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INSTITUTE OF MEDICINE
N/iTIONAL ACADEMY OF SCIENCES

2101 CON~ll-JTION AVENUE, N.W. WASHINGTON, DC 20418

FOOD AND NUTRITION BO 4RD (202) 334-1732
FAX (202) 334-2316

April 30, 199!)

Christie J. L xvis, Ph.D., R-D.

Special Assisl ant
Office of Spa :ial Nutritional
Center for Fol )d Safety and Appiif:d Nutrition
Food and Drug Adrni.nkation
Washington, 1)C 20204

Dear Dr. Lewis:

I am respondi lg to your letter of I/[arch 12, 1999 regarding the notification you received under

section 303 oj “the Food and Drug .Mrninistration Modernization Act of 1997 (FDA.MA). This
notification ic entified a statement: iom Diet and Health.. Implications for Reducing Chronic
Disease Risk ~,National Research (: ouncil, 1989) as an authoritative statement for the purposes of
supporting a 1ealth claim.

As you are av are, the enclosed N~ltional Academy of Sciences (NAS) policy on authoritative
statements W:s developed in respo me to FDAMA in order to provide guidance to your agency
and others ab( MI what is considert: j by the FJAS to be authoritative. It is expectecl that this will

assist your ag mcy in determining ‘whether the noti.iication you received regarding use of a
statement on] ), 8 of the Diet and l}ealth report to support a health claim related to low fat diets
rich in whole gain foods and otk ].plant foods is accurate and current. Please be aware that the
NAS policy i: related only to the (Ieterrnination ofidentif@g a statement as authoritative and
not an evalual ion of the wording t)[the claim itself.

I also refer yo u to my December Z ?, 1998 letter which provides fhrther guidance on how to
interpret the 1 lAS policy. AS that .etter states, the National Research Council and the Food and
Nutrition Boa cd are not in a positi[m to review aU notifications submitted to your office.

I hope you wi U find these comme:ts helpful in evaluating the support for the notification.

Enclosures (2)

c: C. Garzi
K. Shine
S. Stoiber
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Authoritathi: Statements of the Academy Complex
with Regard to the Food xmd Drug Administration Modernization

Background

Act of 1997

In ~’ 1997, ( ;ongress passed and Ihe President subsequently signed the Food ant. Drug
Adrninistratiol [Modernization Act of 1997, which amended the Federal Fo@ Drug and Cosmetic
Act and the I? lbfic Health Serviee, ~~ctto %nprove the regulation of fo~ drug% devices, and
biological pro[ !ucts...” Title III of’ that act provided that manufacturers of food Froduets could
make nutrient content and /or healfll clahiis on the label of a food product 120 days after FDA is
notified of the claim and the autho}i tative statement by a scientific body on which the claim is
based (see Sw.. 303. Hd.h Claim: for Food Products and Sec. 304. Nutrient Content Claims).
These provisif ms were an effort to l]rovide a fiist track for establishing the scientific basis for such
claims followi ~ the Nutrition Edu~:ation and Labeling Act (NLEA) of 1990, which allowed
manufacturers to petition FDA to j]ermit them to make a nutrient content claim with wording
approved by I DA and a health clai[ u where %ign.iiieant scientific agreement existed”.

One of them jor provisions in thi; section of the 1997 FDA Modernization Act with regard to
food is that ths is a notification unfler which claims are authorized without prior qprowd by
FDA not apt tition by which FDA approves a claim. The claim is to be authorized and can be
made with res xxt to a food if “...; ] scientific body of the U.S. Government with official
responsibility ?orpublic health prol~xtion or research d~ectly relating to human nutrition (such as
the NIH or Cl IC) or the National ,~demy of Sciences or any of its subdtisions has published an
authoritatives tatement, which is c1irrently in effkct, [about the relationship between a nutrient and
a disease or hi alth-related conditia ]i] [which identifies the nutrient level] to which the claim
refers.”

The section indicates that a statem mt “shall be regarded as an authoritative statement of a
scientific bod~” only if’the statemer~t is published by the scientific body and shall riot include a
statement of a n employee made in Ihe individual capacity of the employee.

FDA has the responsibility to challi;nge the planned use Y, for example, they detemine it to not
be 1) in eom~ knee with Sections ’103 or 304 of the Food and Drug Administration
Modernization] IAct of 1997, 2) in f:>mpliance with existing general provisions of NL.E~ or 3) an
accurate reprt sentation of the stat( !ment on which the claim is based.

A number of ] eports have been is~j ed by the Academy c-omple~ either as NRC or IOM
publications, I whichmight be constlued as sewing as authoritative statements with regard to
nutrient conte It or health effkets 01”specific foods or food components. Examples include
(krcirmgem (mdAnlkarcinogens M the American Diel (BEST) and Diet andlfealth (FNB).

To guide the interpretation of NR(~ and IOM reports, the NRC Governing Board adopted the
following stat :ment of policy on hlay 13, 1998:
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Policy Staten(ent

“’k th( eonduet of studies Wiithregard to relationships between diet and heda and in the

course of revi sw of research relatirl:; to quew-ons under study, it is possible that reports of the
NRC or IOM may describe associations between finds, nurnents, or food compormnts and
aspects of hea kh. These sthement: would not necessa.dy represent authoritative statements of
the NRC or 1(IM because they migl n not wmmmize the totality of the evidence tlmt would be
required by ths Academy when fort relating an authoritative statement. For example, a report
may contain d ascriptions of the wa Ik of others or, on occasio~ minority reports expressing the
views of indiv iduals. Descriptive nlaterials and minority reports, as exa.rnpkx, are not considered
authoritative: tatements of the Nat imal A-kademy of Sciences or any of its subdivisions.

