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SETTLEMENT GUIDELINES

STATEMENT OF ISSUES

Issue 1

What is a U.S. entity's depreciation deduction for tangible property transferred to a
maquiladora located in Latin America?

Issue 2

Does a change from the general depreciation system under IRC sections 168(a) (as
determined under IRC sections 168(b), 168(c), and 168(d)) to the alternative
depreciation system under section 168 (g) (2) by the U.S. entity constitute a change in
method of accounting to which provisions of IRC sections 446 and 481 apply?

COMPLIANCE POSITION

Issue 1

The U.S. entity must compute the depreciation deduction under the alternative
depreciation system contained in I.R.C. section 168(g)(2) for any tangible property that
during the taxable year is used predominantly outside the U.S. and that is not
described in section 168(g)(4).

Issue 2

A change from the general depreciation system under IRC section 168 (a) to the
alternative depreciation system under section 168 (g) (2) may constitute a change in
method of accounting to which the provisions of IRC sections 446 and 481 apply.

If a U.S. entity that was properly depreciating property under the general depreciation
system transfers the property from the U.S. to a maquiladora that uses the property
predominately outside the U.S., a change in use of the property occurs.  If the U.S.
entity begins to use the alternative depreciation system of I.R.C. section 168(g)(2) for
this property the first year the property is used predominantly outside the U.S., no
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change in method of accounting is required because of this change in use.

However, if the U.S. entity continues to use the general depreciation system for the
property, the U.S. entity is using an erroneous method of accounting for depreciation of
the property.  Generally, a change from this erroneous method for depreciation to the
alternative depreciation system of I.R.C. section 168(g)(2) for the second year after the
first year the property is used predominantly outside the U.S. is a change in method of
accounting to which the provisions of I.R.C. sections 446 and 481 apply.  However, no
change in method of accounting occurs if the U.S. entity uses the general depreciation
system for the property for the first year the property is used predominantly outside the
U.S. and, before filing the tax return for the next year, the U.S. entity files an amended
return for the first year the property is used predominantly outside the U.S. using the
alternative depreciation system of I.R.C. section 168(g)(2) for the property. See Rev.
Rul. 72-491, 1972-2 C.B. 104.

If there is a change in method of accounting, the net adjustment required under I.R.C.
section 481(a) is computed as of the beginning of the year of the change in method of
accounting. The positive section 481(a) adjustment (increase in income) is computed
for property on hand as of the beginning of the year of the method change and is the
difference between:

a) the total amount of accelerated depreciation (as determined
under I.R.C. sections 168(b),(c), and (d)) for the
depreciable property taken by the U.S. entity for years
beginning with the first year the proerty was used
predominantly outside the U.S. and before the year of the
change in method of accounting,

 and

b)  the total amount of depreciation allowable for the
depreciable property under the alternative depreciation
system (as determined under I.R.C. section 168(g)) to the
U.S. entity for years beginning with the first year the
property is used predominantly outside the U.S. and before
the year of change in method of accounting.

The amount of the positive section 481(a) adjustment, however, must be adjusted for
any corresponding change in the depreciation amount that is required to be capitalized
by the U.S. entity under any provision of the Code (for example, capitalized to the cost
of the U.S. entity's inventory under section 263A).
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A change in method of accounting, as described above, that is made by the Director as
part of an examination of the taxpayer's return(s) will ordinarily be made in the earliest
taxable year under examination or, if later, the first taxable year the property was used
predominantly outside the U.S. Further, the entire amount of the positive section 481(a)
adjustment is ordinarily included in the Director's computation of the taxpayer's taxable
income for the year of the method change. See section 5.04 of Rev. Proc. 2002-18,
2002-1 C.B. 678.

DISCUSSION

FACTS

The U.S. entities that own or use maquiladoras in Latin America can transfer tangible
property to the maquiladora plant for use in the assembly process. This property is
permitted under U.S. law to be transferred without incurring any export or import
customs duties.  Title to the property remains in the U.S. entities' name.

The U.S. entity transfers tangible property to a maquiladora in Latin America to be used
in the maquiladora's assembly operation.  None of this property is described in section
168(g)(4), which exempts certain property used outside of the U.S. from section
168(g)(1)(A).

The U.S. entity computes depreciation using the general depreciation system.   The
property is used predominantly outside the U.S. (physically located outside the U.S.
during its use for more than 50 percent of the time) during the taxable year.

LEGAL ANALYSIS

Generally, I.R.C. section 168(a) allows U.S. persons to use, under the general
depreciation system (as determined under IRC sections 168(b), 168(c), and 168(d)), an
accelerated method of accounting for depreciation for tangible property except when
otherwise provided in section 168.  I.R.C. section 168(g)(1)(A) states in general that in
the case of any tangible property which during the taxable year is used predominantly
outside the U.S., the depreciation deduction provided by section 167(a) shall be
determined under the alternative depreciation system (I.R.C. section 168(g)(2)).

