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meeting on July 28, 2008. 
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lOWe are responding to your advisory opinion request on behalf of Club for Growth 

11 PAC asking if, under the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended (the 

12 "Act"), and Commission regulations, its ten- and fifteen-second television advertisements 

13 must carry the full spoken "stand-by-your-ad" disclaimer. 

14 The Commission concludes that the ten- and fifteen-second television 

15 advertisements that Club for Growth PAC plans to air must carry the full spoken "stand­

16 by-your-ad" disclaimer required by the Act and Commission regulations. 

17 Background 

18 The facts presented in this advisory opinion are based on your letter received on 

19 November 15, 2007 and your e-mail received on November 28, 2007. 

20 Club for Growth PAC is the separate segregated fund of the Club for Growth, an 

21 incorporated nonprofit membership organization. Club for Growth PAC has qualified as 

22 a multicandidate committee under the Act and Commission regulations. 

23 Club for Growth PAC plans to purchase television time in 2008 for ten- and 

24 fifteen-second advertisements that expressly advocate the election or defeat of a clearly 

25 identified Federal candidate. For example, you indicate that it plans to run a television 

26 advertisement in support of Representative Jeff Flake. These advertisements will not be 
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coordinated with, or authorized by, any candidate, candidate's committee, political party, 

2 or their agents. 

3 Each of these advertisements will include the following two written statements: 

4 • "Paid for by Club for Growth PAC, www.clubforgrowth.org, and not 

5 authorized by any candidate or candidate's committee." 

6 • "Club for Growth PAC is responsible for the content of this advertising" 

7 (the written, "stand-by-your-ad" disclaimer). 

8 The written stand-by-your-ad disclaimer will be aired for four seconds at the end of each 

9 ten- or fifteen-second advertisement in letters equal to or greater than four percent of the 

10 vertical picture height. Due to the brevity of the ten- and fifteen-second advertisements, 

11 however, Club for Growth PAC wishes to dispense with, or truncate, the spoken, stand­

12 by-your-ad disclaimer required by the Act and Commission regulations. 

13 Question Presented 

14 Must the ten- andfifteen-second television advertisements that Club for Growth 

15 PAC plans to air during 2008 carry thefull spoken stand-by-your-ad disclaimer required 

16 by the Act and Commission regulations? 

17 Legal Analysis and Conclusions 

18 Yes, the ten- and fifteen-second television advertisements that Club for Growth 

19 PAC plans to air during 2008 must carry the full spoken stand-by-your-ad disclaimer 

20 required by the Act and Commission regulations. See 2 U.S.C. 441d and 11 CFR 110.11. 

21 All public communications made by a political committee must include certain 

22 disclaimers. See 2 U.S.c. 441d(a)(l); 11 CFR 110.11(a)(l). In addition, all public 

23 communications made by any person, including a political committee, that expressly 
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1 advocate the election or defeat of a clearly identified Federal candidate must include 

2 disclaimers. See 2 U.S.C. 441d(a); 11 CFR 110.II(a)(2). Club for Growth PAC has 

3 qualified as a multicandidate committee, which is a type of political committee under the 

4 Act and Commission regulations. See 2 U.S.c. 431(4); 11 CFR 100.5(e)(3). In addition, 

5 because the advertisements that Club for Growth PAC plans to air will be broadcast via 

6 television, such communications will constitute "public communications." See 2 U.S.c. 

7 431 (22); 11 CFR 100.26. Moreover, Club for Growth PAC has indicated that the 

8 proposed advertisements will expressly advocate the election or defeat of a clearly 

9 identified Federal candidate. Accordingly, the ten- and fifteen-second television 

10 advertisements that Club for Growth PAC intends to air during the 2008 election cycle 

11 must carry disclaimers under both 11 CFR 110.II(a)(I) and (a)(2). See also 2 U.S.c. 

12 441d(a). 

13 Because the advertisements would be paid for by Club for Growth PAC but 

14 would not be authorized by any candidate, authorized committee of a candidate, or agent 

15 of either, they must contain a written disclaimer that clearly states the full name and 

16 permanent street address, telephone number, or World Wide Web address of the person 

17 who paid for the communication, and indicates that the communication is not authorized 

18 by any candidate or candidate's committee. See 2 U.S.C. 441d(a)(3); 11 CFR 

19 110.11 (b)(3). The written disclaimer must be presented in a clear and conspicuous 

20 manner to give the viewer adequate notice of the identity of the person or political 

21 committee that paid for and/or authorized the communication. 11 CFR 110.II(c)(I). 

