FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

What is the total appropriation for the School Improvement Fund?

The total appropriation for Fiscal Year 2007 is $125 million.

Who can apply for School Improvement Funds?

The SEA of each State, the Bureau of Indian Affairs, and each outlying area may apply.

How did the Department determine each SEA’s allocation?

The Department determined the amount of School Improvement Funds each SEA is eligible to receive in proportion to the FY 2007 funds each SEA received under Parts A, C, and D of Title I of the ESEA.

What is each SEA’s allocation?

See the attached list for the preliminary allocation for each SEA. 

What is the deadline for an SEA to apply?

Applications must be submitted by (30 days from the date applications are available).  

Is a standard application form required?  

An SEA need not use a specific form but must address all required components as listed in this document.  Applications should be 10 pages or less.  A title page and table of contents may be submitted as part of the application and will not count against the page limit.

How does an SEA distribute School Improvement Funds to LEAs?

An SEA must subgrant at least 95 percent of the funds it receives under section 1003(g) to LEAs with schools in improvement, corrective action, or restructuring.  In making awards to LEAs, the SEA must give priority to LEAs with the lowest-achieving schools that demonstrate (1) the greatest need for funds, and (2) the strongest commitment to ensuring that the funds are used to provide support for the lowest-achieving schools to meet the goals for improvement under section 1116.  LEA subgrants must be of sufficient size and scope to support activities under sections 1116 and 1117 and may not be less than $50,000 or more than $500,000 for each participating school.  

How might an SEA define “greatest need for funds” as required by the statute?
An SEA must include its definition of “greatest need” in its application.  As an initial matter, an LEA is eligible only if it has schools in improvement, corrective action, or restructuring.  An SEA may further narrow the pool of eligible LEAs or determine allocations by considering such factors as the percentage of students from low-income families enrolled in each eligible LEA; the number or percentage of each eligible LEA’s schools that are identified for improvement, corrective action, and restructuring; those eligible LEAs with the largest number of schools in restructuring; or those eligible LEAs with the largest number or percentage of non-proficient students.  

How might an SEA define “strongest commitment” as required by the statute?

An SEA has a great deal of flexibility in determining how to carry out this statutory requirement.  In considering an LEA’s plan for using section 1003(g) funds, the SEA might consider such factors as the LEA’s commitment to making structural changes designed to improve student achievement, such as modifying teacher assignment practices to help ensure that a fair share of the LEA’s most effective teachers are assigned to the lowest-achieving schools or the LEA’s use of data to drive its decisions regarding school improvement strategies.
Must an SEA distribute School Improvement Funds to its LEAs on a competitive basis?

No.  An SEA has flexibility to create its own subgrant process.  However, it may be that implementing the priorities in section 1003(g)(6) are best met through a competitive process.  In particular, at the current funding level, a formula-based process in which School Improvement Funds are awarded to every LEA with schools in improvement, corrective action, and restructuring would likely spread those funds too thinly to meet the requirements for LEA awards in section 1003(g)(5).

Must an SEA allocate funds to every LEA with schools identified for improvement, corrective action, or restructuring?

No.  Indeed, the amount of funds likely will not be sufficient for an SEA to make awards to every eligible LEA.  However, the new funding available under section 1003(g), combined with the school improvement funds currently available under section 1003(a), should permit the SEA to provide meaningful levels of improvement support to an increased number of LEAs with schools in improvement, corrective action, and restructuring.  This is one reason the application requires an SEA to describe how it will integrate activities funded under sections 1003(g) and 1003(a). 

Note that each identified school and LEA is responsible for carrying out its school improvement responsibilities under section 1116(b) and (c), respectively, whether it receives additional school improvement funds under either section 1003(g) or 1003(a).

Are School Improvement Fund grants to LEAs renewable?

Yes.  Subject to future appropriations by Congress, an SEA may renew an LEA’s grant of section 1003(g) funds for two additional one-year periods if schools in the LEA are meeting the goals in their school improvement plans developed under section 1116.

May an SEA provide school improvement services directly to its LEAs with section 1003(g) funds?  

Yes.  With the approval of LEAs, an SEA may provide school improvement services under section 1116(b) directly to LEAs or arrange for their provision through other entities such as school support teams or educational service agencies.  If an SEA will provide services directly to LEAs, its application must include a description of such services and evidence that it has approval from its LEAs.

May an SEA retain any School Improvement Funds to carry out activities?

Yes.  An SEA may reserve up to 5% of its allocation under section 1003(g) for administrative, evaluation, and technical assistance costs.

How may an SEA use School Improvement Funds?

An SEA has broad flexibility in using  section 1003(g) funds it retains for administrative, evaluation, and technical assistance costs.  SEA activities funded by section 1003(g) must support one or more of the school improvement strategies listed in the application that are designed to build LEA and school capacity to improve student achievement and positively impact the measurable outcomes.  The SEA should consider how best to integrate section 1003(g) funds with school improvement funds the SEA reserves under section 1003(a) of the ESEA, which by statute must be used to carry out SEA responsibilities under sections 1116 and 1117 of the SEA, including implementation of the required statewide system of technical assistance and support for LEAs.

