
DESIGNATION OF ACTING ASSOCIATE ATTORNEY GENERAL 

Phil Perry, who has already been designated as the first assistant to the office of the Associate 
Attorney General by virtue of his appointment as the Principal Deputy Associate Attorney General, 
may, consistent with the Vacancies Reform Act of 1998, serve as the Acting Associate Attorney General 
even though he was not the first assistant when the vacancy occurred. 

Because the President has not designated another person as the Acting Associate Attorney 
General under the Vacancies Reform Act, Mr. Perry, as the Principal Deputy, is required to perform 
the functions and duties of the office of the Associate Attorney General in an acting capacity. 

August 7, 2001 

MEMORANDUM OPINION FOR AN

 ASSOCIATE WHITE HOUSE COUNSEL


You have asked for our opinion whether Phil Perry, the Principal Deputy Associate 
1Attorney General, can, consistent with the Vacancies Reform Act of 1998 (“the Act”),  serve as

the Acting Associate Attorney General.  For the reasons set forth more fully below, we conclude 
that unless the President designates another person as the Acting Associate Attorney General 
under the Act, Mr. Perry, as the Principal Deputy, is actually required to perform the functions 
and duties of the office of the Associate Attorney General in an acting capacity. 

I. 

On January 20, 2001, Daniel Marcus, the Associate Attorney General resigned.  Two days 
after the vacancy in the Associate Attorney General’s office occurred, Mr. Perry arrived at the 
Department of Justice (“the Department”) as part of the new administration’s transition team.
On July 16, 2001, Mr. Perry was officially appointed the Principal Deputy Associate Attorney 
General.  As of this date, the President has not yet publicly announced who he intends to 
nominate as Associate Attorney General.  It is our understanding, however, that the President 
intends to nominate someone other than Mr. Perry for the position. 

II. 

The Act, which took effect on November 20, 1998, replaced the old Vacancies Act and 
altered the manner in which vacancies in presidentially appointed, Senate-confirmed offices within 
the Executive Branch could be “filled” on a temporary basis.  Under the Act, any one of three 
categories of individuals is eligible to serve in such an office in an acting capacity: 

(a) If an officer of an Executive agency . . . whose appointment to office is 
required to be made by the President, by and with the advice and consent of the 

1 Pub. L. No. 105-277, § 151(b), 112 Stat. 2681-611 (1998) (codified at 5 U.S.C. §§ 3345-3349d (Supp. 

IV 1998)). 
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Senate, dies, resigns, or is otherwise unable to perform the functions and duties of 
the office– 

(1) the first assistant to the office of such officer shall perform the functions and 
duties of the office temporarily in an acting capacity subject to the time limitations 
of section 3346; 

(2) notwithstanding paragraph (1), the President (and only the President) may 
direct a person who serves in an office for which appointment is required to be 
made by the President, by and with the advice and consent of the Senate, to 
perform the functions and duties of the vacant office temporarily in an acting 
capacity subject to the time limitations of section 3346; or 

(3) notwithstanding paragraph (1), the President (and only the President) may 
direct an officer or employee of such Executive agency to perform the functions 
and duties of the vacant office temporarily in an acting capacity, subject to the time 
limitations of section 3346, if—

(A) during the 365-day period preceding the date of death, 
resignation, or beginning of inability to serve of the applicable 
officer, the officer or employee served in a position in such agency 
for not less than 90 days; and 

(B) the rate of pay for the position described under subparagraph 
(A) is equal to or greater than the minimum rate of pay payable for 
a position at GS-15 of the General Schedule. 

5 U.S.C. § 3345(a).  Only the first of those categories is relevant in this case.2   Moreover, 
unlike the other two categories, which require presidential action, that category is triggered 
automatically once a vacancy is created; the Act provides in relevant part that “the first assistant 
to the office of [the officer who resigned] shall perform the functions and duties of the office 
temporarily in an acting capacity.”  Id. § 3345(a)(1) (emphasis added). 

2 Mr. Perry does not currently serve in an office for which appointment is required to be made by the 

President, by and with the advice and consent of the Senate, see 5 U.S.C. § 3345(a)(2), and he did not previously 
serve in the Department (for any period of time, much less the required 90 days) during the 365-day period 
preceding the resignation of Mr. Marcus, see id. § 3345(a)(3)(A).  Accordingly, only 5 U.S.C. § 3345(a)(1) is 
at issue in this case. 
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III. 

As a threshold matter, we must determine whether the Principal Deputy Associate 
Attorney General is, for purposes of the Act, the “first assistant” to the Associate Attorney 
General.  The Act itself does not define “first assistant.”  We believe, however, that the phrase is
a term of art that refers to the top deputy of a presidentially appointed, Senate-confirmed officer. 
Under this interpretation, the Principal Deputy would generally qualify as the “first assistant.” 
In any event, this Office has taken the position previously that designation of a first assistant 
by regulation, if an agency’s governing statute does not do so, is sufficient under the Act. 
See Memorandum for Agency General Counsels, from Beth Nolan, Deputy Assistant Attorney 
General, Office of Legal Counsel, Re: General guidance on the Federal Vacancies Reform Act 
of 1998 (Mar. 22, 1999) (“Nolan Memorandum”).  Under Justice Department regulations, the 
“Principal Deputy” within an office run by a presidentially appointed, Senate-confirmed officer 
is the “First Assistant” for purposes of the Act.  See 28 C.F.R. § 0.132 (2000).3   Accordingly, 
we conclude that Mr. Perry is the “first assistant” to the Associate Attorney General for purposes 
of § 3345(a)(1). 

