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" U.S. DEPARTMENT OF LABOR

. OFFICE OF THE SOLICITOR
WASHINGTON 25

' July 28, 1965

MEMORANDUM # 64

TO : AGENCIES ADMINISTERING STATUTES REFERRED TO IN 29
CFR, SUBTITLE A, PART 5,

FROM E. Irv '
Associ nisfrator

SUBJECT: Opinions on application of the Davis-Bacon and related
Acts,

Reference is made to previous covering memoranda, subject
as above, enclosing copies of opinions for your information and
guidance in carrying out your responsibilities for enforcement of
the cited Acts. :

Copies of recent opinions on the same general subject
are enclosed which we hope will be of further interest and assistance,

Enclosures: DBe45
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DB-45

U.S. DEPARTMENT OF LABOR

OFFICE OF THE SOLICITOR
WASHINGTON 25

June 1, 1965

Colonel R. E, Cathcart, USAF

Chief, Contract Management Division

Directorate, Procurement Policy
Department of the Air Force
Washington, D. C.

Dear Colonel Cathcart:

This is in reply to your recent letter requesting our opinion as to the
applicability of the Davis-Bacon Act to the following specifications for
painting work at Patrick Air Force Base, Florida: (1) PA 1-5R1 -
Maintenance Painting of Capehart Housing; (2) PA 21.4 - Maintenance
Painting of 43 Buildings; and (3) PA 103-5 - Maintenance by Painting and
Minor Repair at 15 Base Buildings. Copies of these specifications were
enclosed for our study.

It is our opinion that each of these specifications is subject to the
Davis-Bacon Act for the reasons indicated below.

The Davis-Bacon Act applies to every contract exceeding $2,000 to which
the United States is a party "for construction, alteration, and/or repair,
including painting and decorating™ of Federal public buildings or public
works. The word "including” in this context would seem to express an
enlargement of the coverage standard. Essentially, it would appear to
have the meaning of "and" or "in addition to". See the cases cited in
Black's Law Dictionary (4th ed.), p. 95. In this regard, it is similar
to the use of the same word in section 103(a) of the Contract Work Hours
Standards Act in the phrase "to all laborers and mechanics, including
watchmen and guards".

The text does not appear to support an interpretation that only painting
which complements "construction®, "alteration®, or "repair” is within
the compass of the act. ‘

Any doubt on this point would appear to be removed by an examination of

the pertinent legislative history. The phrase in question was added to

the act by the 1935 amendments thereto. Its essential purpose was to
negate a ruling by the Comptroller General at 11 Comp. Gen. 57 that a
Federal contract for painting per se was not covered by the Davis-Bacon Act.
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The precise words of the relevant committee report are as follows:

The definition of construction, alteration, and repair
is amended so as to include contracts for painting and
decorating. The purpose of this language was to fill a
ecanspicuous gap in the present statute which has been
construed as not applying to contracts for the painting
of existing buildings (See 11 Comp. Gen. 57). S. Rep.
No. 1155, 74th Cong., lst Sess. 2 (1935).

Reference to the phrase in statements on the floor are fragmentary. But even
these appear to support this interpretation. See Legislative History of the
Davis-Bacon Act, House Committee on_Education and Labor, 87th Cong., 2d
Sess., 28-29 (1962)/Committee Print]

You have noted that the definition of the terms "building" and "work" con-
tained in section 5.2(f) of our applicable rules (29 CFR Part 5) indicates
that they “"generally include construction activity as distinguished from
manufacturing, furnishing of materials, or servicing and maintenance work."
[ﬁhderscoring added,/ However, the definition of "construction” and other
terms contained in section 5.2(g) of the aforementioned rules expressly in-
dicates the unqualified inclusion of "painting® and "decorating®. We do
. not read into the rules any qualification which appears inconsistent with

the express intent of the legislation involved.

Moreover, it seems to us that in any event it is extremely difficult to have
a painting contract which does not involve some "alteration" or "repair".
This is evident from our letters to your Office dated January 16, 1961, and
September 11, 1964, to which you refer. Also, each of the specifications

in question would seem to require some "alteration" or "repair" concerning
surface preparation. For example, Specification PA 1.5R1, Maintenance
Painting of Capehart Housing, requires the removal and replacement of certain
accessories and fixtures "by workmen skilled in the trades involved"; nailing
tightly loose boards and trim; and repair of cracks in exterior masonry,
stucco, and concrete walls. As you have noted, Specification PA 103-5,
Maintenance by Painting and Minor Repair at 15 Base Buildings, calls for
certain minor repairs. Specification PA 21-4 calls for the removal and re-
placement of door jambs and hinges in one building and other minor alterations,

Yours sincerely,

/s/ Charles Donahue

Solicitor of Labor
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U.S. DEPARTMENT OF LABOR

OFFICE OF THE SOLICITOR
WASHINGTON 25

JUNE 11, 1968

Mr. Allen Cywin
Assistant Commissioner

for Operations and Engineering
Community Facilities Administration
Housing and Home Finance Agency
1626 K Street, N. W,
Washington, D, C. 20410

Dear Mr., Cywin:
Re: Wage Determinations Containing Fringe Benefits

You have informally asked our assistance in replying to the questions
raised regarding fringe benefits by your Region III, Atlanta, Georgia, in
a memorandum with attachment, dated April 12, 1965. We have set

forth below our suggested answers. For easy reading, the questions
are repeated.