What entities are potential partners with States for delivering technical assistance, professional development and management advice to help schools in improvement improve teaching and learning?

One strategy for expanding the capacity of SEAs and LEAs to meet the needs of schools in improvement, corrective action, and restructuring is to partner with other entities knowledgeable about improving teaching and learning.  Such entities might include colleges and universities and federally funded technical assistance providers such as the comprehensive assistance centers and the regional educational laboratories.  

How long does an SEA and its LEAs have to spend School Improvement Funds?

The project period for FY 2007 funds ends on September 30, 2009.  This means that all work described in the grant application for the first year of funding must be completed by that date.

Must an SEA seek advice from its Committee of Practitioners regarding the criteria it will use to allocate School Improvement Funds?

Yes.  By statute, a State’s Committee of Practitioners, the majority of whose members must represent LEAs, is designed to provide the SEA with a wide range of viewpoints on rules, regulations, or binding policies that will affect LEAs’ implementation of Title I programs.  The Committee is well suited to provide input on the SEA’s criteria for allocating School Improvement Funds.
May an SEA require its LEAs to amend their local plans to explain how they will use school improvement funds?
Yes.  The Department encourages an SEA to require LEAs that seek funding to describe, for example:

•
the technical assistance they will provide to schools identified for improvement, corrective action, and restructuring;

•
how School Improvement Funds will implement and support the improvement, corrective action, and restructuring plans developed for each identified school 

May School Improvement Funds be used to provide Supplemental Educational Services?
Yes.  An LEA may use School Improvement Funds to provide Supplemental Educational Services.

May an LEA use a portion of its School Improvement Funds for administrative costs?

Yes, although, as a practical matter, the Title I, Part A funds an LEA already has available for administrative costs should be sufficient to cover costs associated with administering section 1003(g) funds.  Any use of Title I, Part A funds for administrative costs must be reasonable and necessary to carry out Title I, Part A activities.

May School Improvement funds be used to support a school that does not participate in Title I but whose lack of progress would qualify it for school improvement under section 1116(b)?

No.  Only Title I schools identified for school improvement, corrective action, or restructuring under section 1116(b) may receive School Improvement Funds.

Must an SEA report on the use of School Improvement Funds??

Yes.  Each SEA must report to the Department the data in the reporting section of the application.      The Department anticipates collecting this data as part of the existing Consolidated State Performance Report starting with the 2007-2008 report.  
How can an SEA or LEA demonstrate that it is making decisions regarding the use of school improvement funds based on data and that it has systems for continuous feedback and improvement?

An SEA or LEA can demonstrate that it is making decisions regarding the use of school improvement funds based on data by clearly articulating the data it analyzed, the conclusions drawn, and how the proposed uses of School Improvement Funds address areas where the data indicate that changes are needed to improve teaching and learning.  At the LEA or school level, the analysis should include a review of the relevant data about student achievement and related factors, as well as a review of the evidence that the strategies to be implemented with the School Improvement Funds have the greatest likelihood of ensuring that all students reach proficiency.  For example, LEA or school staff might consider data indicating that a particular strategy or combination of strategies contributed to improved student achievement in similarly situated schools. At the SEA level, the data review might include student achievement and other data that can be used to help ensure that the technical assistance being provided is aligned with local needs.    

Data analysis is a continuous activity.  Once a strategy or strategies have been identified, LEA and school level staff should monitor to ensure that those strategies are actually being implemented and to determine if they are contributing to the desired outcomes either in terms of improvement in student achievement or increases in other activities that lead to increased student achievement such as greater parental involvement or more high-quality professional development.  At the SEA level, the SEA should monitor the effectiveness of the technical assistance provided through its statewide system of support to ensure that LEAS and schools are receiving technical assistance in the areas where they most need it and it is having the intended results.  In both cases, changes should be made when the data indicate that technical assistance or a strategy or combination of strategies are not having the intended result.  Additionally, there should be a mechanism to report back to the LEA and the SEA about practices that are proving to be effective so this information can be shard with other LEAs and schools. 

Further information on the School Improvement Fund:

Logistical Information for Application Submission:

· Please list a contact name, including the best way to contact that person, in the application.  This will enable the Department to follow up quickly if clarification is needed.

Questions
1. Assuming that section 1003(g) funds are appropriated in subsequent years, what happens if a Title I school that received section 1003(g) funds in the previous year is no longer a Title I school?

Section 1003(g) School Improvement Funds may be used only in schools that receive Title I, Part A funds.  If a school ceases to be a Title I school in a subsequent year, that school would no longer be eligible to receive 1003(g) funds, even if that school continues to be identified through the State assessment system as a school that is not making AYP. 

2. May an SEA continue to include, in an LEA’s section 1003(g) grant, funds for a Title I school that previously received section 1003(g) funds and but has exited improvement status?

