
From: Hommel, Carolyn - OC on behalf of OC GCP Questions 
Sent: Monday, September 15, 2003 2:16 PM 
To: [Redacted]  
Cc: Lepay, David 
Subject: RE: clinical trials 
Dear Ms. [Redacted]: 
  
Your proposal to document study participation in a patient/subject's progress 
notes seems reasonable to me.  Because FDA regulations do not specify how 
the case history should be documented--only that it must be done--sites 
have flexibility regarding how best to carry this out. 
  
I have a concern, however, raised by your description of what you would put in 
the progress notes, i.e., that you would annotate the progress notes  to 
indicate that "Patient denies further questions at this time." You said that you 
might include this statement on a rubber stamp for the convenience of staff 
members to use in  annotating the patients'/subjects' records.     If 
a patient/subject had questions, how would this be documented using the rubber 
stamp that you describe?   My concern is that including such a statement might 
discourage or stifle discussion about the study.    You might wish to consider 
generally how you would like the records to be annotated (e.g., if the 
patient/subject has questions or does not, what the questions are), and train your 
staff to maintain the records accordingly.  
  
You also asked if you were correct in thinking that "documenting in the chart IS 
NOT breaking confidentiality as to the patient becoming a study participant 
because the chart is a confidential document to begin with."    I'm not sure I 
understand the question.  Perhaps the following question and answer from FDA's 
Information Sheets for IRBs and Clinical Investigators addresses the issue:   

38. The informed consent regulations [21 CFR 50.25 (a)(5)] require 
the consent document to include a statement that notes the 
possibility that FDA may inspect the records. Is this statement a 
waiver of the subject's legal right to privacy?  

No. FDA does not require any subject to "waive" a legal right. Rather, FDA 
requires that subjects be informed that complete privacy does not apply in 
the context of research involving FDA regulated products. Under the 
authority of the Federal Food, Drug, and Cosmetic Act, FDA may inspect 
and copy clinical records to verify information submitted by a sponsor. 
FDA generally will not copy a subject's name during the inspection unless 
a more detailed study of the case is required or there is reason to believe 
that the records do not represent the actual cases studied or results 
obtained.  



The consent document should not state or imply that FDA needs 
clearance or permission from the clinical investigator, the subject or the 
IRB for such access. When clinical investigators conduct studies for 
submission to FDA, they agree to allow FDA access to the study records, 
as outlined in 21 CFR 312.68 and 812.145. Informed consent documents 
should make it clear that, by participating in research, the subject's 
records automatically become part of the research database. Subjects do 
not have the option to keep their records from being audited/reviewed by 
FDA.  

When an individually identifiable medical record (usually kept by the 
clinical investigator, not by the IRB) is copied and reviewed by the Agency, 
proper confidentiality procedures are followed within FDA. Consistent with 
laws relating to public disclosure of information and the law enforcement 
responsibilities of the Agency, however, absolute confidentiality cannot be 
guaranteed.  

You may view all of FDA's Information Sheets on line by pasting the following 
URL into your browser:  http://www.fda.gov/oc/ohrt/irbs/default.htm
  
I hope this is helpful. 

Sincerely,  

Carolyn Hommel 
Consumer Safety Officer  
Good Clinical Practice Program  
Office of Science and Health Coordination  
Office of the Commissioner  
U.S. Food and Drug Administration (HF-34)  
5600 Fishers Lane, Room 9C24  
Rockville, MD  20857  

Phone:  301/827-3340  
Fax:  301/827-1169  

This communication does not constitute a written advisory opinion under 21 CFR 10.85, but rather is an informal communication 
under 21 CFR 10.85(k) which represents the best judgment of the employee providing it.  This information does not necessarily 
represent the formal position of FDA, and does not bind or otherwise obligate or commit the agency to the views expressed. 

  

  

-----Original Message----- 
From: [Redacted]  
Sent: Tuesday, September 02, 2003 1:29 PM 
To: 'OC GCP Questions' 
Subject: RE: clinical trials 

http://www.fda.gov/oc/ohrt/irbs/default.htm


Ms. Hommel 
  
Thank you so much for your information. It is clear that you truly took the 
time to answer all of my questions in great detail.  
  
I am just looking for more clarification regarding documenting in the 
progress notes. Can I specifically write, "Pt has been informed regarding 
"XYZ" study. Pt has agreed to become a subject/participant and has 
signed consent. Pt. denies further questions at this time. [Redacted] " 
  
I have included the exerpt that you sent me stating..... 
  
In 21 CFR 312.62(b), FDA's regulations for investigator recordkeeping and 
record retention, it states, "An investigator is required to prepare and 
maintain adequate and accurate case histories that record all observations 
and other data pertinent to the investigation on each individual 
administered the investigaitonal dug or employed as a control in the 
investigation.  Case histories include the case report forms and supporting 
data including, for example, signed and dated consent forms and medical 
records including, for example, progress notes of the physician, the 
individual's hospital chart(s), and the nurses' notes.  The case history for 
each individual shall document that informed consent was obtained prior 
to participation in the study." 
  
It sounds to me like documenting in the chart IS NOT breaking 
confidentiality as to the patient becoming a study participant because the 
chart is a confidential document to begin with. Am I correct?  
  
To take this one step further.....can I have a stamp made stating the above 
comments by the person obtaining consent, educated the staff, and then 
have them stamp the progress notes and then sign. I am thinking this 
might make compliancy much better and consistent. We have several 
surgeons in our department. 
  
Thank you again for your time. 
  
[Redacted]  
  

  


