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A judge of the Superior Court has requested an 

advisory opinion concerning whether he must recuse himself 

from presiding over criminal matters prosecuted by the 

Office of the United States Attorney because his spouse was 

recently hired as an Assistant United States Attorney for 

the District of Columbia.  At the time of the judge's 

request, the spouse was expected to join the office 

shortly.  We understand that she has since begun work as an 

Assistant United States Attorney, and that her duties will 

inevitably include the trial of cases in the Superior 

Court. The judge intends to disqualify himself from any 

criminal case in which, so far as can be ascertained, his 

spouse has participated at any stage.  We assume further, 

since Assistant United States Attorneys commonly are 

assigned to the calendar of a judge as part of two-or-more-

member "teams," that the spouse will not be assigned to the 
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judge's "team" and that, accordingly, no issue of 

disqualification arising from this immediate association 

between the spouse and another attorney who appears before 

the judge will arise.  With these exceptions, the judge's 

inquiry relates to his obligation vel non to recuse himself 

from the entire body of criminal cases prosecuted by the 

United States in Superior Court.  

In our opinion, the judge is under no general 

obligation to disqualify himself from participation in 

these cases. Of course, the circumstances of individual 

cases may dictate otherwise: for example, the judge's 

spouse, although having had no involvement in a case 

immediately before the judge, may have taken part in a 

related prosecution.  In such cases, the judge's obligation 

to avoid even the appearance of partiality may impose on 

him the duty to recuse.  But, in general, we apprehend no 

reason for imputing to the judge, even as a matter of 

appearance, the status of advocate or partisan which his 

spouse occupies by virtue of her position as Assistant 

United states Attorney.1  

                                                      

1 The spouse's position may fairly be termed partisan despite our 
recognition that "[t]he United States Attorney is the representative 
not of an ordinary party to a controversy, but of a sovereignty whose 
obligation to govern impartially is as compelling as its obligation to 
govern at all; and whose interest, therefore, in a criminal prosecution 
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The standards governing this inquiry are contained in 

the Code of Judicial Conduct (1995), adopted by the Joint 

Committee on Judicial Administration of the District of 

Columbia Courts effective June 1, 1995.2  Canon 3 B. (1) of 

the Code provides that "[a] judge shall hear and decide 

matters assigned to the judge except those in which 

disqualification is required" (emphasis added). Canon 3 E. 

in turn governs disqualification.  It provides, in Canon 3 

E. (1), that "[a] judge shall disqualify himself or herself 

in a proceeding in which the judge's impartiality might 

reasonably be questioned, including but not limited to 

instances" which it then proceeds to illustrate. 

Interpreting predecessor language of the 1972 Code, this 

Committee concluded "that the standard of conduct is an 

objective one: Would a reasonable person knowing all the 

circumstances question the judge's impartiality?"3  Indeed, 

as is true of the 1972 Code, the presence of the adverb 

                                                                                                                                                              
is not that it shall win a case, but that justice shall be done." Berger 
v. United States, 295 U.S. 78, 88 (1935).  
 
2 The judge in question began his assignment to criminal cases before 
June 1, 1995, at a time when judges in this jurisdiction were subject 
to the ABA Code of Judicial Conduct (1972, as amended in this 
jurisdiction in 1982 and 1984). However, we have found no differences 
between the respective Codes affecting the issue before us, and hence 
are comfortable in taking as our text the 1995 Code. 
 
3 Advisory Opinion No. 2 ("Disqualification of Judge Because of Past 
Employment by Law Enforcement Agencies and Spouse's Present Affiliation 
with Metropolitan Police Department"), 120 Daily Wash. L. Rptr. 1745, 
1749 (August 17, 1992).  
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"reasonably” in Canon 3 E. (1) permits no other conclusion 

than that the standard is objective, requiring us to 

“factor out," for example, "those subjective perceptions 

particular to parties before the judge about the fairness 

of the proceedings and partiality of the tribunal."4  

We begin by inquiring, as we did in Advisory Opinion 

No. 2, supra note 3, whether the judge's spouse should be 

regarded as an officer ... of a party" for purposes of 

Canon 3 E. (1)(d)(i), which requires the judge to 

disqualify himself or herself whenever the judge's spouse 

(among other persons) "is a party to the proceeding, or an 

officer, director or trustee of a party."  The Code does 

not define "officer," but we have little difficulty in 

concluding that, as applied to this ground for 

disqualification, the term does not include a non-

supervisory Assistant United States Attorney such as the 

judge's spouse in this case, who exercises no command or 

supervisory responsibility in relation to the prosecutor(s) 

assigned to the proceeding before the judge.  The simple 

coupling of "officer" with "director" and "trustee" 

                                                                                                                                                              
 
4 Advisory Opinion No. 2, 120 Daily Wash. L. Rptr. at 1749 n.5. See also 
Advisory Opinion No. 5 ("Whether Disqualification of Judge From 
Criminal Matters Prosecuted by the Office of the United states Attorney 
is Necessary Because of Judge's Past Employment with the Department of 
Justice") (January 27, 1995).  
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connotes to us a level of responsibility beyond the duties 

of an ordinary line Assistant United States Attorney.  

