
ADVISORY COMMITTEE ON JUDICIAL CONDUCT 
 

OF THE 
 

DISTRICT OF COLUMBIA COURTS 
 

ADVISORY OPINION NO. 8 
(March 21, 2000) 

 
 

CRITERIA FOR USE OF JUDGE'S NAME ON LETTERHEAD 
IN SOLICITATION OF FUNDS 

The Advisory Committee on Judicial Conduct has 

received an inquiry from a judge of the District of 

Columbia Court of Appeals.  The inquiry requests an opinion 

on whether a judge may permit his or her to appear on the 

letterhead of the Council for Court Excellence (CCE) when 

that letterhead appears above a solicitation for funds for 

the CCE. The letterhead includes the judge’s name and 

title.  

In an informational sheet provided to the public, the 

CCE describes itself as follows:  
 
[T]he Council for Court Excellence is a 
nonprofit, nonpartisan, civic organization. 
The Council works to improve the 
administration of justice in the local and 
federal courts and related agencies in the 
Washington metropolitan area and in the 
nation. The council accomplishes this goal 
by:  

• Identifying and promoting  
      court reforms,  
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• Improving public access to  
    justice, and  
• Increasing public  

          understanding of our justice  
          system. 

 
We understand that the CCE makes requests of 

governmental agencies and private foundations for grants, 

and sends fund-raising letters to attorneys, judges and the 

general public.  In addition, the CCE holds an annual 

dinner at which an award is presented; the CCE considers 

this occasion, at least in part, a fund-raising event.  

The following provisions of the Code of Judicial 

Conduct of the District of Columbia Courts (1995) (“the 

Code”) are pertinent to the inquiry:  

Canon 2B:  
 

A ... Judge shall not lend the 
prestige of judicial office to advance 
the private interest of the judge or 
others....  

 
Canon 4C(3):  

 
A judge may serve as an officer, 
director, trustee or non-legal advisor 
of an organization or governmental 
agency devoted to the improvement of 
the law, the legal system or the 
administration of justice,1 or of an 
educational, religious, charitable, 
fraternal or civil organization not 
conducted for profit subject to the 

                                                      
1 In this opinion, we sometimes use “law-improvement organization” as a 
short hand for “organization or governmental agency devoted to the 
enforcement of the law, the legal system, or the administration of 
justice.”  
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following limitations and the other 
requirements of the code. 
 
*    *    *    *    *    *    *    *    * 

 
(b) A judge as an officer, director, 
trustee or non-legal advisor, or as a 
member or otherwise:  
 

(i) may assist such an 
organization in planning 
fund-raising..., but shall 
not personally participate 
in the solicitation of 
funds or other fund-raising 
activities, except that a 
judge may participate in 
solicitation of funds, 
other than from lawyers and 
from the general public, on 
behalf of an organization 
or governmental agency 
devoted to the improvement 
of the law, the legal 
system or the 
administration of justice, 
and may solicit funds from 
other judges over whom the 
judge does not exercise 
supervisory authority;  

 
*    *    *    *    *    *    *    *    * 

 
(iv) shall not use or 
permit the use of the 
prestige of judicial office 
for fund-raising or 
membership solicitation.  

 
Under Canon 2B, a judge as a general rule may not lend 

the prestige of the judge's office to advance the private 

interest of anyone. Under Canon 4C(3)(b), however, a judge 

may serve as officer, director, trustee or non-legal 
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advisor of a law-improvement or charitable organization and 

may assist that organization in managing and investing its 

funds. A judge may not “personally participate in 

solicitations of funds or other fund-raising activities” 

for such organizations.  Canon 4C(3)(b)(i), however, 

contains two exceptions to the prohibition on soliciting 

funds.  First, a judge may “participate in the solicitation 

of funds, other than from lawyers and the general public, 

on behalf of an organization or governmental agency devoted 

to the improvement of the law, the legal system or the 

administration of justice....” Second, a judge may solicit 

funds from other judges over whom the judge exercises no 

supervisory or appellate authority.  

