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Guidance for Industry(1) 

Questions and Answers Regarding Registration of Food 
Facilities 

 
 

This guidance represents the Food and Drug Administration's (FDA's) current 
thinking on this topic. It does not create or confer any rights for or on any 
person and does not operate to bind FDA or the public. You may use an 
alternative approach if the approach satisfies the requirements of the applicable 
statutes and regulations. If you want to discuss an alternative approach, contact 
the FDA staff responsible for implementing this guidance. If you cannot identify 
the appropriate FDA staff, call the appropriate number listed on the title page of 
this guidance.  

 
 

I. INTRODUCTION  

On October 10, 2003, FDA issued an interim final regulation to implement the 
Bioterrorism Act's requirement that domestic and foreign facilities that manufacture, 
process, pack, or hold food for human or animal consumption in the United States must 
register with FDA by December 12, 2003.  (See 68 FR 58894; October 10, 2003.)  The 
interim final rule implements section 305 of the Bioterrorism Act.  Section 305 requires 
domestic and foreign facilities to register with FDA by December 12, 2003, even in the 
absence of final regulations.   

FDA's guidance documents, including this guidance, do not establish legally enforceable 
responsibilities. Instead, guidances describe the Agency's current thinking on a topic and 
should be viewed only as recommendations, unless specific regulatory or statutory 
requirements are cited. The use of the word should in Agency guidances means that 
something is suggested or recommended, but not required.  

 
II. Questions and Answers  
 
A. Who Must Register? 
 
Private Residences: 
 
1. Q: If a person has a business in his/her home that involves  

manufacturing/processing, packing, or holding food, does that person need 
to register his residence as a food facility? 
 



 

A: No.  A private residence is not a facility as defined in the Interim Final 
Rule (21 CFR 1.227(b)(2)) and thus, need not be registered. 
 

2. Q:  If a person is selling food from his or her private residence through  
the Internet, does that person need to register his residence as a food 
facility? 
 

A:   No.  A  private residence is not a facility as defined in the Interim Final 
Rule (21 CFR 1.227(b)(2)) and thus, need not be registered. 
 

3. Q:  Is a private residence in which low acid canned food is produced  
exempt from the regulations for low acid canned food (21 CFR Part 113)?   
 

A:  No. Although such a residence is not required to be registered as a food 
facility under 21 CFR Part 1, Subpart I, it is not exempt from any other 
requirements established by any other laws or regulations (21 CFR 1.240). 
 
   

  
B. Who is Exempt from Registration? 
 
Farms: 
 
4. Q:  Is a facility that manufactures/processes and sells seed to farmers required  

to be registered if the seed is intended for cultivation?  What if the seed is 
an ingredient that will be included in animal feed? 

 
A:  FDA requires registration of any facility that manufactures/processes, 

packs, or holds food for consumption in the U.S.  As noted in a response 
to a comment in the Interim Final Rule (Comment 62), FDA will consider 
a product as one that will be used for food if the owner, operator, or agent 
in charge of the facility reasonably believes that the substance is 
reasonably expected to be directed to a food use.  Therefore, if the owner, 
operator, or agent in charge of the facility in this question reasonably 
believes that the seed is reasonably expected to be used as an ingredient 
for animal feed, the seed is considered "food" and thus, the facility is 
required to be registered.  However, if the seed is reasonably expected 
only to be cultivated, the facility is not required to be registered.   
 
 

5. Q: Is a farm that grows tomatoes and sells them directly to consumers from a  
roadside stand located on the farm exempt from registration? 

 
A: Yes.  Assuming that the farm on which the tomatoes are grown otherwise 

satisfies the definition of farm (21 CFR 1.227(b)(3)), it is exempt from 
registration.  If the primary activity of the roadside stand is selling food 



 

(including the tomatoes) directly to consumers, it is exempt as a retail food 
establishment (21 CFR 1.227(b)(11). 

 
6. Q:  If a farm located in a foreign country ships food directly to the U.S., is it  

required to register? 
 

A:  No. Assuming that the farm otherwise satisfies the definition of farm (21 
CFR 1.227(b)(3)), the farm is exempt from registration if it ships food 
directly to the U.S.  However, if prior to export to the U.S., food grown on 
the farm is shipped to a foreign facility that manufactures/processes, 
packs, or holds the food, the second facility must register unless the food 
subsequently undergoes further manufacturing/processing of more than a 
de minimis nature at another foreign facility  (21 CFR 1.226(a)). The de 
minimis provision is discussed further in question 15 of this guidance and 
in the preamble to the Interim Final Rule (responses to comment 17, 21, 
25, and 26). 
 

7. Q: Is a mixed-type facility, such as a farm that grows oranges and processes  
them into orange juice for sale to a distributor, required to register? 

