
 
 

Ruling 
 
FIN-2008-R003 
Issued:     March 18, 2008 
Subject: Whether a Person That is Engaged in the Business of Foreign Exchange 

Risk Management is a Currency Dealer or Exchanger or Money 
Transmitter 

 
Dear [ ]:   
 
 I am responding to your letter of September 2, 2005 to [the Financial Crimes 
Enforcement Network].  You seek a determination as to whether your client, [ ] (the 
“Company”) is a money services business, specifically a currency dealer or exchanger or 
a money transmitter, as those terms are defined at 31 C.F.R. § 103.11(uu).  You 
additionally have requested regulatory relief if we determine that the Company is a 
money services business according to our regulations. 
 

You have described that the Company “is engaged in the business of foreign 
exchange risk management for ‘internet seller’ clients engaged in international commerce 
that are exposed to foreign exchange risk either on the sale side or the supply side of their 
business operations.”  The Company manages exchange rate risk for internet seller clients 
operating in currency A who (1) offer products for purchase by customers who operate in 
currency B (“sale transactions”), and (2) purchase supplies offered by suppliers who 
operate in currency C (“supply transactions”) by conducting foreign exchange or 
“hedging” transactions in the relevant currency for the client.  The Company also settles 
supply transactions for its clients by moving funds from its clients to its clients’ suppliers 
through the Company’s own accounts. 

 
 Our regulations define the term “currency dealer or exchanger” to include every 
person who deals in or exchanges currency as a business “other than a person who does 
not exchange currency in an amount greater than $1,000 in currency or monetary or other 
instruments for any person on any day in one or more transactions.”1  Our definition of 
currency dealers or exchangers has always included dealers in foreign exchange, without 
any limitation to businesses that physically exchange currency of one country for 
currency of another country.2  According to your description of the Company’s business 

                                                 
1 31 C.F.R. § 103.11(uu)(1). 
2 See 31 C.F.R. 103.11 (1972) (published at 37 FR 6912 (Apr. 5, 1972)) (defining “financial institution” to 
include without limitation “a person who engages as a business in dealing in or exchanging currency as, for 
example, a dealer in foreign exchange”).  While the language of the definition and its place in FinCEN’s 
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operations, the Company “converts funds denominated in the currency of one country to 
funds denominated in the currency of another country.”  We understand these activities to 
be encompassed within the ordinary meaning of the term “dealing in foreign exchange.”  
In consequence, to the extent that the Company exchanges funds denominated in the 
currency of one country for funds denominated in the currency of another country in an 
amount greater than $1,000, for any of its affiliates or unaffiliated business customers on 
any day in one or more transactions, the Company would be a currency dealer or 
exchanger according to our regulations.  
 

In addition, our regulations define the term “money transmitter” to include “[a]ny 
person… who engages as a business in accepting currency, or funds denominated in 
currency, and transmits the currency or funds, or the value of the currency or funds, by 
any means through a financial agency or institution… or… [a]ny other person engaged as 
a business in the transfer of funds.”3  The regulations also provide that “[g]enerally, the 
acceptance and transmission of funds as an integral part of the execution and settlement 
of a transaction other than the funds transmission itself… will not cause a person to be a 
money transmitter.”4   
 

The Company settles sale transactions for its clients by submitting the bank card 
information of a client’s customer, which it has received from the client, to the card 
processor for authorization and payment.  This payment is made into the Company’s own 
account, and the Company ultimately remits those funds to the client.  To the extent that 
the Company settles sale transactions in this manner, it would not be a money 
transmitter.5   

 
With respect to supply transactions, the Company does not limit its business 

activity to accepting and transmitting funds for the purpose of executing and settling its 
clients’ hedging transactions, but additionally settles supply transactions by moving funds 

 
regulations have changed over the years, the scope of the definition has been narrowed only by exempting 
banks, persons registered with, or regulated and examined by, the Securities and Exchange Commission 
and the Commodity Futures Trading Commission, and those who qualify for a de minimis exception.  See 
51 FR 30233, 30234 (Aug. 25, 1986) (proposing to define “financial institution” to include “a currency 
dealer or exchanger, including a check casher,” with no notice that this change in language would 
constitute a change in the scope of the definition); 52 FR 11436, 11439-11440 (Apr. 8, 1987) (adopting the 
proposed language changes); 62 FR 27890, 27892 (May 21, 1997) (proposing to define “financial 
institution” to include “money services businesses,” which in turn would include “any person doing 
business… [as] a currency dealer or exchanger,” and asserting that such proposed change was not intended 
to narrow any definition); 62 FR 45438, 45442 (Aug. 20, 1999) (adopting the current definition of “money 
services business” and reiterating that “the changes made to the definitions … merely clarified the scope of 
the coverage already inherent in the existing language of the Bank Secrecy Act definitions”). 
3 31 C.F.R. § 103.11(uu)(5)(i). 
4  31 C.F.R. § 103.11(uu)(5)(ii) (emphasis added).   
5 See, e.g., FinCEN Ruling 2003-8 – Definition of Money Transmitter (Merchant Payment Processor) 
(Nov. 19, 2003) (“to the extent that [one’s role] is limited to submitting payment instructions obtained from 
a merchant to a bank for ACH processing, and remitting funds received through the ACH process to the 
merchant… [one would not be] a money transmitter for the purposes of 31 CFR 103.11(uu)(5)”).   
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between its clients and the clients’ suppliers through its own accounts.  The settlement of 
a foreign exchange hedging transaction does not require the transmission of funds 
between a client and the clients’ supplier, but rather may be settled between the Company 
and its client by delivering the proceeds of the hedging transaction to the client directly.  
After conducting a hedging transaction, the client may settle a supply transaction by 
making payments to the supplier directly by payment mechanisms other than funds 
transmissions through the Company.  Because the Company’s acceptance of funds from 
its client and transmission of funds to the client’s supplier does not constitute an integral 
part of the execution and settlement of any transaction other than the funds transmission 
itself, the Company is a money transmitter according to our regulations.   

  
Finally, as we have determined that your client is a currency dealer or exchanger 

and a money transmitter, and thus is a money services business according to our 
regulations, you have asked us to except or exempt the Company from our regulations 
applicable to money services businesses.6  After careful consideration of your description 
of the Company’s operations, we have determined that the Company offers cross-border 
transactional services that may be exploited by financial criminals engaged in money 
laundering and terrorist financing.  Therefore, we must deny your request.   
 
 This ruling is provided in accordance with the procedures set forth at 31 C.F.R. 
§ 103.81.  In arriving at our conclusions in this letter, we have relied upon the accuracy 
and completeness of the representations made in your letter.  Nothing precludes us from 
reaching a different conclusion or taking further action if circumstances change or any of 
that information provided is inaccurate or incomplete.  We reserve the right, after 
redacting your name and address and the Company’s name, to publish this letter as 
guidance to financial institutions in accordance with our regulations for requesting an 
administrative ruling.7  You have fourteen days from the date of this letter to identify any 
other information you believe should be redacted and the legal basis for redaction.  
 

If you have any questions about this letter, please contact [FinCEN’s regulatory 
helpline at (800) 949-2732].  

 
Sincerely, 

 
     //signed// 
 
     Jamal El-Hindi 
     Associate Director 
      Regulatory Policy and Programs Division 
 

 
6 See 31 C.F.R. § 103.55 (permitting the Secretary of the Treasury, by his designee the Financial Crimes 
Enforcement Network, to grant exceptions or exemptions to any particular person or classes of persons 
subject to the requirements of 31 C.F.R. Part 103).   
7 31 C.F.R. §§ 103.81-87.   