In answering the inquiry, our first task is to 

construe the exceptions to the general prohibition on 

participation in fund-raising.  The first exception is for 

a solicitation on behalf of a law-improvement organization.  

A judge may participate in such a solicitation so long as 

the solicitation is not “from lawyers and the general 

public.”   Our interpretation of this provision is aided by 

the commentary to Canon 4C(3)(b)(i), which states in 

relevant part:  

 
Section 4C(3)(b)(i) of the ABA's 

1990 Model Code of Judicial Conduct has 
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been amended here to incorporate a 
provision from the 1972 ABA Code of 
Judicial Conduct permitting judges to 
solicit funds for organizations or 
governmental agencies devoted to the 
improvement of the law, the legal 
system, or the administration of 
justice, provided judges do not solicit 
from the general public, including 
lawyers. The intention here is to 
authorize judges to help such 
organizations seek funding from private 
and governmental fund-granting agencies 
that would ordinarily be receptive to 
such requests and would not feel 
overreached or importuned improperly by 
an approach from a judicial officer.[2]  
 

The commentary makes clear that the first exception to 

the prohibition on participation in fund-raising extends 

only to solicitations on behalf of law-improvement 

organizations and then only to solicitations from private 

and public “fund-granting agencies.” A judge may personally 

                                                      
[2] Canon 25 of the American Bar Association's 1923 Canons of Judicial 
Ethics prohibited a judge from soliciting for charities. The ABA's 1972 
Code of Judicial Conduct permitted a judge to serve as an officer or 
director of a law-improvement organization and permitted the judge to 
“assist such organization in raising funds,” but prohibited the judge 
from “personally participat[ing] in public fund raising activities.” 
Canon 4C. Thus, a judge was allowed to assist a law-improvement 
organization in fund-raising but could not personally participate in 
“public” fund raising.  A judge was also prohibited from soliciting 
funds for charitable crgani2ations.  Canon 5B(2).  
 

The ABA's 1990 Model Code of Judicial Conduct prohibits “personal 
participat[ion] in the solicitation of funds or other fund-raising 
activities” whether “public” or not, subject to the single exception 
that a judge may solicit funds from judges over whom the judge 
exercises no supervisory or appellate authority.  Canon 4C(3)(b)(i).  
As stated in the commentary to the District of Columbia Code’s Canon 
4C(3)(b), the intention of the District of Columbia Code is to return 
to the 1972 Code's permission to solicit funds on behalf of law-
improvement organizations where such solicitations are not directed to 
the “general public.” In addition, under the District of Columbia Code, 
the solicitation cannot be directed to lawyers. 
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participate in fund-raising activities from such agencies, 

subject always to the general rule of Canon 4C(3)(b)(iv) 

that when the judge does so the judge not go beyond 

personal participation to the point of “us[ing] or 

permit[ting] the use of the prestige of the judicial 

office” in the fund-raising.  

The second exception to the ban on participation in 

fund-raising is for soliciting funds, on behalf of 

charitable organizations, “from other judges over whom the 

judge does not exercise supervisory or appellate 

authority.”3  This exception is contained in the 1990 Code 

of Judicial Conduct and thus represents no change in the 

rules as they existed when the District of Columbia Code 

was approved.  

The question before the committee is whether the use 

of a judge’s name on the CCE's letterhead in a fund-raising 

solicitation is governed by Canon 4C(3)(b)(i).  If it is, 

that participation is subject to the prohibition on such 

fund-raising except where directed, on behalf of law-

improvement organizations, to private and governmental 

fund-granting agencies, or except where directed to a judge 

over whom the judge whose name appears in the letterhead 

                                                      
3 This exception is not limited to solicitations on behalf of a law- 
improvement organization.  
 



 7

exercises no supervisory or appellate authority.  In order 

to answer this question, we find it helpful to review the 

way in which prior codes have dealt with the issue of a 

judge’s name appearing on a letterhead.  

