
 
Ruling 

 
FIN-2007-R001 
Issued:     November 15, 2007 
Subject:   Whether a Publicly Traded Company that Cashes its own Checks Issued 

to Loan Customers is a Money Services Business 
 
Dear [ ]: 
 

I am responding to your letter, dated July 5, 2007, to the Financial Crimes 
Enforcement Network.  You have asked us to determine whether [ ] (the “Company”) is a 
money services business, specifically a check casher as that term is defined in our 
regulations.   

 
As you described, [ ] is a publicly traded company that is listed on the NASDAQ 

stock exchange. The Company’s business activities are consumer lending and tax return 
preparation.  The Company cashes its own checks that have been issued to loan 
customers as loan proceeds.  The Company’s common stock is registered with the 
Securities and Exchange Commission. 

 
Money services businesses are defined in our regulations to include check 

cashers; currency dealers and exchangers; issuers, sellers, and redeemers of traveler’s 
checks, money orders, or stored value; and money transmitters.  Banks and financial 
institutions that are registered with and regulated or examined by the Securities and 
Exchange Commission or the Commodity Futures Trading Commission are excluded 
from our money services business regulations.1  A check casher is defined as a person 
engaged in the business of check cashing, other than a person who does not cash checks 
in an amount greater than $1,000 in currency or monetary or other instrument for any 
person on any day in one or more transactions.2  Money services businesses, other than 
issuers of stored value and agents of a money services business, are required to register 
with us.3   

 
You state that the only check cashing activities in which the Company engages 

are the cashing of its own checks that have been issued to its loan customers as loan 
proceeds.  Although you have not provided sufficient information to make a complete 
determination regarding your status, if you are only cashing a given loan check for the 
customer who is obtaining the loan, and not for a third party, then you are in effect 
                                                 
1 31 C.F.R. § 103.11(uu).   
2 31 C.F.R. § 103.11(uu)(2).   
3 31 C.F.R. § 103.41.   



disbursing loan proceeds in cash.  In that case, you would not be a check casher as 
defined in our regulations.4     

 
Finally, the fact that the Company’s common stock is publicly traded and 

registered with the Securities and Exchange Commission is not determinative for the 
purposes of our money services business regulations.  The money services business 
definition excludes businesses “registered with, and regulated or examined by, the 
Securities and Exchange Commission or the Commodity Futures Trading Commission.”5  
In promulgating this definition, FinCEN made clear that this exclusion “does not apply to 
… companies whose securities are registered with the [Securities and Exchange] 
Commission” because in such a situation “[t]he companies themselves are not registered 
with the SEC, [and] the Commission neither regulates nor examines the business 
activities of those companies.”6  In consequence, to the extent that the Company is not a 
money services business, it is because it does not engage in activities listed as money 
services business activities, not because of the application of this exemption. 
 

This ruling is provided in accordance with the procedures set forth at 31 C.F.R. § 
103.81.  In arriving at our conclusions in this letter, we have relied upon the accuracy and 
completeness of the representations made in your letter.  Nothing precludes us from 
reaching a different conclusion or taking further action if circumstances change or any of 
that information provided is inaccurate or incomplete.  We reserve the right, after 
redacting your name and address and the Company’s name and the names of its parent 
and affiliates, to publish this letter as guidance to financial institutions in accordance with 
our regulations for requesting an administrative ruling.  31 C.F.R. §§ 103.81-87.  You 
have fourteen days from the date of this letter to identify any other information you 
believe should be redacted and the legal basis for redaction.  
 

If you have questions regarding this letter, please contact FinCEN’s regulatory 
helpline at (800) 949–2732. 

 
  Sincerely, 
 
  //signed// 
 
  Jamal El-Hindi 
  Associate Director 
  Regulatory Policy & Programs Division 

                                                 
4 See, e.g., Frequently Asked Questions – Businesses Cashing Their Own Checks, FIN-2006-G005 (March 
31, 2006), question 3 (tax preparer and maker of refund anticipation loans that cashes loan proceeds checks 
for taxpayers for whom it has prepared tax returns is engaged in activity “equivalent to disbursing loan 
proceeds with cash” and is not a check casher). 
5 31 C.F.R. § 103.11(uu) (emphasis added). 
6 Definitions Relating to, and Registration of, Money Services Businesses, 64 Fed. Reg. 45438, 45446 
(Aug. 20, 1999). 