Question

(1) Please note on the enclosed wage rate determination
that the wage specified for plumbers is $4.125 a/ -
Basic wage plus fringe benefit payments of $0.25 to
Health and Welfare, $0.10 to pensions and $0. 035 to
apprenticeship training. Footnote (a) states that the

basic wage includes a $0. 10 employee contribution
to vacation fund.

The Applicant for a project using this wage rate has
submitted a payroll showing that a plumber was paid

a wage of $4. 025 per hour. This brings up the following
questions:

(a) Should the wage rate for overtime be computed at
1.5 of $4.125 or 1. 5 of $4. 0257

(b) Is Footnote (a) correct as specified, or should it
state a $0.10 employer contribution to vacation fund?-
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(1)

(2)

(c) What type documentation, if any, should our Field
Engineers require of the contractors concerning the
funds to which fringe contributions were made?

(d) If no documentation or verification of funds is
required, what procedure would you suggest that
the Field Engineer use to satisfy himself that fringe
benefit contributions are actually being paid to
some type fund and are not being ''pocketed'' by the
contractor,

Answer

(a) The basic hourly wage rate for purposes of the Contract Work
Hours Act is $4. 125, The $4. 125 rate should be shown as such on
the payroll.

(b) Footnote (a) is correct, It was intended to indicate clearly
that the employee contribution must be considered as part of the
basic rate for overtime purposes.

(c) No documentation is required in addition to payroll information
indicating the amounts of payments and to whom they are made.

(d) Section 5.5(a)(3) of our applicable Regulations requires the
contractor to retain records showing that fringe benefit payments
meet the required statutory and regulatory standards. Such

records could, for instance, consist of a copy of a binding collective
bargaining agreement showing a contractor's obligation to make

the fringe benefit payments and receipts of payments thereunder.
Also, insurance contracts, receipts for premium payments, and
similar documents would establish that the payments meet the
requirements of the Davis-Bacon Act, as amended.

Question
Please note on the enclosed wage rate determination that
footnote (b) is indicated in the pensions fringe benefit

column for linemen. Footnote (b) is explained as follows:

""1% of gross monthly labor payroll"
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(2)

. (3)

(3)

Our questions concerning this footnote are as follows:

(a) Does gross monthly labor payroll mean the total
labor payroll for all crafts or just this craft of
linemen?

(b) If the term '"Gross Monthly Payroll" refers to
linemen only, would there be any objection to our
taking 1% of the basic hourly wage of $4.55,and usmg
this as the fnnge benefit for pensions?

Answer
(a) 1% of contractor's gross payroll for linemen.

(b) There would be no objection. Please see the enclosed copy of |
our letter to the Federal Av1at10n Agency, dated April 26, 1965,
on this point, ,

Question

Please note on the enclosed wage rate determination
that footnote (f) is included in the vacation fringe
benefit column for elevator constructors. Footnote
(f) merely states '"'6 paid holidays:"

(a) How do you suggest that we convert this 6 paid
holidays figure to a cash amount for the non-union
worker?

(b) What time period does this ''6 paid holidays' cover?

Answer

(2) and (b) In a case such as you have cited, the worker would be
entitled to 8 hours pay, at not less than the rate determined

for the craft, for any of the "6 paid holidays't occurring during
the period the worker is employed on the contract work. When
the fringe benefit of ''6 paid holidays'" is included in a
determination, it ordma.nly reflects a prov1szon in a collective
bargaining agreement for the craft pr evailing in the area. It
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Our questions concerning this footnote are as follows:

(a) Does gross monthly labor payroll mean the total
labor payroll for all crafts or just this craft of
linemen?

(b) If the term '"Gross Monthly Payroll" refers to
linemen only, would there be any objection to our
taking 1% of the basic hourly wage of $4. 55,and usmg
this as the frmge benefit for pensions?

Answer

(a) 1% of contractor's gross payroll for linemen.

(b) There would be no objection, Please see the enclosed copy of |
our letter to the Federal Aviation Agency, dated April 26, 1965,
on this point.

Question

Please note on the enclosed wage rate determination
that footnote (f) is included in the vacation fringe
benefit column for elevator constructors, Footnote
(f) merely states '"6 paid holidays:"

(a) How do you suggest that we convert this 6 paid
holidays figure to a cash amount for the non-union
worker ?

(b) What time period does this "6 paid holidays'" cover?

Answer

(2) and (b) In a case such as you have cited, the worker would be
entitled to 8 hours pay, at not less than the rate determined

for the craft, for any of the ''6 paid holidays' occurring during
the period the worker is employed on the contract work. When
the fringe benefit of '"6 paid holidays" is included in a
determination, it ordinarily reflects a provision in a collective
bargaining agreement for the craft prevailing in the area. It
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should therefore be possible, in the ordinary case, to determine
which holidays are paid for in the area and these would be the
holidays for which the worker would be entitled to the extra
compensation as described above.

In future determinations we are planning to list the specific
holidays. '

We trust that you will find the answers helpful. If I can be of
further assistance, please let me know, The material you furnished

is enclosed.

Yours sincerely,

, /
Charles Donahue
Soliciter of Labor

Enclosures



