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Apprenticeship Final Rule: Title 29, CFR Part 29 
Questions and Answers 
 
 

Q1:  The new section on program performance standards [§ 29.6(a)] requires that 
every registered apprenticeship program must have at least one registered 
apprentice. Does this requirement mean at least one apprentice per program, or at 
least one per sponsor? 
 
A1:  Each program must have at least one registered apprentice.  If a sponsor operates 
more than one registered apprenticeship program, each program must have at least 
one registered apprentice.  There may be periods, not to exceed one year, where a 
program does not have an apprentice.  Such periods can occur between the date when 
a program is registered and the date of registration for its first apprentice(s); and 
between the date that a program cancels or graduates an apprentice and the date of 
registration for the next apprentice(s) in the program. 

 
Q2:  Are programs currently using the time-based approach required to use the 
competency-based or hybrid approach for progression through an apprenticeship 
program?  

 
A2:  No. Program sponsors have the option to choose which type of approach to use 
and can continue to use the time-based approach.  The final rule simply makes it 
explicit that a program sponsor can register program standards that utilize a 
competency-based or hybrid approach for progression through apprenticeship 
program.  

 
Q3:  Are all apprenticeship programs required to offer interim credentials?  

 
A3:  No.  Apprenticeship programs are not required to offer interim credentials.  If a 
program sponsor chooses to register program standards that use a competency-based 
or hybrid approach and chooses to issue use interim credentials, the program sponsor 
must follow the requirements set forth in § 29.5(b)(16). 

 
Q4:  Will currently registered apprenticeship programs have to modify or alter the 
program standards under the final rule, and re-sign the program standards?  
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A4:  No.  The final rule does not require registered apprenticeship programs that 
currently comply with the existing regulations to revise and re-sign program 
standards for approval by a registration agency.  

 
Q5:  Does the competency-based approach to progression through an 
apprenticeship program require an apprentice to complete related instruction or on-
the-job learning? 

 
A5:  Yes.  An apprenticeship program’s use of a competency-based or hybrid 
approach includes the fundamental elements of registered apprenticeship: on-the-job 
learning (OJL) and related instruction.  Section 29.5(b)(2)(ii) provides that programs 
using the competency-based approach must still require an apprentice to complete 
OJL without specifying the duration of the OJL.  Section 29.5(b)(4) requires all 
program standards to include related instruction.  

 
Q6:  The provisions for related technical instruction now include the term 

“electronic media.” What does “electronic media” mean? 
 

A6:  The term is meant to permit technical instruction through computer-based 
applications, distance learning and similar technologies.  The definitions section of the 
regulations (§ 29.2) defines “electronic media” as “media that utilize electronics or 
electromechanical energy for the end user (audience) to access the content; and 
includes, but is not limited to, electronic storage media, transmission media, the 
Internet, extranet, lease lines, dial-up lines, private networks, and the physical 
movement of removable/transportable electronic media and/or interactive distance 
learning.” 

 
Q7:  Why is there provisional registration for new apprenticeship programs?  

 
A7: The provisional registration and reviews are intended to increase the quality and 
success rate of new programs.  Such programs will receive provisional approval for 
one year and then will undergo review by the respective registration agencies.  After 
one year, programs meeting the regulatory standards may either be permanently 
approved or have their provisional registration extended through the end of the first 
training cycle.     

 
Q8:  How will stakeholders be involved in the roll-out and implementation of the 
final rule? 

 
A8:  The Office of Apprenticeship (OA) recognizes the need for a coordinated effort to 
help program sponsors and SAAs understand and successfully implement the revised 
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regulations through extensive training and policy guidance.  OA plans to offer 
training to stakeholders and engage in dialogue with them to answer questions, 
address concerns and gather feedback.  Stakeholders can offer input and submit 
questions about the implementation of the regulations to the designated U.S. 
Department of Labor (USDOL) e-mail address: Regs.Apprenticeship@dol.gov.   

 
Q9:  The previous regulations provide for recognition of both State Apprenticeship 
Councils (SACs) and SAAs.  Why is USDOL recognizing only SAAs, not SACs?  

 
A9:  In an effort to establish a clear path of accountability between USDOL and the 
state agency that oversees apprenticeship, the updated regulations grant registration 
agency recognition solely to SAAs.  This change was made to ensure that a 
government entity is held accountable for the oversight and management of a state’s 
apprenticeship system for Federal purposes.  SACs will continue to be required, 
serving advisory or regulatory roles for the SAAs. 

 
Q10:  Why does the final rule specify that SAAs must send all prospective changes 
regarding the state’s Registered Apprenticeship program to OA?  

 
A10:  Reviewing potential changes allows OA to safeguard conformity with Federal 
apprenticeship regulation and legislation.  This review process also affords a SAA and 
OA the opportunity to identify and work out issues that potentially affect a state’s 
recognition status before proposals take effect and must be undone to preserve 
recognition. In recent reviews of SAAs, OA has often identified provisions of state 
laws and regulations that were not consistent with Federal apprenticeship regulations.  
In turn, such circumstances have forced SAAs to make modifications and corrections 
to conform to the National Apprenticeship Act.  By adding this provision, the final 
rule will help ensure that state laws and policies do not conflict with Federal 
apprenticeship regulation and legislation. 

 
Q11:  Previously, USDOL’s recognition of SAAs was open-ended.  Why must 
currently recognized SAAs re-apply for recognition within two years of the final 
rule’s effective date?   

 
A11:  The final rule makes significant changes to federal apprenticeship requirements.  
Therefore, USDOL seeks to ensure that SAAs remain in conformity with these 
requirements while maintaining consistency across the National Apprenticeship 
System.  To do so, we are requiring states recognized under prior regulations to re-
establish recognition under the new requirements.  To ease this transition, we are 
providing states with a period of up to two years, in which to make the changes 
necessary to comply with the new requirements.  To minimize burdens associated 
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with the re-recognition process, OA will offer technical assistance to SAAs seeking 
recognition, and will continue to provide technical assistance throughout the term of 
recognition.   

 
Q12:  How does the final rule provide for a transition period for SAAs to make 
changes necessary to comply with the revised regulations?  

 
A12:  Originally proposed for a one-year period, SAAs will now have up to a two-year 
transition to apply for continued recognition.  SAAs seeking continued recognition 
will submit certain documentation demonstrating conformity with the final rule.  
Some examples of the types of documentation needed include policies and procedures 
to promote equal employment opportunity, a description of apprenticeship 
agreements, and proposed modifications in legislation, regulation, policies and 
operational procedures.  OA will provide extensive technical assistance to help SAAs 
make the changes necessary for compliance with the final rule.  

 
 