We turn, therefore, to Canon 3 E. (1)(c) & (d)(iii), 

and inquire whether the judge reasonably may be said to 

know that his spouse has "any ... more than de minimis 

interest that could be substantially affected" by the 

outcome of criminal cases tried before him, even though she 

has not participated in them at any stage. In Advisory 

Opinion No. 2, we posed this question with regard to the 

spouse of a judge who was a senior supervisory member of 

the Metropolitan Police Department. We first took almost as 

a given that "the spouse, as a salaried governmental 

official, has no financial interest that would be 

substantially affected by the outcome of such proceedings." 

That the same holds true of a salaried Assistant United 

States Attorney is evident and requires no further 

discussion.  In the case of the senior police official, we 

next had to consider whether his institutional affiliation 

and identity constituted a significant (not de minimis) 

interest that could be affected by the outcome of 

particular criminal proceedings before the judge. The 

inquiry yielded different answers depending, for example, 

on whether a proceeding might include testimony by police 
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officers assigned to the particular police district 

commanded by the spouse, or raise a question of police 

policy or practice of the sort the spouse as a senior 

official could have had a hand in formulating or 

administering on a department- or district-wide basis.  

None of these considerations, however, all derived 

from the police official's status as a supervisor or 

command-level employee, concerns us in the present matter. 

The judge's spouse, one of approximately 293 attorneys 

currently employed by the United States Attorney's Office 

and approximately 151 assigned to the Superior Court,5 

cannot reasonably be said to have more than what may be 

termed a solidarity or loyalty interest in the results of 

particular cases tried before the judge. As a member of the 

collective body of Assistants, it may enhance her pride and 

sense of group accomplishment to know that particular cases 

have been "won," but this interest is surely de minimis 

and, moreover, would not be substantially affected by the 

verdicts in trials (individual or collective) conducted 

before this single Superior Court judge. As one court has 

stated in considering a similar issue, “[T]he prestige of 

the [prosecutor's] office as a whole is not greatly 

                                                      
5 We assume, for purposes of this opinion, that the spouse is currently 
assigned to the Superior Court.  
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affected by the outcome of a particular case," Smith v. Beckman, 

683 P.2d 1214, 1216 (Col. App. 1984), nor even by a 

"string" of successes before a particular judge.  Group 

solidarity as applied to the entire contingent of Superior 

Court prosecutors, is too slender an interest on which to 

require disqualification of the judge because of his 

spouse's employment.  

There remains for us to consider, nevertheless, 

whether the broad "appearance of impropriety" standard, 

Canon 2,6 demands disqualification of a judge whose spouse -

- his partner "in a relationship more intimate than any 

other kind of relationship between individuals," Smith, supra 

-- is affiliated with an institution which appears 

regularly in the role of advocate before the judge.  Canon 

2 does not require us to accept the notion that spouses 

today are unable to separate the identity and intimacy they   

share as marital partners from the independence they 

exercise as professionals in their employment.  We say this 

not out of any obeisance to prevailing "correctness," but 

in commonplace recognition that women today pursue careers 

and that success and esteem in professional life --

certainly in the legal profession, certainly in this city, 

                                                      
6 "A judge shall avoid impropriety and the appearance of impropriety in 
all of the judge's activities." 
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and certainly far more than heretofore -- are gained by 

individual, independent achievement.  It is true, of 

course, that married persons "share confidences regarding 

their personal lives and employment situations," id.,7 but if 

that means -- in this case -- no more than that the judge 

and his spouse discuss together the day-to-day workings of 

the U.S. Attorney's Office, then it is too frail a 

consideration on which to compel recusal.  If, on the other 

hand, the shared "confidences" were to extend to individual 

cases, then Canon 3 could well demand disqualification in 

any event because of the judge's “personal knowledge of 

disputed evidentiary facts concerning the proceeding.”  

Canon 3 E. (1)(a).  Beyond this, we are content to rely on 

the good judgment of the spouse and the judge.  As we 

stated in Advisory Opinion No. 2 (here paraphrasing 

slightly), "[W]e think a reasonable person, knowing the 

spouse's position as [an Assistant United States Attorney], 

would assume that the spouse would exercise great 

circumspection in discussing with the judge [her] knowledge 

of cases that might possibly come before [him], precisely 

                                                      
7 This was a primary reason why a Colorado court of appeals in Smith 
determined that "the existence of a marriage relationship between a 
judge and a deputy district attorney in the same county is sufficient 
to establish grounds for disqualification ...." 683 P.2d at 1216.  As 
we know nothing about the size of the county, the court, or the 
district attorney's office in Smith, we are reluctant to criticize the 
Smith opinion. 
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to avoid disqualifications burdensome to the court." 120 

Daily Wash. L. Rptr. at 1750.  

Subject to the exceptions stated herein, therefore, we 

conclude that the judge is not required to disqualify 

himself in the circumstances presented to us for opinion. 

It follows that, in these cases, the judge is under no 

obligation to disclose to the parties the fact that his 

wife is an Assistant United States Attorney. Cf. Canon 3 F 

(where judge is disqualified by the terms of Canon 3 E, the 

judge “may disclose on the record the basis of the judge’s 

disqualification and may ask the parties and their lawyers 

to consider ... whether to waive disqualification”).  