For th: purposes of the Fm~d and Drug Administration Modernization Act of 1997,
authoritative: tatements of the Nat imd Academy of Seienees or any of its subdivisions, including
the National 1 ~search Council and bstitute of Me&cinc, are limited to those that represent the
consensus of; Lduly-appointed cm Lnittee or views of a duly-appointed pMcipal investigator sot.
that they appt ar explicitly as flndin! F, conclusions, or recommendations in a report that has
completed the institutional report r(tiew proeew”



05/07/99 08:39 FIX k?loo4

INSTITUTE OF MEDICINE
NATI13NAL ACADEMY OF SCIENCES

2101 CONSV-UTION AVENUE, N.W. WASHINGTON, DC 20418

FOOD AND NUT Rl~lON BOARD (.2021334-1732
FAX (202) 334-2316

Deeembc r 22, 1998

Chrkti.m J. Lewis, PhD, RD -
Special 1,ssistant
Office of Special Nutritional
Center fc r Food Safety and All plied Nutrition
Food ~C Drug khnhktmtio]l

Washing :on, DC 20204

Dear Dr. Lewis:

I am in r{zeipt of your letter tt~me of December 10, 1998 requesting comments on a
notification received by your (]ffice regarding tie use of a statement from the 1989 NRC
rcpo~ D iet and Health: Imp !icatrons for Reducing Chronic Disease Risk The

statemen:is taken from page ~~02 of the report and is as follows:

Clinical studies of hyp(:rlipidemics demonstrate that water-soluble fibers,
iI LcIudingpect~ guar ~~, and oat gum, can markedly reduce serum tatal
c lolesterol and LDL c Itolesterol without tiecting serum HDL cholesterol.

Your leti er indicates that the ictent of the statement is a claim regarding the re.kitionship
benveen soluble fiber from gu~r gum and coronary artery disease.

As your ~gency is aware, in May, 1997, the National Reswch COUCil Gove~@ BOWd

of the N~.tional Academy of S [;iences approved the following statement:

“ i the conduct of stuciies with regard to relationships between diet a.mi heal~
a Id in the course of re \’iew of research relating to questions under stud y, it is

p xisible fiat reports o: the NRC or IOM may describe associations bel.ween
fijods, nutrients, or fo(~il components and aspects of health. These statements
v rould not necessarily I epresent authoritative statements of the NRC or IOM

b ~cause they might no( summarize the totality of the evidence that would be
r{:quired by the Acade: ly when forrmdating an authoritative statement, For
e wnple, a report may contain description.. of the work of others or, OX1occasion,
n tiority reports expre:;sing tbe views of individuals. Descriptive materials and
n [inority reports, as ex:unples, are not considered authoritative statements of the
3 lationa.1Academy of !Icienccs or any of its subdivisions.
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Decembl:r 22, 1998
p. 2

“For the purposes of ti~>Food and Drug Administration Modemizatiou Act of
1997 (FDAMA), authc~itativc statements of the National Academy of Sciences or

a Iy of its subdivisions, inciuding the National Research Council and institute of
h ledicine, are limited 1[)those that represent the consensus of a duly-zmpointed
c mu-nittee or views of I duly-appointed principal investigator so that lhey appear
e tplicitly as findings, ~:onclusions, or recommendations in a report that has
c xnpleted the instituti: ml report review process.”

The inta lt of this policy stater[,ent is to provide general guidance to both individuals and
your age ucy with regard to ud Ix types of statements the Academy would consider
“authoril ative”. The notifical ion statement fomvarded to me on December 10 for
comment does not meet the dt: bition of “autioritative” contained within the Academy
policy st ~tement. Specifically: the statement does not appear in the Executive SummZUY
of the rg Iort, which provides Iltis report’s findings, general conclusions and
recomm :ndations based on co]mnsus of the committee. The Executive Summary
integrates all the evidence rev~swed in the total report. No recommendation is made for
soluble i iber or guar gum exp!!.citIy in the major conclusions or dietary recommendations
provideti in the Executive Sur:mary. This example illustrates that it is unlike] y that

isoIated ;tatements from sumI [Lariesof sections or chapters would represent major
conch.ui ms or findings becau:e such surnmari es are not designed to integrate all of the
evidenct reviewed.

I apprecj ate the opportunity 011behalf of the Food and Nutrition Board to provide these

comments. A1though the FIVE1and the NRC are not in a position to routinely review
notificat ons that have been st iknitted to your office to ailirrn the extent to which
statemer ts are authoritative ac~xmiing to Section 303 of FDAMA, it seemed important to
point ou that this notification ~oes not meet tie. definition of ‘[authoritative” contained
with the Academy policy statt ;ment. I hope you will find these comments usefid in youI
evaluati m of the claim regarding the relationship between soluble fiber from j~ gum
and coronary heart disease.

Allison. L Yates, PhD, RD
Director

c: (:. Garza
IL Shine
$. Stoiber