As noted, n. 2 above, Canon 25 of the 1923 Canons of 

Judicial Ethics prohibited solicitation for charities.   

This canon was construed to prohibit the use of the judge’s 

name on a letterhead used for soliciting funds, though a 

judge was allowed under that code to be a member of 

charitable organizations and contribute to them.  Advisory 

Opinion No. 22, American Bar Association 1923 Canons of 

Judicial Ethics.  The 1972 Code permitted a judge to serve 

as an officer or director of a law-improvement 

organization, and allowed the judge to participate in fund-

raising for such an organization so long as the judge did 

not “personally participate” in “public” fund-raising. 

Canon 4C.  A judge could also serve as a director or 

officer of a charitable organization, but could not solicit 

funds for such an organization.  Canon 5B(2).  The 1972 

Code did, however, explicitly allow the judge to “be listed 

as an officer, director, or trustee of such organization”.  

Id.  In light of this explicit permission, Advisory Opinion 

No. 35 concluded that there was "now no impropriety in the 

judge permitting his name to be used on stationery and 
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other material used for solicitation purposes provided that 

his name and office are in no way selectively emphasized by 

the organization.”  The 1990 Code of Judicial Conduct does 

not address the letterhead issue explicitly, but the 

commentary to Canon 4C(3) of that code states that "[u]se 

of an organization letterhead for fund-raising ... does not 

violate Section 4C(3) if the letterhead lists only the 

judge’s name ....”  

When the Advisory Committee on Judicial Conduct, 

established by the Joint Committee on Judicial 

Administration of the District of Columbia Courts, drafted 

the Code, it received a recommendation from the District of 

Columbia Judicial Tenure and Disabilities Commission 

concerning the letterhead issue.  The commission 

recommended that “consideration...be given to adding a 

provision to make it clear that a judge’s name may not be 

used on a civic or charitable organization letterhead that 

is used for fund-raising.”  The Advisory Committee adopted 

that recommendation, and drafted a proposal for public 

comment that would have prohibited use of a judge's name on 

a letterhead used for fund-raising.   A comment on the 

draft suggested that the ban on use of a letterhead might 

prohibit judges from allowing their name to appear on 

letterheads addressed to government agencies providing 
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grants.  In response to that comment, the Advisory 

Committee changed the language of the commentary to state 

an exception to the ban on using a judge’s name on a 

letterhead.  The commentary now states:  

Use of an organization letterhead 
for fund-raising or membership 
solicitation will violate Section 4C(3) 
(b) if the letterhead lists the judge’s 
name, unless the solicitation is 
directed to a governmental agency.   

 
The commentary does not mention what provision of 

Canon 4C(3)(b) use of a letterhead will violate (subject to 

the exception named in the commentary). As we have 

discussed, Canon 4C(3)(b)(i) contains a general prohibition 

on “personal[ ] participat[ion]” in fund-raising. If use of 

a letterhead is considered “personal participation,” then 

the exception for letterhead solicitations contained in the 

commentary would be both less and more restrictive than the 

exceptions to the prohibition on fund-raising in Canon 

4C(3)(b)(i). Those exceptions permit personal fund-raising 

directed to judges over whom the judge exercises no 

appellate or supervisory authority, and also, as the 

commentary states, fund-raising on behalf of law-

improvement organizations directed to private as well as 

governmental fund-granting agencies.  The commentary’s 

exception to the general ban on use of letterhead is not 
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restricted to fund-raising on behalf of law-improvement 

organizations, and in this sense is less restrictive than 

the exception contained in Canon 4C(3)(b)(i).  At the same 

time, it is more restrictive in that it limits the object 

of the solicitation to governmental agencies, excluding 

judges over whom the judge exercises no supervisory or 

appellate authority and excluding private fund-granting 

agencies.  Thus, if the commentary were addressed to Canon 

4C(3)(b)(i), it would need modification.  

