
Pension Benefit Guaranty Corporation 

75-100

1975  

 

 

STATUTE/REGULATION SECTION:

4006 Premium Rates

4007 Payment of Premiums  

 

 

 OPINION:

  This is in response to your letter of October 15, 1975 in which you asked various questions relating to the

declaration and payment of premiums and to "reportable events."  I will respond to your questions in the order in

which they were asked.  

 

 

(1) Although, as you indicated, the original Form PBGC-1 permitted half-dollar rounding while the new Form

PBGC-1 does not, I do not expect that this change alone will result in the  imposition by the Pension B enefit

Guaranty Corporation ("the PBGC") of interest and late payment charges. Premium reconciliations involving

underpayments which exceed 20 percent of the actual premium due are presumptively treated as late payments back

to the due date of the estimated premium for the year being reconciled. (See the "General Instructions" to Form

PBGC-1 on page four). Thus, assuming the timely payment of both the estimated and actual premiums, and assuming

an estimated premium paid which is not less than 80 percent of the actual premium due, the deletion of half-dollar

rounding itself would not result in the imposition of any late  payment charges. However, inasmuch as interest is

imposed directly  by Section 4007(b) of the Employee Retirement Income Security Act of 1974, it may be possible

for interest (albeit exceedingly small) to be imposed as a result of the deletion of half-dollar rounding.  

 

 

   

 

 (2) Refunds of overpayments will be made to the entity which paid the premiums initially.  

 

 

   

 

 (3) As you indicated, Forms PBGC-1 and PBGC-1R do not specifica lly provide for  plans to  report changes in their

plan years. Plan year changes such as those  in your example should be reported  as follows: a Form PBGC-1 with

appropriate premium payment should be filed within 30 days after November 1; a second Form PBGC-1, with a copy

of the previously filed Form PBGC-1, should be filed within 30 days after January 1, with the premium due

calculated on the basis of a full plan year. A cover letter to the latter filing should indicate the plan year change; the

actual amount of premium due the PBGC will be the amount of premium calculated on the second Form PBGC-1,

credited with an amount equal to 10/12  of the premium actually paid  with the first Form PBGC-1.  

 

 

   

 

 (4) Completion of the checklist contained in Schedule B, Supplement to Annual Report, does not replace the notice

to the PBGC required  by §§ 4043(b) (reportable events), 4062(e) (the closing of a facility) or 4063(a) (the

withdrawal of a substantial employer) of the Employee Retirement Income Security Act of 1974. (See the

"Instructions for Schedule A (Form PBGC-1)" on page eight). Although a better disability program may be provided

for all

employees after the amendment you described is adopted, the effect of the amendment would be  to delete from the



plan a benefit previously provided under the plan. Thus, the event you described must be reported to the PB GC as a

reportable event.  

 

 

   

 

 I hope the above satisfactorily answers your questions.  

 

 

   

 

 Henry Rose 

General Counsel   
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