 
A: Yes.  FDA uses the term "mixed-type facility" in the preamble to the 

Interim Final Rule (response to Comment 46) to refer to an establishment 
that engages in both activities that are exempt from registration and 
activities that require the establishment to be registered.  In this example, 
the farm is required to be registered because its processing activities  are 
not covered by the farm definition (21 CFR 1.227(b)(3)). 

 
Retail Facilities: 
 
8. Q:  Does a warehouse club that sells to both consumers and businesses need  

to be registered? 
 

A:  A warehouse club is exempt from registration as a retail food 
establishment (21 CFR 1.227(b)(11)) if it sells food products directly to 
consumers as its primary function. A retail food establishment's primary 
function is to sell food directly to consumers if the annual monetary value 
of sales of food products directly to consumers exceeds the annual 
monetary value of sales of food products to all other buyers.  Businesses 
are not considered consumers. 
 

9. Q:  If a supermarket has a bakery on the premises that bakes bread and sells it  
to other stores in the same cha in, is the supermarket required to be 
registered? 

 
A:  The supermarket is exempt from registration as a retail food establishment 

(21 CFR 1.227(b)(11)) if its primary function is to sell food products 



 

directly to consumers from the supermarket.  As noted, an establishment's 
primary function is to sell food directly to consumers if the annual 
monetary value of sale of all food products directly to consumers exceeds 
the annual monetary value of sales of food products to all other buyers. 

 
 
Nonprofit Food Facilities: 
 
10. Q:  Are exporters of food for charity exempt from the registration  

requirements? 
 

A: Yes.  A facility, including a non-profit facility, is not required to be 
registered if all food manufactured/processed, packed, or held at the 
facility is not for consumption in the U.S. (21 CFR 1.225 and 1.227(b)(7)).  
 

 
Facilities Regulated Exclusively, Throughout the Entire Facility, by USDA: 
 
11. Q:  Are facilities that process deer, elk, and bison required to register with  

FDA?  
 

A:  Yes. These facilities are required to be registered with FDA because they 
are not regulated exclusively by the United States Department of 
Agriculture (USDA) (21 CFR 1.226(g)). 

 
 
C. Definitions: 
 
Holding: 
 
12. Q:  Are local collecting facilities for grains exempt from the registration 
           requirement? 
 

A:  All establishments at which food is manufactured/processed, packed, or 
held are required to be registered, unless otherwise exempt.  FDA 
understands the term “collecting facilities” to refer to facilities that store 
or hold food, such as silos or grain elevators.  Such a facility must be 
registered with FDA because food (grain) is held by the facility (21 CFR 
1.225; 1.227(b)(5)).   
 

13. Q:  If a facility receives packaged produce for shipping and holds it in cold  
storage, is it required to register? 

 
A:   Yes.  The facility in this example is holding food and therefore, must be 

registered (21 CFR 1.225; 21 CFR 1.227(b)(5)). 
 



 

14. Q:  If finished food products for consumption in the U.S. are held at a third  
party facility before consolidation for import into the U.S., must this 
facility be registered? 

 
A:  Yes, if the finished products are held at a third party facility prior to export 

to the U.S., the facility is required to be registered (21 CFR 1.225; 
1.227(b)(5)). 
 

Manufacturing/Processing: 
 
15. Q:  Is fumigation (such as of bagged cocoa beans) considered de minimis  

processing? 
 

A:  No.  The Interim Final Rule states that "treating" food is a  
manufacturing/processing activity (21 CFR 1.227(b)(6); also see the 
response to Comment 41 in the rule).  Therefore, a foreign facility that 
performs fumigation of food that is for consumption in the U.S., is 
required to be registered unless another foreign facility conducts further 
manufacturing/processing of more than a de minimis nature before the 
food is shipped to the U.S.    FDA notes that even if fumigation were 
considered to be a de minimis activity, the facility at which the fumigation 
occurs would be required to be registered.  The Bioterrorism Act de 
minimis provision is relevant to whether a particular foreign facility that  
manufactures/processes, packs, or holds food prior to the "de minimis 
facility" is required to be registered.  The response to comment 17 in the 
preamble of the Interim Final Rule also discusses fumigation of cocoa 
beans. 

  
16. Q:  Is it necessary for a facility housing cotton gins to register if the cotton  

gins separate cotton from its seeds and hulls and the facility then sells 
these seeds or hulls to a manufacturer who then further processes the seeds 
and hulls into feed for sale to livestock operations? 

 
A:   FDA notes that the answer to this question depends in part on whether the 

cotton by-products are "food" as defined in the interim final rule (21 CFR 
1.227(b)(4)) and whether the establishment housing the cotton gins is 
domestic or foreign.  
 
