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Mr. Michael E. Kastner A N R I
Director of Government Relations

National Truck Equipment Association

1300 19" Street, NW, Fifth Floor

Washington, D.C. 20036-1609

Dear Mr. Kastner:

This is in reply to your letter of October 2, 2002, requesting an interpretation of
several provisions of the “early warning reporting” final rule (49 CFR Part 579, Subpart C).

You asked three sets of questions. The first of these was:

All reports . . . require the vehicle make, model, and model year. As many of the
bodies and equipment manufactured by NTEA members are installed on a variety
of different makes and models of trucks most body and equipment manufacturers
have never needed this information nor required it to be provided in normal
processing of warranties or consumer complaints. Also, the vehicle make and
model year are seldom recorded in field reports because the primary focus is on the
truck body or equipment. Give the “Minimal Specificity” provision outlined in
579.28(d), if the historical records do not include the vehicle make, model and
model year, it is our interpretation that they are not reportable by the body or
equipment manufacturer since there is no way to identify the vehicle make or
model. Is this interpretation correct and would it also apply to the one-time three
year historical report and the nine years of historical data to be included in the
quarterly reports?

Under the Vehicle Safety Act, a manufacturer of “bodies and equipment” is a
manufacturer of “motor vehicle equipment.” The bodies and equipment manufactured by
NTEA members are “original equipment” because they are equipment installed on a motor
vehicle at the time it is delivered to its first purchaser. (This answer assumes that the
“bodies and equipment” are installed on a chassis by a third person.) The only early
warning reporting requirements of Part 579 that apply to manufacturers of original
equipment (other than tires) are the limited reporting requirements of 49 CFR 579.27. The
one-time historical report established by Section 579.28(c) is required only of
manufacturers “covered by Sections 579.21 through 579.26 of this part.” This does not
include manufacturers covered by Section 579.27, such as manufacturers of original
equipment.




If an NTEA member that is a manufacturer of original equipment receives a claim
or notice of an incident involving death, the claim or notice need not be reported if it does
not identify the equipment with “minimal specificity” (Section 579.28(d)). For bodies and
other equipment, “minimal specificity” (as defined in Section 579.4(c)) amounts to the
name of the manufacturer (and if there is a model or family of models identified on the
item of equipment, the model name or model number). Even if the equipment is identified
with minimal specificity, the claim or notice need not be reported if the identified
equipment was manufactured prior to four calendar years before the reporting period
(Section 579.27(b)).

In sum, it appears to us that NTEA members who are solely manufacturers of
original equipment will have very limited reporting responsibilities under the early warning
reporting rule.

NTEA’s second question was as follows:

In the truck body and equipment industry, typically, a body manufacturer supplies
the body to a distributor who installs it on the truck chassis. In this case, the body
manufacturer would be a manufacturer of motor vehicle equipment and the
distributor would be the final stage manufacturer. Distributors (the final stage
manufacturer) typically complete warranty work, as it applies to the body, on a
customer’s vehicle and subsequently submit a warranty claim to the body
manufacturer for coverage under its warranty plan. If the distributor is the final
stage manufacturer of more than 500 vehicles per year, then presumably the
distributor must report warranty information to NHTSA. There is the potential that
both the distributor and the body manufacturer will submit warranty information to
NHTSA on the same warranty claim. How is this situation to be handled?

In the example you give, the body manufacturer is subject to the reporting
provisions of Section 579.27. This section requires reporting only of information regarding
claims and notices of incidents involving deaths. There is no requirement that the body
manufacturer report warranty claims to NHTSA, even if it receives them. However, the
entity that you have characterized as the “distributor” would be a vehicle manufacturer
under our statute and thus would have to submit warranty data if it produced 500 or more
vehicles of a given category per year. It is possible that such claims may also be reported
by the chassis manufacturer (although it probably would not have to do so), but our
screeners will be able to adjust to avoid double counting.

NTEA’s third question was as follows:

Some body manufacturers install the bodies on truck chassis themselves (thus
becoming the final stage manufacturer) while also selling some bodies through
distributors, who become the final stage manufacturers of those vehicles. Does this
body manufacturer need to submit reports as both an equipment manufacturer and a
motor vehicle manufacturer? Do they need to submit one form for the bodies sold




as equipment and one for the bodies they installed as the final-stage motor vehicle
manufacturer? If so, should the equipment manufacturer form cover both those
bodies sold via distributors and those bodies installed directly? Does the body
manufacturer need to report on behalf of its independent distributors?

The body manufacturer must submit reports as both an equipment manufacturer and
1 motor vehicle manufacturer when circumstances dictate. However, as discussed above,
only the limited reporting requirements of Section 579.27 apply to manufacturers of bodies
furnished to persons who become the final stage manufacturer. If the body manufacturer
becomes a final stage manufacturer of less than 500 vehicles annually, the limited reporting
requirements of Section 579.27 will also apply. Each claim or notice of a death it receives
as a body manufacturer and as a vehicle manufacturer must be reported separately. If the
body manufacturer is the final stage manufacturer of 500 or more of any category of
vehicles annually (e.g., medium heavy vehicle), it must furnish full reports as specified in
the sections that apply to the type of vehicle completed.

If you have further questions, you may call Taylor Vinson of this Office (202-366-
5263).

Sincerely,
Original Signed B

Jacqueline Glassman
Chief Counsel