Depending on the circumstances, under section 1003(g)(5)(C), an SEA may renew, for two additional years, an LEA’s grant.  Accordingly, that grant may include one or more schools that received section 1003(g) funds in one of the prior two years but have exited improvement status.  However, in continuing to fund these schools, the SEA must have data documenting that such schools continue to be among those schools with “greatest need,” particularly when compared to schools that are still in improvement and are not receiving section 1003(g) funds.

3. May an LEA carry over unspent 1003(g) funds from a school that is no longer a Title I school?

Yes.  An LEA may carry over unused section 1003(g) funds from a school that is no longer a Title I school and use them for school improvement activities in Title I schools that are in improvement.  Note that the section 1003(g) funds are not subject to the 15 percent carryover restriction in section 1127 of Title I.  

4. May an LEA use carryover funds in a Title I school that received 1003(g) funds in one of the prior two years but has exited improvement status?

It depends.  Consistent with section 1003(g)(5)(C), which permits (but does not require) a Title I school that received section 1003(g) funds in the two prior years but is no longer in improvement to continue to receive such funds for two additional years, an LEA may use carryover funds in those schools also.  The LEA must have data that documents that the school continues be among those schools with “greatest need” particularly compared to schools that are still in improvement and are not receiving section 1003(g) funds.

5. Are LEAs that are in improvement but have no schools in improvement eligible to receive section 1003(g) funds?

No.  Only LEAs that have schools in improvement, corrective action, or restructuring are eligible to apply to the SEA for funds.  LEAs in improvement that do not have any Title I schools in improvement are not eligible to receive section 1003(g) funds.

6. Must an SEA allocate section 1003(g) funds to an LEA on behalf of each school in improvement, corrective action, or restructuring?

No. An SEA is not required to provide section 1003(g) funds to an LEA on behalf of every school in improvement, corrective action, or restructuring.  Rather, the SEA should allocate funds according to its criteria for “greatest need” and “strongest commitment.”  The SEA could determine, for example, only to allocate section 1003(g) funds on behalf of schools in corrective action or restructuring.

7. May an SEA allocate less than $50,000 per participating school?

No.  Section 1003(g)(5)(A) requires an SEA to allocate not less than $50,000 and not more than $500,000 for each participating school.  Because of the restrictions on waivers authorized in section 9401 of the Elementary and Secondary Education Act, neither the Department nor an EdFlex State may waive allocation requirements. 

8. Must an LEA spend at least $50,000 of section 1003(g) funds in each participating school?
No.  These monies may be spent in or on behalf of the participating school depending on the needs identified by the data.  

For example, the data may indicate that using funds for professional development or hiring an outside consultant to build the capacity of the LEA and school staff may be the most effective way to improve teaching and learning in participating schools. 

9. What is a participating school?
A participating school is a school for which the SEA allocates section 1003(g) funds based on the criteria described in the SIF application.  

10. May an SEA consolidate the five percent in 1003(g)(8) with other State administrative funds under section 9201 of the ESEA?

Yes.  SEAs may use not more than five percent of its 1003(g) funds for administration, evaluation, and technical assistance expenses.  This would include expenses to implement the process necessary to make awards.   Whether an SEA chooses to consolidate these funds with other administrative funds, the SEA must ensure that it fulfills its responsibilities with respect to how these funds are used to meet the requirements of section 1003(g) and the applicable requirements of sections 1116 and 1117.

Please note that the amount an SEA may retain for state level activities under section 1003(a) is to carry out the State’s responsibilities under sections 1116 and 1117, including carrying out the SEA’s statewide system of technical assistance and support.  There is no specific authorization for administrative activities.  Therefore, these funds may not be consolidated under section 9201.

11. Will an SEA be expected to report on 1003(g) and 1003(a)?

Yes.  As previously stated in the application package, the Department anticipates collecting this data as part of the existing Consolidated State Performance Report starting with the 2007-2008 report.  
12. How many years will this be considered an amendment to the State Consolidated Application?  

This application will serve as an amendment to a State’s Consolidated Application and will remain in effect until the current reauthorization expires.  However, if an SEA makes significant changes in its application such as changing the criteria for “greatest need,” revising its allocation process or modifying the use of funds, the SEA must amend its consolidated application.

13. Are there differences between the provisions governing allocations under sections 1003(a) and 1003(g) funds?

	1003(a)
	1003(g)

	Includes an authority to allocate unused funds to LEAs under the regular Title I, Part A formula or under the SEA’s reallocation procedures (section 1003(d))
	No such authority

	Must be used only in or on behalf of Title I schools that are in improvement, corrective action, or restructuring (unless allocated under section 1003(d))
	May be used for two additional years in or on behalf of schools that have exited improvement that previously received 1003(g) funds (see Question 2)

	No restriction on amount to LEAs per school
	$50,000 award minimum and $500,000 maximum to LEAs on behalf of each participating school


Note:  If an SEA uses a single process with identical criteria to award 1003(a) and 1003(g) funds the $50,000 minimum would apply to both sources of funds.    
