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U'sS. CONSUMER PRODUCT SAFETY COMMISSION

WASHINGTON, 0. C. 20207

Cct ober 14, 1983
OFFICE OF THE
GENERAL COUNSEL

M. J.H Brister

Brister Thunder Carts, Inc.
P.O Box 324

Rosel and, Loui siana 70456

Dear M. Brister:

This letter is in response to' your request that cane
out of the tel ephone conversation we had the other day.
Your initial inquiry concerned what steps you could take to
ensure that the |awn nowers manufactured by your firm which
you consider to be commercial nowers, would not be subject
to the requirenents of the Commission's Safety Standard for
Val k- Behi nd Power Lawn Mwers, 16 CF.R Part 1205 (copy
enclosed). You indicated that the nowers did not neet all
of the exclusionary criteria set forth in § 1205.1(c) of the
standard, but you mentioned other nakes of "conmercial"”
mower s that you thought had been exenpted from the standard.

In our conversation, I noted that the Conmission had
not "exenpted" any mowers fromthe standard but that the
O fice of the General Counsel had indicated to some firns
that, based on the available information, their nmowers did
not appear to be "consuner products." The significance of
this determnation is that only those nowers that are "con-
. sumer products,” as that termis defined in section 3(a)(|3
of the Consumer Product _SafetK Act (15 U.S.C § 2052(a)(l)),
are required to conply with the standard.

Under 15 U.S.C. § 2052(a)(l), the term "consuner product"”
does not include "any article which is not customarily
Broduced or distributed for sale to, or use or consunption
¥/, or enjoynment of, a consuner." The Ie%lsl ative history
of this section indicates that products that are not used
more than occasionally by consuners are not consuner products.
H R Rep. No. 92-1153, 92d Cong., 2d Sess. 27 (1972).

In general, we have established no specific criteria to
determ ne whether consunmers use a product nore than occasionally.
Instead, we review all available/infornmation relevant to a
particul ar determ nation.
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As | indicated in our phone conversation, the bottom
line test of whether a nower is a consuner product relates
to the extent to which consumers use the product. There-
fore, we are not able to give you a list of things that can
be done to ensure that your product will not be considered a
consuner product. We believe that a product's manufacturer
usuaII% would be in the best position to assess the use and
distribution patterns of the product and that if it i s not
clear that the product will not be used nore than occasionally

by consumers, the product should be considered to be a
consuner product.

After I explained the above matters, you asked if we
could recommend |anguage for a label intended to discourage
consuner use of a mower. W have considered this question

in the past and believe that the follow ng |abel could be
hel pful in that regard:

TH'S MOAER |'S | NTENDED FOR COMMERCI AL USE ONLY AND

DCGES NOT COWPLY W TH THE MANDATORY SAFETY STANDARD
APPLI CABLE TO CONSUMER MOVERS

However, as | indicated above, we cannot conclude from
the information you have provided that nmerely providing this
| abel would be sufficient to ensure that consuners would not
use the mower nore than occasionally. Therefore, it is
possi bl e that your nmower would be subject to the standard
even if the | abel noted above is used.

_ | hope this information is helpful. Please contact me
i f you have any further questions.
Sincerely,
Harle%gh Ewell
Att or ney
Encl osure
OGC chron
file"
readi ng
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