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Preface 
Public Comment 
Comments and suggestions may be submitted at any time for Agency consideration to Dockets 
Management Branch, Division of Management Systems and Policy, Office of Human Resources 
and Management Services, Food and Drug Administration, 5630 Fishers Lane, Room 1061, 
(HFA-305), Rockville, MD, 20852. When submitting comments, please refer to the exact title of 
this guidance document. Comments may not be acted upon by the Agency until the document is 
next revised or updated. 

For questions regarding the use or interpretation of this guidance, contact Lily Ng at 301-594-
2812 or by email to lxn@cdrh.fda.gov. 

Additional Copies 
Additional copies are available from the Internet at http://www.fda.gov/cdrh/ohip/guidance/1408.pdf 
or CDRH Facts-On-Demand. In order to receive this document via your fax machine, call the 
CDRH Facts-On-Demand system at 800-899-0381 or 301-827-0111 from a touch-tone 
telephone. Press 1 to enter the system. At the second voice prompt, press 1 to order a document. 
Enter the document number 1408 followed by the pound sign (#). Follow the remaining voice 
prompts to complete your request. 

  



 
Frequently-Asked-Questions about the Reprocessing  
and Reuse of Single-Use Devices by Third-Party and 
Hospital Reprocessors: Three Additional Questions;  

Final Guidance for Industry and FDA Staff 
 

This document is intended to provide guidance. It represents the Agency's current 
thinking on this topic. It does not create or confer any rights for or on any person and 
does not operate to bind the Food and Drug Administration (FDA) or the public. An 
alternative approach may be used if such approach satisfies the requirements of the 
applicable statute and regulations. 

   

Background  
On August 14, 2000, the Food and Drug Administration released a document entitled 
"Enforcement Priorities for Single - Use Devices Reprocessed by Third Parties and Hospitals" to 
provide guidance to third-party and hospital reprocessors about their responsibilities as 
manufacturers engaged in reprocessing devices labeled for single use under the Federal Food, 
Drug, and Cosmetic Act (the Act), as amended by the Safe Medical Devices Act of 1990, the 
Medical Device Amendments of 1992, and the Food and Drug Modernization Act of 1997. 
Third-party and hospital reprocessors of single-use devices (SUD) are subject to all the 
regulatory requirements currently applicable to original equipment manufacturers, including 
premarket submission requirements (Section 513 and 515 of the Act; 21 Code of Federal 
Regulations Parts 807 and 814). 

Since its release on August 14, 2000, the agency has received numerous questions about the 
enforcement priorities guidance. The following questions and answers are meant as clarification 
of the original document. This guidance will be updated as the need arises. 

The Least Burdensome Approach 
We believe FDA should consider the least burdensome approach in all areas of medical device 
regulation. This guidance reflects our careful review of the relevant scientific and legal 
requirements and what we believe is the least burdensome way for you to comply with those 
requirements. However, if you believe that an alternative approach would be less burdensome, 
please contact us so we can consider your point of view. You may send your written comments 
to the contact person listed in the preface to this guidance or to the CDRH Ombudsman. 
Comprehensive information on CDRH's Ombudsman, including ways to contact him, can be 
found on the Internet at http://www.fda.gov/cdrh/ombudsman/ 

http://www.fda.gov/cdrh/ombudsman/
http://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/showCFR.cfm?CFRPart=807
http://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/showCFR.cfm?CFRPart=814
http://www.fda.gov/cdrh/reuse/1168.html


Question related to  
APPENDICES 

 
 Question. What are the regulatory requirements for opened-but-unused SUDs reprocessed by 
a third-party (commercial) reprocessor?  
 
Answer.  The Food and Drug Administration’s guidance document “Enforcement Priorities for 
SUDs Reprocessed by Third Parties and Hospitals” (dated Aug. 14, 2000), defined opened-but-
unused single-use devices (SUD) as “single-use, disposable devices whose sterility has been 
breached or compromised, or whose sterile package was opened but not been used on a patient, 
that is, they have not been in contact with blood or bodily fluids.” (Appendix B, page 40)    
 
In section “C. Scope” of the guidance document, it states that the enforcement priorities do not 
apply to opened-but-unused SUDs.  This means that at this time, FDA is not requiring third-party 
or hospital reprocessors of SUDs to submit PMAs (premarket approval applications) or 510(k)s 
(premarket notification submissions) for open-but-unused SUDs.  However, FDA’s existing 
policy for opened-but-unused SUDs that are reprocessed by third parties remains unchanged:  
opened-but-unused SUDs reprocessed by commercial reprocessors are subject to the 
Quality System Regulation (QSR).  

 

Question related to  
QUALITY SYSTEM  

STERILIZATION 
Question.   Must a reprocessor of a single-use device (SUD) validate its cleaning/disinfection 
process if the device being reprocessed is not intended to be sterile? 
 
Answer.  Yes.  Validation is needed because the results of the cleaning/disinfection process 
cannot be fully verified by subsequent inspection and testing.  Furthermore, the fact that the 
device is nonsterile means there will not be a subsequent sterilization process to kill any 
contaminants remaining on the device after cleaning/disinfection.  

 

Question related to  
ENFORCEMENT DATES  

 
Question.  Since several extensions have been granted, what are the dates that hospital 
reprocessors of SUDs must meet? 
 
Answer.  The following tables summarize the regulatory requirements and the enforcement dates 
that apply to hospital reprocessors of SUDs. 
 



DATES FOR MEETING 
PREMARKET SUBMISSION REQUIREMENTS 

 
PMA Applications (Premarket Approval) or 
510(k) Submissions (Premarket Notification) 

Due by: Cleared or 
approved by: 

Class III February 14, 2001 February 14, 2002 
Class II non-exempt August 14, 2001 August 14, 2002* 
Class I non-exempt February 14, 2002 August 14, 2002 
 
*Provided that the reprocessor  

(1) submitted a premarket notification by August 14, 2001;  
(2) has not received a “not substantially equivalent” determination; and  
(3) provides timely responses to FDA’s requests for additional information. 
 
 
 

DATES FOR MEETING 
NON-PREMARKET REQUIREMENTS 

 
Registration and Listing August 14, 2001 
Medical Device Reporting (MDR) August 14, 2002 
Tracking August 14, 2002 
Corrections and Removals August 14, 2002 
Quality System Regulation  August 14, 2002 
Labeling August 14, 2002 

 


