
From: Woollen, Stan - OC on behalf of OC GCP Questions 
Sent: Thursday, September 04, 2003 6:05 PM 
To: [redacted] 
Subject: RE: Specific guidance with regards to Investigator qualification 
Dear [redacted], 
  
As you correctly observe there is much room for interpretation of regulations by various sponsors. 
Each sponsor may decide for itself what level of documentation it may require to be satisfied that 
selected investigators are appropriately qualified. However with respect to what the regulations 
require as evidence of a clinical investigator's qualifications, I would refer you to 21 CFR 312.53 
(c)(2) http://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?FR=312.53  which 
requires the sponsor to obtain  
"A curriculum vitae or other statement of qualifications of the investigator showing the education, 
training, and experience that qualifies the investigator as an expert in the clinical investigation of 
the drug for the use under investigation." There is no regulatory requirement for a sponsor to 
obtain a copy of the medical license. I hope this is helpful in answering your question. 
  
Sincerely,  

Stan W. Woollen  
Associate Director for Bioresearch Monitoring  
Good Clinical Practice Programs  
OSHC, Office of the Commissioner  

 

This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 CFR 10.85, but rather is an informal communication 
under 21 CFR 10.85(k) which represents the best judgment of the employee providing it.  This information does not necessarily 
represent the formal position of FDA, and does not bind or otherwise obligate or commit the agency to the views expressed. 

  
  
 
-----Original Message----- 
From: [redacted] 
Sent: Friday, August 29, 2003 2:51 PM 
To: GCPQuestions@OC.FDA.GOV 
Subject: Specific guidance with regards to Investigator qualification 

Hello, 
  
I'm looking for some specific guidance regarding sponsor verification of investigator qualifications 
to conduct a trial.  According to the Guideline for GCPs, it is the Sponsor's responsibility to verify 
an investigator's qualification by education, training and experience to conduct/participate in a 
clinical trial by reviewing an investigator's "up-to-date" CV.  The PI also shares this burden of 
ensuring the appropriate training and qualification of his staff.  Is there a need, or requirement, to 
go beyond the CV and collect the medical license too?  The practice of collecting the medical 
license seems to me to be an un-necessary and burdensome practice. 
  
Like so many things, this is open to interpretation and individuals in the Pharma/CRO industry 
take a draconian approach to even the simplest of tasks.  What is sufficient to verify.   
  
Thanks so much,  

http://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?FR=312.53


[redacted] 


