
From: Lee, Bonnie on behalf of OC GCP Questions 
Sent: Thursday, April 25, 2002 11:12 AM 
To: [Redacted]  
Subject: RE: Conflict of Interest in Clinical Trials 
[Redacted], Please see below for answers to your questions. 
  
Bonnie 
  

Bonnie M. Lee  
Associate Director for Human Subject Protection Policy  
Office for Good Clinical Practice  
Office of Science Coordination & Communication, HF-34  
Food and Drug Administration  
5600 Fishers Lane, Parklawn, Room 9C24  
Rockville, MD 20857  
Telephone:  301-827-1259  
Fax:  301-827-1169  
E-Mail:  BLee@oc.fda.gov  

-----Original Message----- 
From: [Redacted]  
Sent: Tuesday, April 23, 2002 3:00 PM 
To: 'OC GCP Questions' 
Subject: RE: Conflict of Interest in Clinical Trials 

[Redacted], 
  
Thank you very much for you prompt and helpful response. I will review all suggested 
and attached documentation. 
  
I do have more specific questions.  
  
Does the FDA define or interpret "conflict of interest" and if so how? 
In the preamble to FDA's 1981 IRB regulations, 46 FR 8942 at Comment 60, it states 
"FDA believes that the IRB or the institution should determine what constitutes a 
conflicting interest."  The regulations at part 54 address different disclosure amounts--but 
amount above those indicated do not necessarily represent a "conflict of interest", rather 
they are amounts that need to be disclosed because they may be a source of "bias" in 
clinical trials.   
If a pharmacist, who is also an IRB member, votes on a protocol in which his 
pharmacy is paid for services is this a conflict?
 A pharmacist can be a valuable member of the IRB and if he is simply performing his 
responsibilities as the institution's pharmacist, he may not have a conflict of interest.  
However, if the pharmacist has an integral role in the conduct of the study (e.g., blinding 
medications, etc.), then it is up to the institution to determine whether he has a conflict of 
interest and would therefore be precluded from participating in the review of the particular 
study. 
If the PI's father is the chairman of the IRB and voted on the PI's protocol, is this a 
conflict? Yes.  
  



[Redacted] disclosed in the ICF that he had a financial interest in the drug being 
provided to [Redacted]. This is a conflict of interest, but because it was disclosed, 
is it considered acceptable to the FDA? No.  There has been a lot of discussion about 
whether disclosure is sufficient, or whether there is a need to manage or eliminate 
conflicts of interest once they reach a certain point.  I believe that there is consensus that 
disclosure, alone, is not enough.  The Departmental guidance document, I believe, 
discusses this in further detail.  Additionally, guidance on financial interests has been put 
out by the AAU and the AAMC--you ought to look at these as well.  
  
Does the FDA require compliance with the Declaration of Helsinki, 2000, item 22, 
regarding conflict of interest?   FDA's regulations only address the Declaration of 
Helsinki in 21 CFR 312.120 (acceptance of foreign studies for drugs) and in 21 CFR 
814.15 (for medical devices).  The versions referred to in the regulations are the 1989 
version (for drugs) and the 1986 version (for medical devices).  For further information on 
this, you can read our guidance document at:  
http://www.fda.gov/cder/guidance/fstud.htm   
  
Thanks again, 
  
[Redacted] 
 
  
  
  
  
  

   

http://www.fda.gov/cder/guidance/fstud.htm

