
From: Hommel, Carolyn - OC on behalf of OC GCP Questions 
Sent: Tuesday, January 04, 2005 8:12 AM 
To: [Redacted] 
Subject: RE: Question regarding GCP studies and waivers 
Dear [Redacted]: 
  
Your questions related to a Treatment IND/Expanded Access Study were 
forwarded to me for a response.  I have pasted your questions into this e-mail to 
make the responses clearer. 
  
Question 1.  "We are going to conduct a study that is really sort of a Treatment 
IND/Expanded access study and would like to know if we can minimize the 
collection of ICH Essential Documents that we routinely collect in studies.  If we 
do this "in the spirit of GCP" and stipulate in the protocol exactly what documents 
both we the Sponsor and the Investigator will be required to maintain, is that 
permissible?"  
  
Answer:  As far as I know, the IND regulations' requirements for 
documentation of clinical studies do not differentiate among various types of 
INDs.  Therefore if it's appropriate to make some accommodation in the types of 
records that are needed, this should be coordinated with FDA's review division 
staff as they review the study protocol.   
  
Question 2:  "Also, if we get an FDA waiver for IRB approval, how do we do the 
informed consent without IRB approval (we thought only an IRB could waive the 
consent process)?   
  
Answer:  Your message seems a little confused.  First of all, even if FDA waives 
the requirement for IRB review of a study, that does not mean that the 
requirements for informed consent are also being waived.   FDA regulations 
contain three exceptions to informed consent: 

1)  21 CFR 50.23 (a), (b), and (c) pertain to an immediate life-threatening 
situation (i.e., emergency use of an investigational article is required to 
save the life of an individual). 
2) 21 CFR 50.23(d) covers an exception related to members of the military 
in connection with their participation in a particular military operation.  
3) 21 CFR 50.24 covers planned research studies of treatments intended 
to be used in emergency settings. 

Under FDA regulations, IRBs may not, as you suggest, "waive the consent 
process"; rather, the IRB may waive the requirement for documentation of 
informed consent in two instances:  1) "minimal risk" studies, or 2) if the subject 
is participating in a study that meets the requirements of 21 CFR 50.24.  [See 21 
CFR 56.109(c).]    
  
For all other studies involving FDA regulated research, obtaining informed 
consent from study subjects "shall be deemed feasible".  [21 CFR 50.23(a)], 



and informed consent must be obtained prior to subjects' participation in the 
research. 
  
I have pasted the following excerpt from FDA's Information Sheets, "Guidance for 
Institutional Review Boards and Clinical Investigators," as it appears to be 
pertinent to your questions: 

Waiver of IRB Requirements for Drug and Biologics Studies  

In accordance with 21 CFR 56.105, FDA may waive any of the requirements 
contained in the Institutional Review Board (IRB) regulations [21 CFR part 56] if 
requested by the sponsor or sponsor-investigator. A waiver can be granted for 
specific research activities or for classes of research activities otherwise covered 
by the IRB regulations. Note that the waiver provision does not apply to the 
informed consent requirements [21 CFR part 50]. An institution may still 
require IRB review on the local level even if a waiver from FDA is granted.  
[Emphasis added.] 

FDA uses the waiver provision only where it would be in the best interest of the 
subjects and where alternative mechanisms for assuring the protection of the 
subjects are adequate. Circumstances which FDA will consider for a waiver 
include "treatment INDs," i.e., the use of an investigational drug or biologic 
primarily for the treatment of a subject with a serious or immediately life-
threatening disease for whom comparable or satisfactory alternate therapy is 
unavailable. [See 21 CFR 312.34.] The waiver provision is not needed for an 
emergency use because the regulations contain a provision for exemption from 
prospective IRB review in an emergency, provided that such use is reported to 
the IRB within 5 working days [21 CFR 56.104(c)].  

FDA will handle waiver requests expeditiously. A request for waiver should 
contain the following information:  

(1) The specific requirement or requirements in the IRB regulations 
for which a waiver is requested.  
(2) The specific research activity for which the waiver will be 
applied and why this is a special situation.  
(3) Why a waiver would be in the interest of subjects.  
(4) What alternate mechanism(s) for assuring the protection of 
human subjects is available and would be utilized.  
(5) A copy of the proposed consent document.  

