
Pension Benefit Guaranty Corporation 

75-16 

March 14, 1975 

REFERENCE: 

 [*1]  4021(a) Plans Covered.  Requirements of Coverage 

OPINION: 

 This is a confirmation of the telephone call sometime last fall to your office by Mr. * * * of our staff regarding your

inquiries relating to  coverage under Title IV of the Employee Retirement Income Security Act of 1974. 

You initially inquired as to whether a pension p lan maintained by a tax exempt, non-profit trade association is

covered under Section 4021 of the Act.  You stated that the plan is tax qualified, funded and has less than 25 participants.

If the plan is an employee pension benefit plan, as defined in the Act, and is not excluded from coverage under Section

4021(b) of the Act, the plan is coverd. 

You further advise that the * * * sponsored a * * * plan under which contributions and participation ceased in 1959

and that appropriate arrangements concerning vesting and "acceptance of new coverage" were made pursuant to the

group annuity contract through which the plan was funded.  If benefits ceased to accrue and contributions ceased at that

time, it appears that the plan terminated at that time, and thus is not covered by Title IV.  If accruals continued, please

send us copies of the group annuity contract and we will [*2]  attempt to determine whether premiums must be paid with

respect to plan participants. 

Henry Rose 

General Counsel 
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