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MEMORANDUM #113

TO: A1l Govermment Contracting Agencies of the Federal
Govermment and the District of Columbia

- SUBJECT: Opinion Letter - June 13, 1973

In accordance with our policy of keeping cdntracting agencies
advised of current interpretative positions relating to the
various Goverrment contraci labor standards statutes, we are
attaching a copy of a recent definitive opinion on "assemblers"
under the Walsh-Healey Public Contracts Act which should resolve

all pajor questions on this issue.
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Warren D. Landis
Assistant Administrator
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This is in reply to your letter of March 27, 1973, requesting
an interpretation regarding the qualifications of an assembler
as a manufacturer within the meaning of the Walsh-ilealey Public
Contracts Act.

The prablem basically arises because of the separate category,
"assenbler" within section 26(d) of R & I No. 3 dealing with
"mamufacturer.” Although a plain reading of the explanatory
language for "assembler” could lead one to conclude that any
assenbling qualifies a bidler as a manufacturer, the provision
has not been interpreted that way by opinion or administrative

It has been our consistent position that an assembler must first
qualify as a manufacturer within the meaning of 41 CFR 50-201.191
and ASPR 12-603 before he is eligible for award of a Govermment
contract in the performance of which he performs principally, or
exclusively, assembling operations. That is, first an assembler
must be a person ar firm who owns, operates or maintains a
factory or establishment thot produces (i.e., manufacturing
operations) on the premises the materials requirved under the .
contract. ~

Two significant administrative opinions support this view. In
Brentwood Radios, Inc., PC-553, affirmed hw the Administrator,
the argunent that assembling of connectars and crank assemblies
with minimm effort and equipmemt qualified the bidder as a
mamifacturer under section 26(d) was reouffed as follows:

“Confident that the Act and Requlations defining a manufacturer
contaxplate samething more than the occasional and isolated
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performance of such a sinple assenbly operation on but two
Govermment contract items of a sundry nature, as disclosed
by the record in this case, I have concluded that the
corporation carmot justifiably be regarded as a bona fide
manufacturer, even of such items, qualified to do business
with the Govermmemt. IMcept for the negligible amount of
time expended by the two officers of the corporation on
such assembly operation over seven years of carparate
existence, the corporation has at no time engaged in any
other assambly or manufacturing operations for the Govermment
and in no civilian production at all.”

The "samething more" required of an assembler was earlier clearly
spelled out in Jotm F. loble Campany, PC~184, affirmed by the
Adninistratar, wherein a bidder performed some hauling, surfacing,
and assambling of pallets produced elsewhere. The hearing
examiner's answer to respordent's position that this effart

made him an asgserbler and therefore qualified to receive a contract
was "not well taken." After citing the definition of agsembler

in the regulations, the hearing examiner concluded that “[i]t is
clear that the agsembler must also be a manufacturer.®

Thus, it is clear that an assembler rust first qualify as a
manufacturer within the definition at section 26(a) of R & I No. 3
before ha is eligible for awvard of a Govermnment comtract for

into consideration. The firm must show that the mamufacturing
activity in question has not been set up solely to produce on the
one Goverrment contyact and then terminate its operations
(Cixrcular Ietter 1-58) as well as dawnstrating that its lease
and arrangements for space, equipment and personnel are not
contingent upon its receipt of the Govermment contract (Circular
Letter 8-61). In effect, the firm must have established arrange-
ments on a continuing baais for production of the desired goods
to the Goverrment.
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Thus, in the instant case, if the firm can overcame the hurdles
of a newly entering mamifacturer, it must then also demonstrate
that it can qualify as a section 26(a) manufacturer albeit it may
only be performing asserbling operations on the contract for which
it has bid. It does not appear to us fram the infarmation
contained in your letter that the firm could possibly meet the
test for a mamufacturer, given the limited amamt of ecquipment,
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personel and space at its disposal (assuming that it could even
overcame tie tests for a nawly entering mamufacturer vihich deter-
mination ve cannot venture an opinion on, given the limited
information provided in the letter). ik o not feel that our
analysis of this problem should be necessarily directed to whether
the assembling oparations are, in terms of input in time or dollars
and cents, or in temms of what the Govermnment wants, a significant
or insignificant portion of the contract work in a particular
situation. The detarmination must rest on whether the bidder has
demonstrated in the past, or could reasonably ke said to have in
the future with the facilities at its disposal, an independent
ability to perform on the contract by fabricating alone the item
called for Ly the Government. That is to say, could this bidder
mroduce on its pranises the same or related camponent parts which
it would assarble into the finished product or ship elsevhere for
assanbly into the same or a like product? If it has, or if it
ocould, then it meets the tests oF a mamufacturer and the fact that
it is acting as an assawler enly in a given casa, ard that
activity in the given case is minimal at best, should be immaterial.

Sincerely,
P
4 .
Ben P. Robertson

Acting Administrator
Wage and Hour Division
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