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US.CONSUMERPROQDUCTsSAFETY COMMISSION

WASHINGTON, 0. C. 20207

2 1APR 1385 OFFICE OF THE

GENERAL COUNSEL

Mr. S. J. Golub

Assigtant Disector. . )
. "Albany Int®rfHeidfiaY Resegréh.Co.
11000 Providéite Highway

]}edam, - MasgacEsetts ﬁ%Zﬁ

Dear Mr. Golahigey .,

[y
. .

T i e

-~ This. is;in response -to-your letfer;daned;March 27, 1985, concertiing

the preemptivasiprovisiens. of seetion 16 of- the' ¥lammable Fabrics: Act’

" (FFA, 15 U.S7Bf 1203) .and their applicability. to,Califormia. state
¢flemmability-» quirements for specified fabrics,.garments, and products.
-s0ld - for - use® ih hospitsls. - - ' '

In Yom.mm,r you asked whether J€CI SiOns about preemption of

.- gtate flammaBility requirements By 2 Federal standard in effect under.
- ‘the FFA are made by. the Congurer Product Safety Commission,or by the

" coucts. As-this office-advised.you by letter dated March 21, 1985, the

~Cormigsgion Has'no authority to enforce the preemptive provisions of the
. F¥A.. (A copy.of.the:text of Section 16 of the FFA is enclosed.) When
' the issue ofpreemption by-a Federal flammability standard arises during
- litigation ¢dmcerning compliance with state flammability requirements,
that issuemist be resolved by thé court; which is trying the’case.

: However, ‘we¥§ifer the following c?dservatgipns in response to the ques-
" tions posedzii your letters of. Féhruary 15, and March 27,-1985.,

... The Standatd for the:Flampdbility of Glothing Textiles (16 CFR Part
-1610) is-giststdard of flammabdikitgd izy effect under the FFA as enacted
" “in 1953.7 “Thé Flammable Fabrics. AF#°6£1953 and the Standard for the
Flammabilityrof :Clothing Textilescare included in the enclosed booklet
. as Part 1609-and Part 1610, respectively.” The flagimability test con-
- tained in the’clothing textiles standard was made- mandatory by the

Flammable ‘Fabrics Act of 1953 to prphibit the manufacture for sale, or
sale, in comierce of fabrics and garmentg which are so highly flammable
‘as to be dangetous when worn by’ individuals. See sections 3 and 4 of
the Flammable Fabrics Act of 1953;:on pages 494 and 495 of the enclosed
booklet. ; - . .
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The Standard for the Flamebility of Cothing textiles is applica-
ble to "clothing and textiles intended to be used for clothing." See
section 1610.2.of the clothing textiles standard, on page 498 of the
enclosed booklet. As used in section 1610.2, the term "clothing"
includes robes in sizes larger than children's size 14 which are sold
for use in hospitals.

Your letter of March 27, 1985, enclosed a copy of the California
state requirements for the flamability of certain’ gamments, i ncluding
robes in adult sizes which are sold to hospitals. The state require-
ments Under consideration appear to be applicable to such robes when
sold to any hospital, rather than purchasing specifications established
by the State of California for its om use.

‘Section 1160.2 of the California flamsbility requirements under
consideration states that they were adopted "for the purpose of provid-
ing reasonabl e standards governing the flamability" of the fabrics
garments, and products subject to their provisions "for the protection
of the public interest.”

, The California requirenents under consideration provide that robes
in adult sizes sold for use in hospitals after July 1, 1977, nust be
"flame resistant” in accordance with the Standard for the Flamability
of Children's Sleepwear: Sizes 0 through 6X (DOC FF 3-71) [16 CFR Part
1615]; the Standard for the Flamebility of Children's S eepwear:
Sizes 7 through 14 (poc FF 5-47) (16 CFR Part 1616]; or "anv ot her
standard approved by the State Fire Marshal which will provide a |evel
of flame resistance substantially equal to" the children's sleepwear
standard referenced above.

~ The flammability requirenents of the children's sleepwear standard
codified at 16 CRR Parts 1615 and 1616 are not identical to the require-
ments of the clothing textiles standard codified at 16 CFR Part 1610.

The State of California has not petitioned the Commission to exenpt
the flamability requirements under consideration from preemption by the
Federal clothing textiles standard in accordance with provisions of
section 16(c) of the FFA

In these circumstances, this office believes that provisions of
section 16(a) of the FFA are applicable. The relevant part of that
section provides:

[Wlhenever & flammability Standard or other regulation for a
fabric, related material, or product is in effect under this Act,
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no State or political subdivision of a State may establish or
continue in effect a flamability standard for other regulation for
such fabric, related material, or product if the standard or other
regulation is designed to protect against the sane risk of occur-
rence of fire with respect to which the standard or other regu-
lation under this Act is in effect unless the State or political
subdi vision standard or other regulation is identical to the
Federal standard or other regulation.