Under I.R.C. section 168(g)(2), the alternative depreciation system is depreciation
determined by using

(A) the straight-line method (without regard to salvage value),
     (B) the applicable convention determined under section 168(d),
         and
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     (C) a recovery period determined under the following table:
         (i) Property not described in clause (ii) or (iii) The class life.

(ii) Personal property with no class life 12 years.
(iii) Nonresidential real and residential rental property 40 years.
(iv) any railroad grading or tunnel bore 50 years.

IRC section 168(g)(3) and Rev. Proc. 87-56, 1987-2 C.B. 674, as clarified and modified
by, Rev. Proc. 88-22, 1988-1 C.B. 785, set out the class life referred to in section
168(g)(2).

Under the legislative history to this section, property that is used outside the United
States for more than half of a taxable year is deemed to be used predominantly outside
the United States. S. Rept. No. 313, 99th Cong., 2d Sess. 103 (1986). This is further
supported by Rev. Rul. 90-9, 1990-1 C.B. 46, which provides that to determine whether
property is used predominantly outside the United States, section 168(g) applies rules
similar to those under former section 48(a)(2). Under that section and regulations,
property located outside the United States for more than 50 percent of the year was
considered to be used predominantly outside the United States. Treas. Reg. section
1.48-1(g)(1)(i); Norfolk Southern Corp. v. Commissioner, 104 T.C. 13, 43 (1995), and
98-1 U.S.T.C. ¶50,273; AFTR 2nd ¶1198 (4th Circuit).

Treasury Regulation § 1.168(i)-4, which was published on June 17, 2004 (TD 9132, 69
FR 33840), explains how to compute depreciation under section 168 for property for
which the use changes in the hands of the same taxpayer.  For example, if a taxpayer
uses property predominantly in the United States in year 1 and, in year 2, uses the
property predominantly outside the United States, a change in use occurs in year 2
when the taxpayer begins to use the property predominantly outside the United States.
These regulations also provide that the determination of whether property is used
predominantly outside the United States during a year is made in accordance with the
“predominant use” test in Treasury  Regulation § 1.48-1(g)(1)(i).

Treasury Regulation § 1.446-1(e)(2)(ii)(a) provides that a change in method of
accounting includes a change in the overall plan of accounting for gross income or
deductions, or a change in the treatment of any material item.   Although a method of
accounting may exist under this definition without a pattern of consistent treatment of
an item, a method of accounting is not adopted in most instances without consistent
treatment.   The treatment of a material item in the same way in determining the gross
income or deductions in two or more consecutively filed tax returns (without regard to
any change in status of the method as permissible or impermissible) represents
consistent treatment of that item for purposes of §1.446-1(e)(2)(ii)(a).

Temporary Treasury Regulation § 1.446-1T(e)(2)(ii)(d) provides the changes in
depreciation that are, and are not, a change in method of accounting.  This regulation
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is effective for depreciable property placed in service by a taxpayer in a taxable year
ending on or after December 30, 2003.

For depreciable property placed in service by a taxpayer in a taxable year ending
before December 30, 2003, CC-2004-007 (January 28, 2004) and CC-2004-024 (July
12, 2004) provide that the Internal Revenue Service will not assert that a change in
computing depreciation under, among other sections, § 168 for depreciable or
amortizable property that is treated as a capital asset under the taxpayer’s present and
proposed methods of accounting is a change in method of accounting under I.R.C. §
446(e).  To effect this change in computing depreciation for this property, CC-2004-007
and CC-2004-024 further provide that the taxpayer has a choice of (i) filing amended
federal tax returns thereby treating the change as not a change in method of
accounting, or (ii) filing a Form 3115 for the current taxable year thereby treating the
change as a change in method of accounting.  If the taxpayer chooses to file amended
federal tax return(s), an adjustment under I.R.C. § 481 is neither permitted nor required.

I. R.C. Section 481(a) requires those adjustments necessary to prevent amounts from
being duplicated or omitted to be taken into account when the taxpayer’s taxable
income is determined under a method of accounting different from the method used to
determine taxable income for the preceding taxable year.

Generally, a taxpayer that is contacted for examination and required to change its
method of accounting by the Service (“involuntary change”) generally receives less
favorable terms and conditions when the change results in a positive section 481(a)
adjustment than the taxpayer would have received if it had filed an application to
change its method of accounting (“voluntary change”) before the Taxpayer was
contacted for examination.

The IRS has issued guidance with respect to “involuntary” and “voluntary” change-of-
accounting methods under I.R.C. sections 446 and 481.  For “involuntary” change-of-
accounting method, refer to Rev. Proc. 2002-18, 2002-1 C.B. 678.  For “voluntary”
change-of-accounting method, refer to Rev. Proc. 97-27, 1997-1 C.B. 680, as modified
by Rev. Proc. 2002-19, 2002-13 I.R.B., and Rev. Proc. 2002-9, 2002-1 C.B. 327, as
modified by Rev. Proc. 2004-11, 2004-3 I.R.B. 311, Rev. Proc. 2002-54, 2002-2 C.B.
432, and Rev. Proc. 2002-19, 2002-1 C.B. 696, and as modified and clarified by Ann.
2002-17, 2002-1 C.B. 561.
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SETTLEMENT GUIDELINES

Issue 1

If the U.S. entity uses tangible property outside the U.S. for more than half of the
taxable year, it is deemed to have been used predominantly outside the U.S., and
therefore the entity is required to compute its depreciation deduction under the
alternative depreciation system provided in I.R.C. section 168(g)(2).

