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September 4,2001 

Re: Borrower's Loan Number on Recorded Documents 

This letter responds to your letter to the Board of Governors of the Federal Reserve 
System (FRB), Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), Office of the Comptroller 
of the Currency (OCC), Office of Thrift Supervision (OTS), and Federal Trade 
Commission (FTC) (collectively, the Agencies'), dated June 8,2001. You ask the 
Agencies whether it is permissible under the Gramm-Leach-Bliley Act (GLBA), Pub. L. 
No. 106-102 (Nov. 12, 1999), for an originating lender to place the borrower's loan 
account number on mortgages, deeds of trust, and assignments and releases of mortgages 
(collectively, "mortgage loan documents") that are then recorded in public records. For 
the reasons discussed below, it is our opinion that such practice falls within section 
502(e)(l) of the GLBA, which excepts from the opt-out requirements disclosures of 
nonpublic personal information that are "necessary to effect, administer, or enforce the 
transaction" as that term is defined in section 509(7) of GLBA.2 It also is our opinion that 
the practice is not prohibited by section 502(d) of GLBA, which, as a general rule, bans 
the disclosure of account numbers to nonaffiliated third parties for use in marketing. 
1 The National Credit Union Administration (NCUA), while not a recipient of your letter,joins in this 
response. 
§ 40.14 (OCC);The Agencies' rules implement 12section 502(e)(l) in 12 C.F.R. C.F.R. §  216.14 (FRB); 
12 C.F.R. § 332.14 (FDIC); 12 C.F.R. §  573.14 (OTS); 12 C.F.R. §  716.14 (NCUA); and 16 C.F.R. §  
313.14 (FTC). 



You state in your letter that it is a longstanding common practice for a mortgage lender to 
place the borrower's account number on a mortgage loan document to enable the 
document to be tracked and placed in the proper file once the document is recorded and 
returned from the recording office. You also state that the return of the document might 
take several months, and you note that the presence of the account number provides an 
efficient method for the receiving party (who might be the purchaser or servicer of the 
loan) to correctly identify the file in which to place the instrument. 

Your letter raises two issues. The first is whether the disclosure of account numbers fits 
within the exceptions to the opt-out requirements. The second is whether the practice you 
ask about is permissible in light of the prohibition against disclosing account numbers to 
third parties for use in marketing. These issues are addressed below. 

Exceptions to opt-out requirements, A financial institution may not disclose nonpublic 
personal information unless either (a) the institution first informs a consumer that it 
intends to do so and gives the consumer an opportunity to opt out or (b) the disclosure fits 
within one of the exceptions to the opt-out requirement. You note that the lender will be 
disclosing nonpublic personal information by adding the account number to the mortgage 
loan document and then having it recorded, but you maintain that this disclosure fits 
within the exception to the opt out rules for disclosures that are "necessary to effect, 
administer, or enforce a transaction requested or authorized by the consumer." GLBA, § 
502(e)(1). 

As you point out, the exception for disclosures that are "necessary to effect, administer, or 
enforce a transaction'' applies to, among other things, a disclosure that is "required, or is a 
usual, appropriate, or acceptable method to carry out the transaction or the product or 
service business of which the transaction is a part, and record or service or maintain the 
consumer's account in the ordinary course of providing the financial service or financial 
product. . . " Id.§ 509(7)(A). Your letter suggests that, since the practice of placing 
account numbers on mortgages is so widespread and because the account number on a 
recorded instrument assists the recipient of the document in placing the instrument in the 
appropriate file, the disclosure of the mortgage account number under the circumstances 
you describe should be viewed as a "usual" and "appropriate" method of canying out a 
transaction and of recording the instruments in question. 

We agree that the presence of an account number on a mortgage loan document facilitates 
the appropriate handling of that document, and note that many mortgage lenders use 
account numbers on loan documents for this reason. In many cases, ownership of the 
loan will have changed hands between the time the document is submitted for recordation 
and the time it is returned from the recording office. The presence of the account number 
on the mortgage loan documents in such situations is an appropriate and acceptable 
measure to ensure proper filing. Thus, we believe that the disclosure of the account 
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number on the mortgage loan document fits within the exception provided for by 
Congress in § 502(e)(l). 