The sponsor or sponsor-investigator should submit a request for a waiver 
associated with an IND to the Review Division in the Center for Drug 
Evaluation and Research (CDER) or to the Review Division in the Center for 
Biologic Evaluation and Research (CBER) responsible for reviewing the 



IND. [Emphasis added.]  If the identity of the responsible Review Division is 
unknown, the waiver request may be sent to:  

For DRUG PRODUCTS:  
Drug Information Branch (HFD-211)  
Center for Drug Evaluation and Research  
Food and Drug Administration  
5600 Fishers Lane  
Rockville, Maryland 20857  
(301) 827- 4573  

For a BIOLOGICAL BLOOD product, contact:  
Office of Blood Research and Review (HFM-300)  
Center for Biologic Evaluation and Research  
Food and Drug Administration  
1401 Rockville Pike  
Rockville, Maryland 20852  
301-827-3518  

For a BIOLOGICAL VACCINE product, contact:  
Office of Vaccines Research and Review (HFM-400)  
Food and Drug Administration  
8800 Rockville Pike  
Bethesda, Maryland 20892-0001  
301-827-0648  

For a BIOLOGICAL THERAPEUTIC product, contact:  
Office of Therapeutics Research and Review (HFM-500)  
Food and Drug Administration  
1451 Rockville Pike  
Rockville, Maryland 20852-1420  
301-594-2860  

Question 3:  "Whom do the subjects contact regarding subject/rights/welfare, as 
is typically the IRB?  Beyond getting a central IRB approval (not our current plan) 
in lieu of a local one, how does the consent get approved?" 

Answer:  The following excerpt from FDA's information sheets addresses this 
issue: 

TREATMENT IND

The treatment IND [21 CFR 312.34 and 312.35] is a mechanism for providing 
eligible subjects with investigational drugs for the treatment of serious and life-
threatening illnesses for which there are no satisfactory alternative treatments. A 
treatment IND may be granted after sufficient data have been collected to show 



that the drug "may be effective" and does not have unreasonable risks. Because 
data related to safety and side effects are collected, treatment INDs also serve to 
expand the body of knowledge about the drug.  

There are four requirements that must be met before a treatment IND can be 
issued: 1) the drug is intended to treat a serious or immediately life-threatening 
disease; 2) there is no satisfactory alternative treatment available; 3) the drug is 
already under investigation, or trials have been completed; and 4) the trial 
sponsor is actively pursuing marketing approval.  

Treatment IND studies require prospective IRB review and informed consent. A 
sponsor may apply for a waiver of local IRB review under a treatment IND if it 
can be shown to be in the best interest of the subjects, and if a satisfactory 
alternate mechanism for assuring the protection of human subjects is 
available, e.g., review by a central IRB. [Emphasis added.] Such a waiver 
does not apply to the informed consent requirement. An IRB may still opt to 
review a study even if FDA has granted a waiver.  [Emphasis added.]

You may read the information sheets in their entirety on FDA's Good Clinical 
Practice website:  http://www.fda.gov/oc/gcp; once at the site, click on 
"Guidances and Information Sheets" in the middle column. 

I hope this is helpful. 

Sincerely,  

Carolyn Hommel  
Consumer Safety Officer  
Good Clinical Practice Program  
Office of Science and Health Coordination  
Office of the Commissioner  
U.S. Food and Drug Administration (HF-34)  
5600 Fishers Lane, Room 9C24  
Rockville, MD  20857  

Phone:  301/827-3340  
Fax:  301/827-1169  

This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 CFR 10.85, but rather is an informal communication 
under 21 CFR 10.85(k) which represents the best judgment of the employee providing it.  This information does not necessarily 
represent the formal position of FDA, and does not bind or otherwise obligate or commit the agency to the views expressed. 

  

  

-----Original Message----- 
From: [Redacted] 
Sent: Tuesday, December 07, 2004 11:08 AM 

http://www.fda.gov/oc/gcp


To: gcpquestions@oc.fda.gov 
Subject: Question regarding GCP studies and waivers 

Dear FDA GCP Staff, 
We are going to conduct a study that is really sort of a Treatment IND/Expanded access 
study and would like to know if we can minimize the collection of ICH Essential 
Documents that we routinely collect in studies.  If we do this "in the spirit of GCP" and 
stipulate in the protocol exactly what documents both we the Sponsor and the 
Investigator will be required to maintain, is that permissible?  
 
Also, if we get an FDA waiver for IRB approval, how do we do the informed consent 
without IRB approval (we thought only an IRB could waive the consent process)?  Whom 
do the subjects contact regarding subject/rights/welfare, as is typically the IRB?  Beyond 
getting a central IRB approval (not our current plan) in lieu of a local one, how does the 
consent get approved? 
 
I greatly appreciate any assistance you can provide. 
 
Best regards, 
[Redacted] 
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