Questions & Answers on Evacuees

****Correction: In Answers 2 and 3 we replaced the reference to the Expanded National
Evacuee Policy with the National Enhanced Policy for Evacuees, added explanatory information
to Answers 3 and 4, and added a new Question and Answer 8 .****

This guidance applies to the Expanded Disaster Evacuee Policy (September 2,
2005, as modified on September 14, 2005).

Question 1

The guidance says to expedite the case. Expedited services require a minimum
verification of identity. Can that be waived in this hardship situation?

Answer 1

State agencies should follow the expedited service rules at 7 CFR 273.2(i) and the
verification rules at 8273.2(f). If the applicant has no ID, the worker may use a collateral
contact. If no collateral contact is available, the worker should accept self-declaration.
Verification of identity may only be waived as a last resort, in extraordinary
circumstances. Most evacuees should have identity documents with them. Many of
those who do not may be living with family or friends who can act as collateral contacts.
In some cases where the household has no documentation, the only verification will be
the client’s statement. We expect the eligibility worker to use good judgment and
document the file.

Question 2

The guidance requires workers to check with the evacuee that he is not currently
certified. If the evacuee has an opened case in another State, has lost the EBT card
and can’t readily get a replacement, can the receiving State certify the household?

Answer 2

The overriding concern is getting benefits to the evacuee as quickly as possible. The
receiving State may certify the evacuee under the expanded expedited service rules,
and notify the home State to close the case. Please note that under the National
Enhanced Policy for Evacuees (September 9, 2005, as modified on September 14,
2005) no questions are posed about prior benefit history.

Question 3

How should a non-disaster State treat students evacuated from institutions of higher
education in disaster areas (for example, students from Tulane University) that are
being placed in school in the non-disaster State? Do they follow the expanded disaster
evacuee policy or are they handled under normal rules?



Answer 3

The Expanded Disaster Evacuee Policy increases the time frame allowed for
postponing verification, but does not change any eligibility requirements. If an evacuee
volunteers that he/she is a student working less than 20 hours a week, and not meeting
any of the other criteria exempting students from the restrictions on participation, then
the student evacuee is ineligible. Similarly, if an evacuee states that he/she is a
member of any other ineligible class, such as fleeing felons, undocumented aliens, etc.,
the evacuee is ineligible. Please note that under the National Enhanced Policy for
Evacuees (September 9, 2005, as modified on September 14, 2005) no questions are
posed about these issues.

Question 4

The guidance says to assure an evacuee who is certified in his/her home State that
he/she can use his/her current EBT card in local stores, and that he/she may continue
to use food stamp benefits during his/her certification period. Does this mean if the
person is going to be here 2 or 3 months until they can return home they can continue
to get their benefits from the other state and use their card here?

Answer 4

Yes, that is exactly what it means. As long as the case is open in the home State, the
household can use the EBT card. However, it may be to the household’s advantage to
close the case in the home State and apply in the new State—the household may be
eligible for more benefits in the new State, due to loss of income.

Question 5

Just to make sure we’re clear on the time period allowed for expedited service for
evacuees from areas damaged by Hurricane Katrina, how long can the household
participate without providing postponed verification?

Answer 5

The household may participate for the month of certification and the following complete
3-month period. So a household certified in September may participate through the end
of December 2005. After that, the household will have to provide documentation or
supply a collateral contact to allow the State agency to verify any information on which
verification was postponed. Beginning in January 2006, all households will be certified
under normal program rules, regardless of whether they received benefits under the
Expanded Disaster Evacuee Policy or the National Enhanced Policy for Evacuees.



Question 6

Isn’t an evacuee in a shelter ineligible if he/she is receiving congregate meals?

Answer 6

State agencies should not be concerned that a household is temporarily residing in a
shelter. We do not know how long they will be staying in shelters, or how many meals
will be provided to them while they are there. Experience has shown that households
are very quickly moving from shelters to residences in the community.

Question 7

We have seen press reports that FEMA will be issuing debit cards with $2,000 on them
to evacuees from disaster areas. How do we treat these cards; must we count them as
resources?

Answer 7

Federal disaster assistance payments are excluded. P. L. 93-288, Section 312(d), the
Disaster Relief Act of 1974, as amended by P. L. 100-707, Section 105(i), the Disaster
Relief and Emergency Assistance Amendments of 1988, 11/23/88, states that:
“Payments precipitated by an emergency or major disaster as defined in this Act, as
amended, are not counted as income or resources for food stamp purposes. This
exclusion applies to Federal assistance provided to persons directly affected and to
comparable disaster assistance provided by States, local governments, and disaster
assistance organizations.”

Question 8

Households certified under the Expanded National Evacuee Policy received a prorated
benefit amount for September 2005. There is no proration of benefits allowed for
households certified under the Enhanced National Evacuee Policy. How should we
provide equity to these households?

Answer 8
Such households are entitled to a full month’s benefits under the Enhanced National

Evacuee Policy. States should issue a supplement to increase the benefit amount for
September to the maximum allotment for the household size.
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