
From: Hommel, Carolyn - OC on behalf of OC GCP Questions 
Sent: Friday, May 13, 2005 2:58 PM 
To: REDACTED 
Subject: RE: study involving minors? 
Dear REDACTED: 
  
It would seem that there are a couple of things that you should consider.   
  
You didn't mention whether the study is federally funded or if it is being 
conducted at an institution that has (1) a Federal "assurance" or  
(2)  decided to apply 45 CFR 46 to all research conducted at the institution.  If 
any of these is true, then 45 CFR 46 Subpart B (Additional Protections for 
Pregnant Women, Human Fetuses, and Neonates Involved in Research) would 
apply.  Your IRB would need to find this out so that the research could be 
reviewed under the appropriate regulations.  
  
Once the children are born, the research is subject to 21 CFR 50, subpart D  
(Additional Safeguards for Children in Clinical Investigations), so the IRB would 
need to review the research under these regulations also.   (Assessment of the 
children, if "only" for REDACTED, would still constitute research in the children.)  
  
I hope this is helpful. 
 

Sincerely,  

Carolyn Hommel  
Consumer Safety Officer  
Good Clinical Practice Program  
Office of Science and Health Coordination  
Office of the Commissioner  
U.S. Food and Drug Administration (HF-34)  
5600 Fishers Lane, Room 9C24  
Rockville, MD  20857  

Phone:  301/827-3340  
Fax:  301/827-1169  

This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 CFR 10.85, but rather is an informal communication 
under 21 CFR 10.85(k) which represents the best judgment of the employee providing it.  This information does not necessarily 
represent the formal position of FDA, and does not bind or otherwise obligate or commit the agency to the views expressed. 

  
  

-----Original Message----- 
From: REDACTED 
Sent: Thursday, May 12, 2005 5:26 PM 
To: gcpquestions@oc.fda.gov 
Subject: study involving minors? 



Good Afternoon,  
REDACTED IRB is in the process of reviewing a protocol:  A Phase III, 
Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Multi-center Study to Assess the 
Efficacy, Safety, and Tolerability of REDACTED 
 
REDACTED is FDA-approved but not for the current indication (REDACTED).  
My question is this: Post delivery, the baby will be assessed REDACTED to make 
sure that the administration of the drug during mother's pregnancy had no effect 
on the child. These are REDACTED  the PI will be able to access information 
from the charts. No procedures or research will be done on these babies. This 
being said, is this study technically involving 'minors'?? The babies will be part of 
the assessment post-drug, but only for REDACTED. When we review this 
protocol, I need to know if we should assume that it is involving minors as well as 
pregnant women, or just pregnant women.  
 
I would appreciate your opinion on this.  
Thank you,  
REDACTED 


