets, when allocated in accordance with Section 4044 of the Act, are

sufficient to pay basic benefits.  Section 4044(d) (2) regarding the distribution of residual assets attributable to employee

contributions is inapplicable inasmuch as you have advised us that there have been no employee contributions to  the Plan.

With respect to your second question, assuming the Plan has terminated [*3]  and has received a notice of sufficiency

from the PBGC we would have no legal objection to the retention of the excess assets in the ESOT and to the allocation

of those assets among Plan participants.  However, we do  not express any opinion as to the tax implications of this

transaction. 

I trust this answers your inquiry. 

George B . Driesen 

Deputy General Counsel 
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