If use of a letterhead is not-covered by Canon 4C(3) 

(b)(i) (“personal [ ] participat[ion]” in solicitation of 

funds or fund-raising), it would be prohibited only by 

Canon 4C(3)(b)(iv), which provides that a judge “shall not 

use or permit the use of the prestige of judicial office 

for fund-raising....”  Use of the letterhead would be 

considered a use of the prestige of judicial office for 

fund-raising, and thus would be prohibited, subject to the 

exception stated in the commentary for fund-raising, on 

behalf of any charitable organization, directed to a 

governmental agency. This interpretation, however, yields 

an illogical incongruity.  A judge who was on the board of 

directors of a law-improvement organization like the CCE 

could, under Canon 4C(3)(b)(i), personally solicit funds 

from a private fund-granting agency, but could not, under 
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Canon 4C(3)(b)(iv), allow his or her name to be used on a 

letterhead in a solicitation addressed to that same agency.  

A judge could personally solicit funds, on behalf of any 

charitable organization, from judges over whom the judge 

held no appellate or supervisory authority, but could not 

allow his or her name to appear on a letterhead in a 

statement directed to those same judges.  Yet, the danger 

of use of the prestige of judicial office would, if 

anything, be greater in personal fund-raising than in use 

of the judge’s name on a letterhead.  

Faced with the difficulties in interpretation we have 

discussed above, the committee is of the view that use of a 

letterhead should be considered “personal participat[ion]” 

in fund-raising, subject to the general prohibition, with 

its exceptions, contained in Canon 4C(3)(b)(i).  As we have 

recounted, this committee, when it drafted the present 

code, initially agreed with the Judicial Tenure and 

Disabilities Commission’s recommendation that there be a 

total ban on use of a judge’s name on a letterhead in fund-  

raising.  This approach is consistent with the general rule 

in Canon 4C(3)(b)(i) banning personal participation in 

fund-raising.  The drafters of the Code recognized a need 

for an exception to that ban for solicitations directed to 

governmental agencies.  Canon 4C(3)(b)(i) also contains an 
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exception for solicitations, on behalf of law-improvement 

organizations, to governmental agencies.  It is true that 

Canon 4C(3)(b)(i) contains additional exceptions for 

solicitations on behalf of law-improvement organizations 

directed to private fund-granting agencies and for 

solicitations directed to judges over whom the judge 

possesses no supervisory or appellate authority.  Since 

solicitations by a letter containing a judge’s name on the 

letterhead present less danger of misuse of judicial 

prestige than personal participation in fund-raising, 

applying those exceptions to letterhead fund-raising is 

consistent with the policies underlying Canon 4C(3)(b)(i).  

On the other hand, if fund-raising by letter with the 

judge’s name on the letterhead were not considered personal 

participation, such a solicitation on behalf of an 

organization like the CCE would be more restricted than 

personal fund-raising.  The committee considers this result 

inconsistent with the canon’s intent to permit, in limited 

situations, fund-raising on behalf of law-improvement 

organizations, and to permit solicitation of funds from 

other judges over whom the judge exercises no supervisory 

or appellate authority.  

Accordingly, we conclude that use of a judge’s name on 

a letterhead accompanying a fund-raising solicitation is 
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prohibited, unless the solicitation is directed to a judge 

over whom the judge exercises no supervisory or appellate 

authority, or, if made on behalf of an organization or 

governmental agency devoted to the improvement of the law, 

the legal system or the administration of justice, is 

directed to private and governmental fund-granting 

agencies. Since the CCE is a civic, charitable 

organization, the express purpose of which is the 

improvement of the administration of justice, a judge may 

allow his or her name to appear on the CCE’s letterhead in 

a solicitation for funds without violating 4C(3)(b)(i), so 

long as the solicitation meets the foregoing conditions.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 