Next, we must ascertain the scope of § 3345(a)(1).  In particular, we must determine 
whether subsection (a)(1) applies to someone who, like Mr. Perry, was designated as first 
assistant after the vacancy occurred.  In a memorandum—prepared in question and answer 
format—intended to provide agency general counsels with general guidance on the Act, this 
Office tentatively answered that very question: 

Q13.	 If someone is designated to be first assistant after the 
vacancy occurs, does that person still become the acting 
officer by virtue of being the first assistant? 

A.	 While the Vacancies Reform Act does not expressly address 
this question, we believe that the better understanding is 
that you must be the first assistant when the vacancy occurs 
in order to be the acting officer by virtue of being the first 
assistant. 

Nolan Memorandum at 5.  As the brevity of our answer makes clear, we did not thoroughly 
consider (or definitively resolve) the issue.  Indeed, our initial understanding was offered without 
explanation or, more importantly, any analysis of the Act’s text or structure.  Having now 
specifically considered the question in light of both the Act’s text and structure, we conclude 
that our initial understanding was erroneous. 

3 If no principal deputy position exists in an office, then the Attorney General may designate the first 

assistant in writing. See 28 C.F.R. § 0.132.  
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First, the Act expressly applies to “the first assistant to the office of [the officer who 
resigned].”  5 U.S.C. § 3345(a)(1) (emphasis added).  In concluding that the first assistant must 
be in place at the time of the vacancy, we necessarily construed the Act as applying to “the first 
assistant of [the officer who resigned].”  Such a reading, however, renders the words “to the 
office” meaningless.  See Moskal v. United States, 498 U.S. 103, 109-10 (1990) (stressing that a 
statute must be construed in such a fashion that gives every word some operative effect).  This 
is particularly troublesome given that the Act specifically modified the old Vacancies Act by 
replacing the phrase “to the officer” with the phrase “to the office.”  See 144 Cong. Rec. S12,822 
(daily ed. Oct. 21, 1998) (statement of Sen. Thompson) (noting that the term “to the officer” had 
been part of the old Vacancies Act since 1868).  Under the most natural reading of the Act, an 
individual need only be the first assistant to the office of the presidentially appointed, Senate-
confirmed officer who resigned.  And, unlike our initial interpretation, such a reading does not 
require that the first assistant be in place at the time the vacancy occurred to be the acting officer 
by virtue of being the first assistant. 

Second, our initial interpretation of subsection (a)(1), if correct, would also render 
subsection (b)(1)(A)(i) superfluous.  See Freytag v. Comm’r, 501 U.S. 868, 877 (1991) (stressing 
that courts should not interpret statutory provisions so as to render superfluous other provisions 
within the same enactment).  Notwithstanding subsection (a)(1), subsection (b)(1) places several 
obstacles in the way of a first assistant from serving as an acting officer if the President submits 
the nomination of that person to the Senate for appointment to the office in question.4   One of the 
obstacles set forth in subsection (b)(1) provides, in pertinent part, as follows: 

if . . . during the 365-day period preceding the date of the death, resignation, or 
beginning of inability to serve, such person . . . did not serve in the position of first 
assistant to the office of such officer. 

5 U.S.C. § 3345(b)(1)(A)(i).  In other words, an individual who was not the first assistant during 
the 365-day period preceding the vacancy may not serve in an acting capacity if the President has 
also nominated that person to the Senate for appointment to the vacant position.  Of course, 
Congress’s enactment of subsection (b)(1)(A)(i) was meaningless if an individual who was not the 
first assistant when the vacancy occurred is already flatly prohibited from serving in an acting 
capacity pursuant to subsection (a)(1), as we previously concluded.  Indeed, the enactment of 
subsection (b)(1)(A)(i) was necessary only if an individual who becomes first assistant after a 
vacancy occurs could otherwise serve in an acting capacity pursuant to subsection (a)(1).  If 
subsection (b)(1)(A)(i) is to be given operative effect, which it must, our initial understanding of 
subsection (a)(1) must give way.  Cf. 2A Norman Singer, Sutherland on Statutory Construction 

4 Because the President intends to nominate a person other than Mr. Perry to the office of the Associate 

Attorney General, these obstacles to service do not apply to him. 
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§ 46.06, at 181-86 (6th ed. 2000) (“A statute should be construed so that effect is given to all its 
provisions, so that no part will be inoperative or superfluous, void or insignificant . . . .” (footnote 
omitted)). 

Given the Act’s text and structure, we now believe that the better understanding is that an 
individual need not be the first assistant when the vacancy occurs in order to be the acting officer 
by virtue of being the first assistant.  Accordingly, Mr. Perry, who has already been designated as 
the first assistant to the office of the Associate Attorney General by virtue of his appointment as 
the Principal Deputy, may serve as the Acting Associate Attorney General even though he was 
not the first assistant when the vacancy occurred.5   Moreover, because the President has not 
designated another person as the Acting Associate Attorney General under the Act, Mr. Perry, 
as the Principal Deputy, is required to perform the functions and duties of the office of the 
Associate Attorney General in an acting capacity. 

/s/  

SHELDON BRADSHAW 
Deputy Assistant Attorney General 

5 We note that the Act imposes time limits on service in an acting capacity.  An acting officer may serve 

“for no longer than 210 days beginning on the date the vacancy occurs.”  5 U.S.C. § 3346(a)(1).  If the vacancy 
exists during the 60-day period after a President is sworn into office, the 210-day clock is extended an additional 
90 days.  See id. § 3349a(b).  Accordingly, because the vacancy in this case occurred on January 20, 2001, Mr. 
Perry may serve under this provision at least until November 16, 2001.  In addition, once a nomination for the 
office is submitted to the Senate, the acting officer may serve “from the date of such nomination for the period that 
the nomination is pending in the Senate.” Id. § 3346(a)(2).  The Act specifies the applicable term of service 
should the nomination be rejected, withdrawn, or returned.  See id. § 3346(b). 
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