The depreciation allowances for the property for any 12-month taxable year beginning
with the year of change are determined by multiplying the adjusted depreciable basis of
the property as of the first day of each taxable year by the applicable depreciation rate
for each taxable year under section 168. If the year of change or any subsequent
taxable year is less than 12 months, the depreciation allowance determined must be
adjusted for a short taxable year,  see  Rev. Proc. 89-15 (1989-1 C.B. 816).   The
application of depreciation allowance computations are illustrated by the examples
under Treasury Regulation 1.168(i)-(4)(d).

If a change in the use of property occurs during the placed-in-service year and the
property continues to be owned by the same taxpayer, the depreciation allowance for
that property for the placed-in-service year is determined by its primary use during that
year. The primary use of property may be determined in any reasonable manner that is
consistently applied to the taxpayer's property. The application of depreciation
allowance computations are illustrated by the examples under Treasury Regulation
1.168(i)-(4)(e).

Issue 2

A (U.S. entity) change from the general depreciation system under IRC section 168 (a)
to the alternative depreciation system under section 168 (g)(2) may constitute a change
in method of accounting to which provisions of IRC sections 446 and 481 apply.

If a U.S. entity that was properly depreciating property under the general depreciation
system transfers the property from the U. S. to a maquiladora that uses the property
predominately outside the U.S., a change in use of property occurs.  See Treasury
Regulation § 1.168(i)-4(d).  If the U.S. entity begins to use the alternative depreciation
system of section 168 (g)(2) for this property for the first year the property is used
predominately outside the U.S., no change in method of accounting is required
because of this change in use.    See Treasury Regulation §§1.446-1T(e)(2)(ii)(d)(3)(ii)
and 1.168(i)-4(f).
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Also, no change in method of accounting occurs if the U.S. entity uses the general
depreciation system for the property the first year the property is used predominantly
outside the U.S. and, before filing the tax return for the next year, the U.S. entity files
an amended return for the first year the property is used predominantly outside the U.S.
using the alternative depreciation system of IRC section 168(g)(2) for the property.
See Rev. Rul. 72-491, 1972-2, C.B. 104; and Rev. Rul. 90-38, 1990-1, CB 57.

However, if the U.S. entity continues to use the general depreciation system of IRC
section 168(a) (as determined under IRC sections 168(b), 168(c), and 168(d)) for the
property on two or more consecutively filed tax returns for years beginning with the first
year the property is used predominantly outside the U.S., the U.S. entity has adopted
an erroneous method of accounting for depreciation of the property.  Generally, a
change from this erroneous method for depreciation to the alternative depreciation
system of IRC section 168(g)(2) for a change in use of property occurring in a year
ending on or after December 30, 2003 is a change in method of accounting to which
the provisions of IRC sections 446 and 481 apply.   See Treasury Regulation section
1.168(i)-4(g)(2).  If the change in use of property occurs in a year ending before
December 30, 2003, the Service will not assert that a change from the erroneous
method for depreciation to the alternative depreciation system is a change in method of
accounting.    See Notice CC-2004-007 (January 28, 2004) and Notice CC-2004-024
(July 12, 2004).

If there is not a change in method of accounting, any adjustment made by the Service
for a change from the erroneous method for depreciation to the alternative depreciation
system is made in a manner consistent with a taxpayer amending its returns(s).

If there is a change in method of accounting, the net adjustment required under I.R.C.
section 481(a) is computed as of the beginning of the year of the change in method of
accounting. The positive section 481(a) adjustment (increase in income) is the
difference between:

a) the total amount of the accelerated depreciation (as determined
under IRC sections 168(b), 168(c), and 168(d)) for the
depreciable property taken by the U.S. entity for years
beginning with the first year the property was used
predominantly outside the U.S. and before the year of the
change in method of accounting,

 
 and

 
b) the total amount of depreciation allowable for the depreciable

property under the alternative depreciation system (as
determined under I.R.C. section 168(g)(2)) to the U.S. entity for
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years beginning with the first year the property is used
predominately outside the U.S. and before the year of change
in method of accounting.

The amount of the positive section 481(a) adjustment, however, must be adjusted for
any corresponding change in the depreciation amount that is required to be capitalized
by the U.S. entity under any provision of the Code (for example, capitalized to the cost
of the U.S. entity's inventory under section 263A).

If you have any questions, please contact Appeals Maquiladora ISP Coordinator Jean
Su Yang at 972-308-7295.


