
August 25, 2006 
 
SUBJECT: FSP – Farm Bill Questions and Answers – Set No. 5 
 
TO:  All Regional Food Stamp Program Directors 

 
Attached is the fifth set of questions and answers in response to issues raised by States 
since the issuance of our four earlier sets of questions and answers, clarifying the 
certification provisions of the Farm Security and Rural Investment Act of 2002, Public 
Law 107-171, (Farm Bill), which was enacted on May 13, 2002.  
 
Please direct any questions to the contact for your Regional Office in the Certification 
Policy Branch. 
 
 
/s/  Patrick Waldron for 
 
Arthur T. Foley 
Director 
Program Development Division 
Food Stamp Program 
 
 



Simplified Reporting and Changes: 
 
 
Question 4109-26:  When a household reports new income, does the State deal with the 
possibility of a new household member?  
 
Answer:  Yes.  As part of its normal handling of the new information the State would 
determine whose income it was, whether the income should be counted, and if benefits 
are affected.  In making these determinations the State would inevitably learn whether the 
income belongs to a new member of the household.   
 
Question 4109-27:  It is our understanding that any income that belongs to the new 
household member would not be countable for the original FS household; therefore the 
household would not be required to report the income.  Is our understanding correct?  
 
Answer:  No, this understanding is not correct.  When Simplified Reporting was first 
implemented some States suggested addressing the issue of the income of new household 
members by providing the household a chart with the gross income limit of various 
household sizes.  FNS expects households to report when their income exceeds the gross 
income limits for the household size; however, we do not expect households to know 
who is a household member and who is not.  This is the job of the eligibility worker.  
Accordingly, we said that the better approach would be to provide the household with the 
gross income limit for the current household size.  Households should be advised to total 
up the income at the end of the month.  If new individuals are present, their income must 
be included.  If individuals have left, their income is not included.  If the income of all 
those present exceeds the original reporting amount, then the household has a duty to 
report.  It is the State agency’s responsibility to determine: 

• If the new individual is a household member (taking into account that some 
individuals may require special treatment under 7 CFR 273.11); and 

• If the income countable, determine the new household size and new reporting 
threshold, if the household remains eligible; and 

• If the new individual is not a household member, then there’s no action for the 
State agency to take.  

 
There was never any stated or implied policy that the income of new individuals would 
not be considered until the next redetermination. 
 
Question 4109-28:  What if the income of the new household member isn’t countable?  
What would the State do when the income has been reported? 
 
Answer:  Because the State agency is aware that the income that has been reported is 
from a new household member, the State must act because the addition of the new 
household member would result in an increase in the food stamp household’s benefits.   



 
Question 4109-29:  What if a Simplified Reporting food stamp household moves into 
another household that has income?  Would a Simplified Reporting household have to 
report if the household’s income exceeds the 130 percent threshold? 
 
Answer:  Yes.   Of course, if the State agency finds that the two households are 
purchasing and preparing meals separately and that there are no mandatory household 
members to add to the current food stamp household, no action would be taken.   
 
Question 4109-30:  We have a State agency that received a wage match that a household 
member was working and the income exceeded the 130 percent threshold.  The State has 
a waiver to act on all changes. The State agency subsequently discovered that the 
household member who had been working had moved out of the home and hadn’t started 
working until after he had moved.  What, if anything, should the household have reported 
in this case?   
 
Answer:  Nothing.  Households under Simplified Reporting have no obligation to report 
the income of those individuals who are no longer part of the household, even if the 
former household member is still technically receiving benefits.  Also, Simplified 
Reporting households do not have to report changes in household composition.  In this 
case, because the State agency has a waiver to act on all changes, it would remove the 
household member who no longer lived in the home.   
 
Question 4109-31:  We have a case where the client got married and didn’t report it.  
The husband’s income would have put the household over the 130 percent gross income 
for the original household size. Since the client is not obligated to report the new 
household member, can we require the client to report the new household member’s 
income?   
 
Answer:   Yes.  See Question/Answer 4109-27 above. 

 
 