22 Club for Growth PAC intends to comply with these requirements. 



AO 2007-33 
Draft 
Page 4 

In addition, because the advertisements will be television communications not 

2 authorized by a candidate they must also include an audio statement that identifies the 

3 person paying for the communication. See 2 U.S.C. 44Id(d)(2); 11 CFR I 10.1 1(c)(4)(i). 

4 An example of a statement that would satisfy this requirement is: "Club for Growth PAC 

5 is responsible for the content of this advertising." 

6 Club for Growth PAC's request to dispense with, or truncate, the spoken, stand­

7 by-your-ad requirement relies on two previous advisory opinions applying Commission 

8 regulations establishing exceptions to the disclaimer requirements. 11 CFR 110.11(f)(1). 

9 First, in Advisory Opinion 2004-10 (Metro Networks), the Commission concluded that 

10 specific physical and technological limitations made it "impracticable" to require that the 

11 candidate himself deliver the spoken stand-by-your-ad disclaimer for the candidate's 

12 radio communication. See 11 CFR 110.11 (f)(1 )(ii). Due to the live nature of the reports 

13 broadcast from aboard a helicopter and the limitations of the broadcasting equipment 

14 used, it was "physically impossible" for Metro Networks to include any statements 

15 spoken by the candidate who paid for the advertisement. See Advisory Opinion 2004-10 

16 (Metro Networks). However, the Commission neither dispensed with, nor truncated, the 

17 spoken stand-by-your-ad requirement but merely permitted someone other than the 

18 candidate to deliver the spoken statement. Thus, Advisory Opinion 2004-10 (Metro 

19 Networks) does not support dispensing with, or truncating, the spoken stand-by-your-ad 

20 disclaimer for the advertisements proposed in this request. Nor are there physical or 

21 technological limitations that would make it "impracticable" to include the full spoken 

22 stand-by-your-ad disclaimer in a television advertisement. See 11 CFR 11 0.11(f)(1 )(ii). 
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Second, the facts presented in Advisory Opinion 2002-09 (Target Wireless) also 

2 differed materially from those presented in Club for Growth PAC's request. In Advisory 

3 Opinion 2002-09 (Target Wireless), the portion of each candidate-sponsored text 

4 message devoted to the candidate's entire message (including the stand-by-your-ad 

5 disclaimer) was severely limited. It was subject not only to an overall limit on the 

6 number of characters but also to an intemallimit, as well, because the candidate was 

7 including other content within the message, such as sports scores or information about 

8 news events. The Commission concluded that the technological limitations on both the 

9 size and the length of information that the text messages were able to contain made the 

10 proposed communications eligible for the "small items" exception at 11 CFR 

11 11 0.11(f)(1 )(i). Because the "small items" exception applies only to "bumper stickers, 

12 pins, buttons, pens, and similar items upon which the disclaimer cannot be conveniently 

13 printed," it does not justify dispensing with, or truncating, the spoken stand-by-your-ad 

14 disclaimer for the television advertisements that Club for Growth PAC plans to sponsor. 

15 llCFRI10.11(f)(1)(i). 

16 The Commission notes that when Congress amended the Act to add the spoken 

17 stand-by-your-ad disclaimer requirement for television and radio advertisements, it did 

18 not create an exception for television communications of ten or fifteen seconds or any 

19 other duration, even though it was aware of the Commission's already-existing regulatory 

20 exceptions for "impracticability" and "small items." See Bipartisan Campaign Reform 

21 Act of2002, Pub. L. No. 107-155,116 Stat. 81 (2002). Therefore, the Commission 

22 concludes that Club for Growth PAC's ten- and fifteen-second television advertisements 

23 do not qualify for the "small items" exception at 11 CFR 110.11 (f)(i). Accordingly, Club 
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1 for Growth PAC must include the full spoken stand-by-your-ad disclaimer in its ten- and 

2 fifteen-second television communications. 

3 This response constitutes an advisory opinion concerning the application of the 

4 Act and Commission regulations to the specific transaction or activity set forth in your 

5 request. See 2 U.S.c. 437f. The Commission emphasizes that, if there is a change in any 

6 of the facts or assumptions presented, and such facts or assumptions are material to a 

7 conclusion presented in this advisory opinion, then the requestor may not rely on that 

8 conclusion as support for its proposed activity. All cited advisory opinions are available 

9 on the Commission's website at http://saos.nictusa.comlsaos/searchao. 

10 
11 On behalf of the Commission, 
12 
13 
14 
15 Donald F. McGahn II 
16 Chairman 




