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                           ISSUE

Whether the charitable contribution of Surplus Food (Inventory)  by a corporation qualifies for 
an increased deduction under Section  170(e)(3) of the Internal Revenue Code in an amount 
equal to the  basis plus fifty percent of the unrealized appreciation in the  property at the time 
of contribution.

                  EXAMINATION DIVISION'S POSITION

That taxpayer is limited to a deduction in the amount of its basis  (usually cost) in that the 
donated food is not salable at normal  price and often not salable at cost.

                            DISCUSSION

Internal Revenue Code section 170(e)(3) and Regulation section  1.170A-4A(b) specify what a 
qualified contribution of inventory and  other property consists of and the amount to be 
deducted by the  qualifying C corporation ( S corporations do not qualify).

Code section 170(e)(3) and its Regulations define a qualified  contribution as follows:

1.   The property is to be donated to an organization qualifying    under Code section 501(c)(3) 
and to be used solely for the care      of the ill, the needy or infants.

2.  The property is not to be transferred by the donee in exchange  for money, property or 
services.

3.  The taxpayer receives from the donee a written statement      representing that its use and 
disposition of the property will      be in  accordance with the provisions of 1 and 2 above.

4.  In the case where property is subject to the regulations under  the Federal Food, Drug and 
Cosmetic Act, as amended, such     property must fully satisfy the applicable requirements of 
such      Act and regulations on the date of transfer and for one hundred      and eighty (180) 
days prior.



The deduction allowed under I.R.C.§ 170(e)(3) for qualified  contributions is equal to the basis 
of the property, plus one-half  of the property's unrealized appreciation.  However, in no event 
may  the deduction exceed twice the property's basis.

A problem arose with the original regulations where the basis of the  contributed property 
exceeded the fair market value.  The entire  basis of the contributed property is removed from 
cost of goods  sold, while the charitable contribution was limited to the  property's fair market 
value.  In such a case, it would be more  advantageous for the taxpayer to destroy the property 
rather than  contribute it.  This was not the intent of the statute.

Therefore, regulations were amended to provide that the taxpayer's  cost of goods sold will be 
reduced by the lesser of the fair market  value or the basis of the contributed property.  So, the 
reduction  in cost of goods sold can never be more than the charitable  contribution amount.  
The Regulation states:

Section 1.70A-4A(c)(3) Adjustment to Cost of Goods Sold.        Notwithstanding the 
rules of Section 1.170A-1(c)(4), the donor       of the property which is inventory contributed 
under this       section must make a corresponding adjustment to cost of goods       sold by 
decreasing the cost of goods sold by the lesser of the       fair market value of the contributed 
item or the amount of       basis determined under paragraph (c)(2) of this section.

Revenue Ruling 85-8 1985-1 CB 59, states that where a corporation  donates products to a 
charitable organization shortly before their  expiration date, the amount allowable as a 
charitable contribution  deduction is equal to the the corporation's basis in the  product plus 
one-half of the unrealized appreciation, not to exceed  twice the taxpayer's basis in such 
property.

Regulations 1.170A-1(c)(2) states in part that the usual market of  manufacturer or other 
producer consists of a wholesaler or other  distributors to or through whom he customarily 
sells, but if he  sells only at retail the usual market consists of his retail  customers.