The Standard for the Flamability of Cothing Textiles is a stan-
dard in effect under the FFA and applicable to hospital robes in adult
Sizes, the same garments Which are subject to the California state
requirements Under consideration. The test specjfied in the Federal
clothing textiles standard is not identical to the tests specified in
the California requirements for hospital robes in adult sizes,

The remaining i SSue iS whether the California requirenents are
"de5|sgned to protect against the same risk of the occurrence of fire" a5
the Standard for the Flamsbility of Clothing Textiles in effect under
the FFA It is the view of this office that the Federal standard and
the state requirements both address the "same risk of the occurrence of
fire," and for that reason provisions of section 16(a) of the FFA
prohibit the continued enforcenent of the California requirenents wth
respect to any robes in sizes larger than children's size 14, including
those sold to hospitals.

The views expressed in this letter are those of the Ofice of the
General Counsel and are based on the nost current interpretation of the
law by this office. However, this letter has not been reviewed or

?ﬁepngoved by the Comissioners of the agency, and coul d be superseded by

Sincerely,

. ) )
bﬂ. w ;.LK! i‘\ . -j[; \'\:"\r\i‘t o

Dani el R Levinson
General Counsel



Albany International Research Co. BANY
1000 Providence Highway

Dedham, Massachusetts 02026 / EHNAT/O/VAL
Tel. 617 | 326-5500

March 27, 1985

St ephen Lenberg, Assistant Ceneral Counsel
Ofice of the General Counsel

Consuner Product Safety Conmi ssion

Washi ngton, D.C. 20207

Dear M. Lenberg:

Thank you for your letter of March 21, 1985 regarding ny inquiry about
California's flammbility requirements for hospital robes. I should have
sent you the California requirements, and now enclose them herewith.

Since the robe was an adult robe sold in interstate commerce, | have
assuned that €sS191-53 would be the pertinent test, but | may be wrong.

Is this within CPSC's province to decide, or must a court decision be
made?

| will appreciate your early advice. Thank you.
Sincerely yours,

¥ an

S. J. GOlub
Assistant Director

SJG:ccr




CAhLIFPORMIA

TITLD 12 WEARING APPAREL 168.11

Minnus FIRE SASETY STANDARDS
(Regisier 73, No. 51-—-12-20-73)

CART 2. FLAMMABILITY STANCARDS FOR HOSPITAL FA3RICS
Article 12. (eneral Provisions

i80. Title. These regulations shall be known as the “Regula-
tions of the State Fire Marshal,”’ may be cited as such and will be
referred to herein as ‘‘these regulations.”’

Note: Authority cited: Section 1%313, Health and Snfetp Code. Reference:
Sections 19R10-19818, Health and Safety Code.

History: 1. New Article 12 (Sections 1160, 1160.1-1160.6) filed 12-15-75;
effective thirtieth day thereaiter (Register 75, So. 51).

1150.1, Authority. These revulations are adopted pursunant tq
the provisions of Section 19818, Health and Safety Code.

1150.2. Purpose. These reculations have been prepared and
adopted for the purpose of providing reasonable standards governing
the flammability of fabric and fabric-like materials in certain items
oi apparel and bedding used in hospitals and related institutions for
the protection of the public interest.

1180.3. Scope. These regulations shall apply to fabric and fab-
ric-like materials used as examination gowns, sleepwear®, robes®, sheets
and pillowecases and used in all kospitals as defined herein.

Exceptions: (a) Fabries or fabric-like materials used
in operating rooms, including emergency surgery, OB delivery,
and general surgery roomuis.

(b) Fabries or fabric-like materials which are the per-
sonal property of patients.

(¢) The provisions of these regulations shall not apply
to fabries and fabric-like materials used in hospitals, as de-
fined herein, which are owned by any local ageney until such
titne as justified cost fuctors are appropriated in accordance
wwith the provisions of Section 2231, Revenue and Taxation
Code.

* Jote: All new children’s sleepwear and robes, sizes 0
through 14, must be flame resistant in accordance with Fed-
eral standards.

1804 Vealidity, If any article, sec tion, subsection, sentence,
clause oc phrase of these regulations is for any reason held to be un-
constitutional, contrary to statute. exceeding the authority of the State
Fire Marshal, vr otherwise inoperative, such a decision shall not afect
the validity of the remaining pcrtion of these regulations.

115805, Definitions. ( a ) For the purpose of these regulations
certain teirms, phrases, words, and their derivatives shall be construed
ss set forth in this section. Words used in the singular include the
plural, and words used in the plural include the feminine, and words
used in the femirnine gender include the masculine. Wherever an arti-
cle or section is referred t0 in these regulations by number, it shall be
undevstood to refer to an artiele or section o f these regulatiorns.