Applicability of prohibition against disclosing account numbers for use in marketing. 
Section 502(d) generally prohibits a financial institution from disclosing account numbers 
of credit card accounts, deposit accounts, or transaction accounts to any nonaffiliated 
third party for use in telemarketing, direct mail marketing, or other marketing through 
electronic mail to a consumer. This prohibition overrides the exceptions to the opt-out 
requirements. Thus, if the disclosure of a mortgage account number on a mortgage loan 
document is deemed to be the disclosure of a "transaction account" number, the 
disclosure will be prohibited if it is ''for use in marketing." 

We believe that this prohibition does not apply to the disclosure of mortgage account 
numbers on mortgage loan documents. The disclosure in question is not "for use in 
marketing." The account number is placed on the mortgage loan document solely for the 
purpose of facilitating the accurate processing of the document, and the document is 
disclosed to the recording office solely for the purpose of recordation. Accordingly, the 
prohibition against disclosing account numbers for use in marketing would not apply. 3 

We trust that this is responsive to your inquiry. 

Sincerely, 

Board of Governors of the 
Federal Reserve System 

William F. Kroener, III

General Counsel 

Federal Deposit Insurance Corporation 

3 We do not address the issue in this letter of whether a mortgage account number is a "transaction 
account" number. As noted in the Agencies' final rules, a "transaction account" does not include an 
account to which a third party cannot initiate a charge. 12 C.F.R. § 40.12(~)(2)(OCC); 12 C.F.R.§ 
216.12(~)(2)(FRB); 12 C.F.R. § 332.12(~)(2)(FDIC); 12 C.F.R. § 573.12(~)(2)(OTS); 12 C.F.R.§ 
716.12(~)(2)(NCUA); and 16 C.F.R. § 313.12(~)(2)(FTC). For additional discussion of thelimits on 
disclosures of transaction account numbers, see the attachedjoint letter from the Chief Counsels and 
General Counsels of the OCC, FRB, FDIC, OTS, and NCUA, dated May 25, 2001, regarding Limits on 
Disclosing Account Numbers. 
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General Counsel 
National Credit Union 
Administration 

Chief Counsel 
Office of Thrift Supervision 

Julie L. Williams 
First Senior Deputy Comptroller 

and Chief Counsel 
Office of the Comptroller 
of the Currency 

Directorsdirector 

Bureau of Consumer Protection 

Federal Trade Commission 3 


The views set forth in this informal opinion letter are those of the staff of the Federal Trade Commission 
and are not binding on the Commission. 
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Federal Deposit Insurance Corporation


Federal Reserve Board


National Credit Union Administration


Office of the Comptroller of the Currency


Office of Thrift Supervision


May 25, 2001 

Re: Limits on Disclosing Account Numbers 

Dear : 

This letter responds to your letters to the Board of Governors of the Federal Reserve System, 
Federal Deposit Insurance Corporation, National Credit Union Administration, Office of the 
Comptroller of the Currency, and Office of Thrift Supervision (the Agencies) dated . You ask the 
Agencies to allow financial institutions to disclose unencrypted account numbers to X upon a 
customer’s express, written consent. 

X markets insurance products by direct mail to customers of financial institutions pursuant to joint 
marketing agreements between X and the financial institutions. Under these agreements, financial 
institutions disclose lists of their customers’ names, addresses, and encrypted account numbers to 
X. Using this information, X mails materials to market its insurance products to financial institution 
customers. When a customer decides to enroll in an insurance plan, the customer signs an 
authorization for the customer’s financial institution to provide the customer’s unencrypted account 
number to X. Upon receiving that unencrypted number, X charges the customer’s account. 

Section 502(d) of the Gramm-Leach-Bliley Act provides that a "financial institution shall not 
disclose, other than to a consumer reporting agency, an account number or similar form of access 
number or access code for a credit card account, deposit account, or transaction account of a 
consumer to any nonaffiliated third party for use in telemarketing, direct mail marketing, or other 
marketing through electronic mail to the consumer." (Emphasis added). , The primary reason a 
marketer seeks access to a customer’s account number is to allow the marketer to initiate a 
charge to the customer’s account as part of the transaction. We believe that interpreting the Act to 
consider marketing to have ended at the time the customer accepts the product, would 
substantially undermine the prohibition, effectively limiting its application to the sharing of account 
numbers for tracking purposes, while not denying third-party marketers access to customer 
accounts. 

