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Jon M. Brown, Esquire
Edris, Dale and Brown
328 West Market Street
P.0. Box 261

Bluffton, Indiana 46714

Dear Mr. Brown:

This is in response to your letter dated October 13,
1978, concerning the meaning of the term ''private labeler"
as it is used in the Consumer Product Safety Act.

In your letter, you asked if a trade association becomes
a "private labeler" if it allows its members to display the
association's name, logotype, or trademark on containers of
cellulose insulation.

The term "private labeler' is defined in § 3(a)(7) (A)
of the Consumer Product Safety Act to mean '"an owner of a
brand or trademark on the label of a consumer product which
bears a private label.'" [Emphasis added]

Section 3(a) (7) (B) provides further that a consumer
product 'bears a private label' if all of the following
conditions are present: ’

(i) the product (or its container) is
labeled with the brand or trademark of
a person other than a manufacturer of
the product, (ii) the person with whose
brand or trademark the product (or
container) is labeled has authorized or
caused the product to be so labeled,
and (iii) the brand or trademark of a

"manufacturer of such product does not

' appear on such label. [Emphasis added]
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Consequently, in the view of this office, a trade
association would not become a private labeler if its name,
logotype, or trademark appears on containers of cellulose
insulation, as long as the containers clearly display the
brand or trademark of the firm which manufactured the
product or the brand or trademark of a private labeler.
However, if the trade association's name, logotype, or
trademark were the only brand or trademark on the container,
the association would be a 'private labeler' of that product
for the purposes of the Consumer Product Safety Act.

This opinion represents the views of the Office of
the General Counsel and has not been reviewed or approved
by the Commission.

Sincerely,

Marqant 4. Froertmm_

Margaret A. Freeston
Acting General Counsel
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October 11, 1978

Mr. Al Brauniger

Office of the General Council
Consumer Product Safety Commission
Washington, D. C. 20207

Re: Cellulose Insulation Standard
Dear Mr. Brauniger:

This letter is a follow-up to a verbal discussion we
had at the Consumer Product Safety Commission public briefing
on the Cellulose Insulation Standard held in Chicago, Illinois
on August 22, 1978. At that time, you requested me to submit
my specific inquiry in writing, which inquiry is as follows:

Would the term "private labeler" as used in the

Act encompass a trade association which allows

its members to display on their insulation containers
the association's logo (trademark)?

In other words, is a trade assoclation subject to the sanctions
of the Act by the mere act of allowing its logo to be used on
packaging?

At your earliest convenience, I will appreciate an opinion
from your office, and your cooperation in this regard is apprecilated.

Yours very truly,

N AND BROWN
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