TS LT 9
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(Register 75, MNo. 31—12-20-73)
() “Fabric and fabric-like’’ me-ans materials formed of fibers or
vrens, eicher natural or synthetie, knitted, felted, bonded, woven, or
unoun-woven; and flexible film or sh:er ng form»d of smthetm resins,
supported or unsupported.

(e) ““Iospital”’ means acute general hospital, (general acute care
.namtal) acute psychiatrie hospitel, skilled nursing facility or inter-
edtiate care facility.

\(7) ““Items’ means examinaticn gowns, robes, sleepwear, sheets
ot pilloweases made of fabric or fapriz-like material.

1130.3. I {factive Date. (a) All items purchased after January
1, 1978, fnr use in any hospital sha I‘conform to the apchabl—\ pro-
‘»-\‘OI‘: of Commercial Standard 191-5 (Class 1 or Class 2) as adopted
vader the Federal Flammable Fabrir Act.

(b ) AU itams purchased after uly 1, 1976, for use in any hos-
nital shall conform to the applicable Criteria of Acceptance set forth
in Ariicle 13. {See Seetion 1160.16)

ception: Robes la: o ¢ than size 14 may be purchdbec.
uincti July 1, 1977, withous mnformmrr to the applicable Cri-
teria o \mceptanve set forth in Article 13.
(c) All 1tems governed by the scope of these regulations used in
v hospital aiter July 1, 1977, shall conform to the applicable Cri-
ia of Accepiance set forth in Artiels 13.

Xxzception: Robes larger than size 14 may be used until
July 1, 1978, without conformning to the Criteria of Accept-
ance set forth in Article 13.

Article 13. Criteria of Acceptance
113010, Clemeranl. (a) Zxamwination Gowns and Sleepwear.
Fabric or fabric-like material in examination wowns and sleepwear *
si:all be tested in accordance with the provisions of Chapter 4, Standard
“umber 702-1575 of the Nationa: Fire Protection Association and
shall have an average time of burning of 8.0 seconds or more.

Zxzceptions: (1) Smovth-surfaced fabries (without nap
or pi Le) weigning 4.0 ouncss per square yard or more. Weight
shall be defermined in aecordance with ASTIM D1910.

(2) It ‘*“5 need not be preconditioned as specified in Sec-
tions 3-2 and 4-1 of Standard 702 if thev are intended to be
used ouly once and discarded, not intended to be waaned or
launderad, and are labeled accocdingly

(%) 3hes=ts amd Pillowcazes. I‘abric or fabrie-like material in
s2e2ts and pilloweases shall have an average time of burning of 7.0
gecoruls or more when tested in the maaner specified in Section
117810 (a).

zoepiioas: (1) Smooth-suriaced fabries (without nap
) el ghing 3.2 ounces ter squave yard or more. Weight
& bt:*mmed in accordance with ASTM D1910.
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540 s e 02 WEARING APPAREL 168.13
MNtMUM FIRE S47ETY STANDARDS
(Hogintar 73, dio. 31=12-20-73)

(2) Items need not be preconditioned as specified in See-
tions 3-2 and 4-1 of Standuard 702 if they are intended to be
used only once and diseairded, not intended to be washed or
laundered, and are labeled cccordingly.

* ZTote: See note in Sec tion 1160.3.

MNor=: Authority cited: Section 198i3, Health and Safety Code. Reference:
3ections 10810-19813, Health and Safety Ciale.

istory: 1. Naw Article 13 (Sections 1 180.10-1160.11) filed 12-15-75; effective
thirtieth day tneceaiter (.>gister 73, No. 51).

130.11. Robes. Fabric or fauric-like material in robes * shall
Ls dame resistant iz accordance witi ny of the following:
(&) Federal Children’s Sleepware Standard DOC FF3-7T1 as
pubiished in the Federal Register, . vy 21, 1972,
( b) Tederal Children’s Sleepware Standard DOC FF5-7T4 as pub-
lished ia the Faderal Register, May 1 1074
(¢} A5y other standard approved by the State Fire Marshal
which will provide a level of flarie resistance substantially equal to
(=) or (b) above.
* Mote: See note in Secrion 1160.2.

Article 14.  Labeling and Certification
1130.15. ZLabeling. Not late- than January 1, 1977; all packages
or containers of items purchased for use in any hospital shall be labeled
to indicate conformance with the apgplicable Criteria of Acceptance
set Eorth in Article 13.
Note: Autlority cited : Section 1€318, Heelth and Safety Code. Reference:
Sactions 19810-15813, Health and Safety Code.

History: 1. Naw Article 14 (Sections [180.15~1160.18) filed 12-13-73 ; effec-
tive thirtieth day thereeiter (Register 75, No. 51).

1180.18. Certiflcation. Manufacturers of items may be required
to furnish substantiation of conformance in a form satisfactory totne
inspection autnority, such as a formal certification, or may be required
to furnish a copy of the test report from a qualified testing laboratory..
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