In the preamble to the Interim Final Rule, FDA responded to a comment 
(Comment 62) regarding facilities that manufacture/process, pack, or hold 
multi-use substances.  (68 Fed. Reg. 58894 at 58910;October 10, 2003.)  
The agency believes that discussion is relevant to this question.  In the 
Interim Final Rule, the agency stated that "a product is one that will be 
used for food if the owner, operator, or agent in charge of the facility 
reasonably believes that the substance in question is reasonably expected 
to be directed to a food use."  In this example, the facility containing the 



 

cotton gins is a food facility because the owner, operator, or agent in 
charge of the facility knows or should know that the cotton by-products 
are reasonably likely to be used as components of animal feed. 
 
If the cotton gin establishment is located in the U.S., the establishment is 
required to be registered because it is manufacturing/processing food 
(components of animal feed), and the facility does not appear to satisfy 
any exemption from registration.  FDA notes that any subsequent facility 
that processes the cotton seed and hulls into animal feed is also required to 
be registered.   
 
However, if the cotton gin establishment and the establishment that 
processes the cotton seed and hulls into animal feed are both located in a 
foreign country, the cotton gin establishment would not required to be 
registered because a subsequent foreign facility (the feed manufacturer) 
conducts further manufacturing/processing of the cotton by-products prior 
to export to the U.S. The foreign feed manufacturing/processing facility 
must be registered unless, before the feed is exported to the U.S., the feed 
undergoes further manufacturing/processing of more than a de minimis 
nature at a third foreign facility (21 CFR 1.226(a)).   
 

 
US Agent: 
   
17. Q:  For foreign facilities, may the U.S. agent for the facility also serve as the  

facility's emergency contact? 
 

A: Yes.  The U.S. agent will be considered the emergency contact for a 
registered foreign  facility unless another name is provided in the facility's 
registration as the emergency contact (21 CFR 1.227(b)(13); 1.233(e)). 
 

18. Q:  Some U.S. law firms are charging fees to serve as a foreign facility’s U.S.  
agent. Some of these firms have the word “FDA” in their name.  Must a 
foreign facility use one of these firms as its U.S. agent? 

 
A:  No.  A foreign facility's U.S. agent may be an individual, partnership, 

corporation, or association; the only requirement for such an agent is that 
the agent must have a place of business or residence in the U.S. and be 
physically present in the U.S.  For example, a foreign facility may use its 
U.S. importer as its U.S. agent.  FDA does not recommend or endorse any 
particular firm, organization, persons, or company to serve as a foreign 
facility's U.S. agent.  FDA is not affiliated with any firm offering its 
services as a U.S. agent. 

 
19. Q:  May a foreign government official residing in the U.S., such as a  



 

representative from the foreign country’s embassy, act as a foreign 
facility’s U.S. agent for purposes of food facility registration? 

 
A:  In the preamble to the Interim Final Rule (Comment 90), FDA noted that 

the agency has concerns that acting as a U.S. agent may conflict with the 
duties of foreign government representatives. Whether it is proper for a 
foreign government representative to act as a U.S. agent is a fact-specific 
inquiry, depending on the title and status of the foreign government 
representative and the functions that the representative assumes as a U.S. 
agent.  FDA will consider such situations on a case-by-case basis in 
consultation with the U.S. State Department.  
 

20. Q:  I am a foreign facility that does business with several different brokers.   
May I use more than one of these as my U.S. agent? 

 
A:  No.  The Interim Final Rule requires that each foreign facility have only 

one U.S. agent for food facility registration purposes.  However, having a 
single U.S. agent for FDA registration purposes does not preclude a 
facility from having multiple brokers for other business purposes.  FDA 
notes that a foreign facility is not required to conduct all of its business in 
the U.S. through the U.S. agent designated for purposes of registration.  21 
CFR 1.227(b)(13)(iii) and the response to comment 86 in the preamble to 
the Interim Final Rule further discuss this issue. 
 

21. Q:  Is the U.S. agent legally liable in the event something goes wrong with  
food manufactured/processed, packed, or held at the foreign facility for 
which he serves as U.S. agent? 

 
A:  FDA generally does not intend to hold a foreign facility's U.S. agent 

responsible for violations of the Bioterrorism Act that are committed by 
the foreign facility. FDA, however, would consider legal action against a 
U.S. agent where the agent knowingly submits false information to FDA 
or the U.S. agent and the foreign facility are effectively the same entity. 
Liability issues between the facility and its U.S. agent must be resolved 
between the private parties (i.e., the facility and its U.S. agent), most likely 
through the terms of their contractual relationship. 
 

 
  

   
   

 
 