Section 502(d) does not contain any exceptions to this prohibition. Moreover, the general 
exceptions for notice and opt out under §  502(e) of the Act, including the exception for disclosing 
information with the consent or at the direction of the consumer, do not apply to the account-
number disclosure prohibition under § 502(d). Accordingly, under the Act, and the Agencies’ 
privacy regulations, 1 a financial institution may not provide its customers’ account numbers to a 
third party such as X under the circumstances you describe. 

Section 504(b) of the Act provides that the Agencies may prescribe exceptions to § 502 that the 
Agencies deem consistent with the purposes of the Act if the Agencies adopt the exception by rule. 
Section § __.12 of the Agencies’ rules implements the 502(d) prohibition and provides only two 



exceptions: financial institutions may disclose their account numbers a) to their agents to market 
the financial institution’s own products or services or b) to their partners in a private label credit 
card or affinity program. The X disclosure does not fit within either of the limited exceptions that the 
Agencies have adopted by rule. 

The privacy rule makes clear that the statutory prohibition focuses on restricting access to 
customer accounts. Accordingly, the financial institution itself must retain control of its customers’ 
account numbers. For instance, one of the limited exceptions to the prohibition against disclosing 
transaction account numbers permits a financial institution to disclose a customer’s transaction 
account number to its third party agent or service provider solely to market the institution’s own 
products or services, provided the third party may not directly initiate a charge to the customer’s 
account. In the supplementary information to the regulations, the Agencies explain that while an 
institution may frequently use agents to assist in marketing, a consumer’s protections are 
potentially eroded by allowing agents involved in the marketing to have access to a consumer’s 
account. 65 Fed. Reg. 35162, 35181 (June 1, 2000); see also 65 Fed. Reg. 31722, 31733 (May 
18, 2000) (NCUA). 

Other aspects of this section make clear that a financial institution may not provide X with 
transaction account numbers to access customer accounts — that is, to initiate charges. For 
example, § __.12(c)(1) states that an encrypted account number is not protected from disclosure 
as long as the financial institution does not provide the third party with the code to decrypt. The 
Agencies have explained, in the supplementary materials, that such an encrypted number 
"operates as an identifier attached to an account for internal tracking purposes only." 65 Fed. Reg. 
at 35182; see also 65 Fed. Reg. at 31733 (NCUA). The Agencies reasoned that encrypting the 
account numbers would adequately protect consumers because the encryption would prevent the 
recipient from accessing the consumer’s account.  Id. For similar reasons, the prohibition against 
disclosing transaction account numbers does not apply to any accounts to which third parties 
cannot initiate charges. The Agencies have explained that, because a third party cannot post 
charges to these types of accounts, the numbers for such accounts would not be covered by the 
prohibition. Id. If a third party could initiate charges to the account, however, the Agencies maintain 
that disclosure of the account number would be prohibited. Id. 

While a financial institution may not provide a customer’s account number to a third party under 
the circumstances you describe, a financial institution may initiate charges to its customer’s 
account for a X product where the customer has agreed to purchase the product. Of course, an 
individual is free to provide X, or any other merchant, with his or her own account number to 
purchase a product. 

1 See 12 C.F.R. Part 40 (OCC); 12 C.F.R. Part 216 (FRB); 12 C.F.R. Part 332 (FDIC); 12 C.F.R. Part 573

(OTS);

and 12 C.F.R. Part 716 (NCUA). Each of the Agencies adopted a consumer financial privacy regulation in

substantially identical form. Each Agency uses a different part number but identical section numbers in its

privacy regulation. In this letter, citations to the regulations use section numbers only, leaving the part

numbers blank. 

We trust that this responds to your question. 

Sincerely, 

J. Virgil Mattingly

General Counsel

Board of Governors of the Federal Reserve


Robert M. Fenner

General Counsel

National Credit Union Administration


William F. Kroener, III

General Counsel

Federal Deposit Insurance Corporation


Julie L. Williams

First Senior Deputy Comptroller

and Chief Counsel

Office of the Comptroller of the Currency




Carolyn J. Buck

Chief Counsel

Office of Thrift Supervision



