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OPINION: 

 Thank you for your letter, dated December 23, 1974, asking that we furnish you with a "general statement outlining

the characteristics of plans that * * * require coverage by the Pension Benefit Guaranty Corporation."  As you will recall,

your inquiry was prompted by a letter  from * * * dated D ecember 5 , 1974. 

Section 4021(a) of the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (hereinafter "the Act") establishes the

scope of the Act's termination insurance provisions.  In general, coverage extends to any employee pension benefit plan

which has met the requirements of the Internal Revenue Code governing "qualified" plans, unless the plan is specifically

exempted by one of the provisions of Section 4021(b).  As I am sure you are aware, "qualified" plans, among other

things, are incorporated in written instruments establishing pension trusts or providing for contributions to an insurance

company to provide re tirement income for employees of an employer.  If a plan is qua lified, the employer and the

participants [*2]  receive certain special tax benefits as set out in the Code.  Such a plan is covered by the termination

insurance provisions of the new Act, provided that it has met the requirements of the Internal Revenue Code during the

plan's preceding five years. 

After stating that all such "qualified" employee pension benefit plans are covered, the  statute, enumerates in Section

4021(b) 13 exceptions to the coverage rule.  The principal exception is for individual account plans, which the Act

defines as a pension plan providing for an individual account for each participant, and for benefits based solely upon the

amount contributed to the participant's account, adjusted for any experience gains and losses which may be allocated to

that account.  In general, an exempted "individual account plan" is to be distinguished from a covered "defined benefit"

plan in which the amount of the retirement benefit is specified in the p lan. 

The other exceptions are narrower.  Some relate to the identity of the employer estab lishing the p lan.  See , e.g.,

Section 4021(b)(2), exempting plans established  by the United States, states, municipalities, and their agencies and

instrumentalities; Section 4021(b)(3),  [*3]  optionally exempting plans established  by churches and church related

institutions; Section 4021(b)(4)(A), exempting plans established by fraternal societies, provided no contribution is made

by employers of participants in the plan; Id., subsection (10), exempting plans established by international organizations

which are exempt from taxation under the International Organization Immunities Act; and Id., subsection (13), exempting

plans established and maintained by professional service employers with less than 25 participants.  Other exceptions

apply to plans which are unfunded and established for the purpose of providing deferred compensation for a select group

of highly compensated or management employees (Id., subsection 6); plans to which employers do not contribute (Id.,

subsection 5) and p lans maintained solely for the purpose of complying with workmens compensation, unemployment

compensation, or disability insurance laws (Id., subsection 11).  Also exempt are plans established and maintained

outside of the United States primarily for the benefit of individuals "substantially all of whom" are non-resident aliens

(subsection 7); so-called "excess benefit"  [*4]  plans (subsection 8) and, finally, defined benefit plans, to the extent that

they are treated as individual account plans under Section 3(35)(B) of the Act. (subsection 12) 

You can see from the above general statement of the scope of the termination insurance provisions of the Act that

the plan referred to in letter may well not be covered by the statute.  Apparently, the plan is an "individual account" plan,

although that fact cannot be finally determined without examining the plan. 

In general, however, it has been the Corporation's consistent position that where a plan otherwise fits within the

statute, the fact that it is established and maintained by contracts with one or more insurance carriers does not in and of

itself exempt the plan from the Act's coverage. 



As we have indicated above, Congress has been very clear in specifying which kinds of plans are included and which

excluded from the Act's coverage.  It has not expressly excluded plans funded by insurance or annuity policies.

Furthermore, elsewhere in Title IV, Congress has accorded special treatment to " insured" plans.  Section 4062 of the Act,

as you are no doubt aware, makes employers liable for the excess of [*5]  the current value of a plan's benefits guaranteed

under the statute over the current value of a plan's assets allocable to such benefits on termination.  Act, Section 4062(b).

However, Congress explicitly insulated employers from such liability "to the extent of any liability arising out the

insolvency of an insurance company with respect to an insurance contract." Act, Section 4062(a)(2).  This specific

exception in the employer liability provision of the statute demonstrates bot that the Congress was fully aware of the

existence of insured plans when it enacted the termination insurance provisions of the statute and that is assumed that

ordinarily such plans would be  covered.  If plans funded by insurance contracts were not covered by Title IV, there

would have been no need specifically to free employers from liability arising out of the insolvency of an insurance

company. 

We trust that this letter answers your inquiry.  Should you wish any additional information, however, we should be

most happy to provide it. 

Steven E. Schanes 

Acting Executive Director 
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