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Office of Government Ethics
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Edgar M. Swindell

Associate General Counsel for Ethics
Designated Agency Ethics Official
Department of Health and Human Services
Washington, DC 0201

Dear Mr. Swyhdell:
This is in response to your letter dated June 17, 2002,

requesting advice about the application of financial disclosure
requirements to detailees under the Intergovernmental Personnel Act

(IPA) . Specifically, you ask: which Ethics in Government Act
(EIGA) provision determines whether IPA detailees should file
Public Financial Disclosure Reports (SF 278s), and how do the

filing criteria apply to various pay mechanisms; whether a position
comparability determination may be requested if a detailee does not
qualify as a public filer; and, if a detailee can be designated a
Confidential Financial Disclosure Report (OGE 450) filer if he does
not meet the criteria for public filing.

In December 2001, 5 U.S.C. § 3374(c) (2) of the IPA was amended
to make State and local government employees, who are detailed to
Federal a9encies, “employees” of the Federal agency for purposes of
the EIGA.” As you know, § 101 of the EIGA requires certain Federal
government employees to file public financial disclosure forms,
including:

(1) those whose positions are classified above GS-15
under the General Schedule;

(2) those in positions outside the General Schedule,
for which the rate of basic pay is equal to or
greater than 120% of the minimum rate of basic pay
payable for GS-15; and

(3) those in any other position determined by the
Director of OGE to be of equal classification.

'The National Defense Authorization Act for FY 2002, Pub. L.
No. 107-107 was signed into law on December 28, 2001. Section 1117
of the Act amended 5 U.S.C. § 3374 (c) (2).
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5 U.5.C. app. § 101(f)(3). Because IPA detailees are now
considered Federal employees under the EIGA, those who occupy
positions that fit one of the above categories are required to file
public financial disclosure reports.

We have reviewed the Office of Personnel Management (OPM)
handbook on the IPA Mobility Program and have been in contact with
OPM's Office of Merit Systems Oversight and Effectiveness.
According to OPM, agencies have a great deal of discretion with
respect to the assignment of persons on detail under the IPA. A
detailed employee “may be assigned to an established, classified
position in the Federal agency, or may be given a set of ad hoc,
unclassified duties, relevant only to the specific assignment
project.”? The following responses are provided in light of this
information.

Which EIGA provision determines whether IPA detailees should file
Public Financial Disclosure Reports (SF 278s)?

If an IPA detailee is assigned to an “established, classified
position,” with a rate of basic pay equal to or greater than 120%
of the minimum rate of basic pay for a GS-15, and the detailee is
reasonably expected to perform the duties of his position for more
than 60 days in a calendar year, then under section 101(f) (3), the
detailee is required to file a Public Financial Disclosure Report.
As we have stated in prior OGE opinions, it is the position that
controls the public financial disclosure reporting requirement.’
In OGE 98 x 2, we cited a 1977 Senate Governmental Affairs
Committee report which noted that determining who should file a
public report is based on the level of responsibility, which is
indicated by the lowest level of pay for the position.

For example, your agency may enter into an agreement with a
State agency that will provide for the detail of a scientist to
work on a research project involving an experimental drug. The
scientist is detailed to an SES position. Even though, as a
detailee, the scientist will remain an employee of the State, he
has been assigned to a classified position for which “the rate of
basic pay is equal to or greater than 120% of the minimum rate of

0ffice of Merit Systems Oversight and Effectiveness, U.S.
Office of Personnel Management, A Handbook on the Intergovernmental
Personnel Act Mobility Program, 14 (1998).

*In the Office of Government Ethics (OGE) Informal Advisory
Letters 81 x 3 and 98 x 2, OGE looked at both the wording of the
Ethics in Government Act and its legislative history, which states
that “it is the position and not the individual which controls the
public financial disclosure reporting requirements.”
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basic pay payable for GS-15,” so the scientist must file a public
report.

According to the OPM Handbook, IPA detailees who are given a
set of ad hoc, unclassified duties continue to be paid directly by
their non-Federal organization at a rate of pay based on their non-
Federal job. In addition, a Federal agency may reimburse the non-
Federal organization for. all or part of the costs of the

assignment. These elements of the IPA program pose unique
problems when determining an employee’s filing status for financial
disclosure purposes. Therefore, we are seeking additional

information from OPM concerning detailees in unclassified positions
under the IPA, and will advise you on how the filing requirements

apply in this situation after we have completed our consultation
with OPM.

Whether a position comparability determination may be requested if
a detailee does not qgualify as a public filer.

Yes. If the individual is detailed to a classified position
that is not among those listed in the EIGA as requiring the
submission of the SF 278, an agency may request under
section 101(f)(3) a determination by OGE that the detailee’s
position is of equal classification to those reqguired to file
SF 278s. If you decide to seek an equal classification
determination from OGE, to the extent possible, please address the
criteria set forth in our letter to you dated October 30, 1998, on
this topic. We would apply those criteria in determining whether

an IPA detailee’s position warrants equal classification under
section 101 (£f) (3).

Can a detailee be designated a Confidential Financial Disclosure
Report (OGE 450) filer if he does not meet the criteria for public
filing?

Yes. The EIGA authorizes each branch of the Government to
collect confidential financial disclosure reports from its
employees. See 5 U.S.C. app. § 107. Subpart I of 5 C.F.R.

part 2634, the regulations setting forth the confidential
disclosure system for the executive branch, offers guidance to
agencies about which positions should be designated for
confidential reporting. See 5 C.F.R. § 2634.904. An IPA detailee
who 1is not required to file an SF 278 may be required to file a
confidential report if his duties and responsibilities meet the
criteria at 5 C.F.R. § 2634.904(a)(1). For example, 1if the
scientist described above is detailed to a GS-15 position and given
the duty of overseeing a grant to a private university that is

‘0ffice of Merit Systems Oversight and Effectiveness, U.S.
Office of Personnel Management, supra note 2.
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studying the experimental drug, the agency’s ethics official may
determine that the assigned duties and responsibilities require the
scientist to file a confidential report.’

I hope this information is of assistance to you. We will be
able to provide you with additional advice concerning the filing
requirements applicable to detailees who are not assigned to any
classified position, after we receive additional guidance from OPM.
In the meantime, if you have any additional questions, please do
not hesitate to contact me, or a member of your staff may contact
Elaine Newton, Attorney-Advisor, at 202-208-8000, ext. 1137.

Sincerely,
LT
/rncuugkyf__ y
Marilyn L. Glynn
General Counsel

The agency should notify a detailee required to file a new
entrant (public or confidential) report that he has 30 days from
the date of notification to file the report.



