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12 U.S.C. 36J

Dear [           ]:

This replies to your letter of February 12, 1998 addressed to Licensing Specialist Linda Pulley,
which has been referred to the Legal Division for response.  You have requested a legal opinion
as to whether your bank’s placement of certain equipment at a local shopping mall would require
the filing of a branch application with the OCC.

The facts, as I understand them from your letter and subsequent telephone conversations with
Senior Attorney Stephen B. Brown, are as follows. [                                                    ] (“       ”)
has its main office in [    City   ], and has no branches. [       ] is considering placing three items of
equipment in a local shopping mall.  The items are an automated financial receiving station
(“AFRS”), an automated change maker (“ACH”) and an automated teller machine (“ATM”). 
These are freestanding, automated machines which are not attended by bank personnel.  The
machines would perform the following functions.  The ACH would give change for currency fed
into the machine by users.  The ATM would allow a bank customer to withdraw funds from an
account at the bank by using an ATM or debit card, but would not accept deposits.  The AFRS
would perform a deposit-taking function.  A customer would physically deposit cash or checks
into the AFRS for deposit to the customer’s account at [       ], using a coded card to access the
AFRS.  The AFRS would electronically verify the customer’s access code, and electronically
record on a disc that a deposit had been made using that code.  The AFRS would provide the
customer with a receipt showing that a deposit had been made.  Periodically, the deposits and the
disc would be picked up and delivered to the bank.  Bank personnel would then verify the deposit
amounts, using the information on the disc to identify the customers by their access codes.  The
deposit amounts would then be credited to the customers’ accounts.  It is my opinion that these
machines are not branches, and thus are not subject to the branching restrictions imposed on
national banks.



 These are known as “core banking functions,” and the application of 12 U.S.C. § 36 is1

dependent upon one of the functions being performed at a given location. 

 Under [    State     ] law, a bank may establish an ATM at any location.  See [              ]2

Ann. §§ [        ] and[     ].  Accordingly, the establishment of the ATM does not raise any state
law preemption issues.     

 The AFRS thus differs from a deposit drop box, which is considered a branch for3

purposes of OCC licensing requirements.  See 12 C.F.R. § 5.30(d)(1)(i). 
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National bank branching is governed by the McFadden Act (“Act”), 12 U.S.C. § 36.  The Act
provides that a national bank may, with the approval of the Comptroller of the Currency, establish
and operate new branches at such locations as are authorized to state banks under the law of the
state where the national bank is located.  See 12 U.S.C. § 36(c).  A “branch” is defined as
including “any branch bank, branch office, branch agency, additional office, or any branch place of
business located in any State or Territory of the United States or in the District of Columbia at
which deposits are received, or checks paid, or money lent.”   See 12 U.S.C. § 36(j).  This1

definition was amended by section 2204 of the Economic Growth and Regulatory Paperwork
Reduction Act (“EGRPRA”) (effective September 30, 1996), which added the proviso that: “[t]he
term ‘branch,’ as used in this section, does not include an automated teller machine or a remote
service unit.”  See P.L. 104-208.  

Prior to EGRPRA, a national bank required OCC approval under 12 U.S.C. § 36 to own and
operate an ATM or a customer bank communication terminal (“CBCT”).  See Independent
Bankers Ass’n of America v. Smith, 534 F.2d 921 (D.C. Cir.) (finding that CBCTs are branches
under section 36), cert. denied, 429 U.S. 862 (1976).  The revision to section 36(j) now clearly
provides that ATMs and RSUs are no longer subject to the branching restrictions and related
approval requirements imposed by or through section 36.  Accordingly, the OCC has determined
that national banks have authority to establish ATMs (and RSUs) without geographic restriction
in a given state.  See Comptroller Staff Interpretive Letter No. 772, reprinted in Interpretations
and Actions, Vol. 10, No. 3 (March 1997) (“Interpretive Letter No. 772").  Therefore, in the
present case, [       ] may establish the ATM without regard to location or application
requirements.   The ACH may also be established at any location, since it is not a branch because2

no core banking functions are performed at the site.

As previously  noted, the AFRS will receive deposits, which is a core banking function. 
However, the AFRS is an automated, unstaffed banking facility which will be owned and operated
by [       ], and which will record the deposit information electronically.   It is therefore an ATM3

for purposes of the interagency definitions developed to implement the Community



 The OCC and the Federal Reserve define an ATM to mean an automated, unstaffed4

banking facility owned or operated by, or operated exclusively for, the bank at which deposits are
received, cash dispersed, or money lent.  The FDIC uses identical language to define a remote
service facility (“RSF”), which includes an ATM.  

[     State    ] law permits a banks to establish a “consumer banking electronic facility”5

(“CBEF”) at any location.  A CBEF means any electronic device owned or operated by a bank to
which a person may initiate an electronic fund transfer, and includes ATMs and other similar
electronic devices.  See [       ] Ann. §§ [        ] and [        ].  It is understood that the State of [       
State      ] does not require an application to establish a CBEF.  Therefore, the establishment of
the AFRS does not raise a state law preemption issue.   
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Reinvestment Act (“CRA”).  See 12 C.F.R. § 25.12(d) (OCC definition), 12 C.F.R. § 228.12(d)
(Federal Reserve Board definition), and 12 C.F.R. § 345.12(d) (FDIC definition).   These4

definitions describe automated, unstaffed facilities that engage in one or more of the core banking
functions.  The OCC has determined that facilities that operate in this manner are ATMs or RSUs
within the meaning of section 36(j) and are not subject to branching limitations.  See Interpretive
Letter No. 772.  It is my opinion that under this standard, the AFRS is an ATM or RSU under the
revised section 36(j).  Accordingly, [       ] may establish the AFRS at the proposed location
without filing an application with the OCC.   See id.     5

A copy of Interpretive Letter No. 772 is enclosed for your information. Should you have any
questions concerning this matter, please contact me or Mr. Brown at (214) 720-7012.

Very truly yours,

   /s/

Randall M. Ryskamp
District Counsel

Enclosure

    


