U.S. CONSUMER PRODUCT SAFETY COMMISSION
4330 EAST WEST HIGHWAY
BETHESDA, MD 20814

Cheryl A. Falvey Tel: 301.504.7642
General Counsel . Fax: 301.504.0403
Office of the General Counse! Email: cfalvey@cpsc.gov

October 17, 2008

Mr. Kevin M. Burke

President and CEO

American Apparel & Footwear Association
1601 North Kent Street

Suite 1200

Arlington, VA 22209

Dear Mr. Burke:

I write in response to your letter of October 14, 2008. You are correct that I have
discussed in several of our public meetings the definitions of children’s toys that were provided
under section 108 of the Consumer Product Safety Improvement Act (“CPSIA”). The slides
used at the most recent presentation (and which are publicly available on our website) are
attached to this letter and contain the different definitions of toys subject to the interim and
permanent bans on phthalates in section 108. While those definitions are worded broadly, I have
stated that my interpretation is that shoes are not toys because they are not intended to be played
with by a child. This is reflected on the last slide where we indicate that a shoe intended for a
child would be a children’s product for purposes of the lead provisions of the CPSIA but not a
toy within the meaning of section 108’s limits on phthalates unless it has some play value, e.g., a
shoe made for a doll.

The views expressed in this letter are my own and have not been reviewed or approved
by the Commission. They are based on the best available information at the time they were

written. They may be superseded at any time by the General Counsel, by the Commission, or by
operation of law.

Sincerely,

%alvey

CPSC Hotline: 1-800-638-CPSC (2772) * CPSC's Web Site: http:/iwww.cpsc.gov




Phthalates Definitions and Testing

Permanently Banned Phthalates

m Children’s Toy — consumer product designed
or intended by the manufacturer for a child 12

years of age or younger for use by the child
when the child plays

m Child Care Article — consumer product
designed or intended by the manufacturer to

facilitate sleep or the feeding of children age 3

and younger, or to help such children with
sucking or teething

This presentation has not been reviewed or approved by the Commission and may not reflect its views.




Phthalates Definitions and Testing

Interim Ban

m “...any children’s toy that can be placed in a child’s
mouth or child care article . . .”

m “For purposes of this section a toy can be placed in a
child’s mouth if any part of the toy can be brought to
the mouth and kept in the mouth by a child so that it
can be sucked or chewed. If the children’s product can
only be licked, it is not regarded as able to be placed in
the mouth. If a toy or a part of a toy in one dimension

is smaller than 5 centimeters, it can be placed in the
mouth.”

This presentation has not been reviewed or approved by the Commission and may not reflect its views.




Children’s Product vs. Children’s
Toy for Phthalates Certification

Children’s Product |Children’s Toy
Decorative Room | Yes No, unless item
Accessoties has play value
Shoes Yes No, unless item
has play value
Children’s Jewelry | Yes Maybe
Sporting Goods Yes Maybe

This presentation has not been reviewed or approved by the Commission and may not reflect its views.




american apparel &
footwear association

October 17, 2008

Ms. Charyl Falvey

Office of the General Counsel
4330 East West Highway
Room 523

Bethesda, MD 20814

Dear Ms. Falvey:

On behalf of the American Apparel & Footwear Association (AAFA) - the national trade association of the apparel
and footwear industries and their suppliers — I am writing to request an immediate formal written opinion to be
issued which would explicitly exclude children’s apparel from the phthalate ban.

At the past two public conferences on the Consumer Product Safety Improvement Act (CPSIA), CPSC staff
members have publicly announced that the definition for “children’s toys” as described in the phthalate provision
(section 108) in the CPSIA does not include children’s apparel. In fact, on the slide titled “Children’s Products vs.
Children’s Toy for Phthalate Certification” in the “Mandatory Third Party Testing for Children’s Products” power
point presentation (October 2 conference), children’s shoes were listed as children’s products but not as children’s
toys. We believe apparel should be treated similarly. This is consistent with a plain reading of the statute which
provides that the term “children’s toy” means a consumer product designed or intended by the manufacturer for a
child 12 years of age or younger for use by the child when the child plays. Based on the prior public statements of
the CPSC staff members, as well as the plain language of the statute, many of our apparel manufacturers
concluded that children’s apparel does not fall within the definition of children’s toy and therefore is exempt from
the phthalate ban.

However, retailers are apparently concerned over the lack of clear guidance from the CPSC. As a result, several of
our members have received letters from retailers (such as the one attached) stating that they will no longer accept
any children’s products with phthalates. This goes well beyond the scope and intention of the CPSIA.

The financial consequences to our members of having to remanufacture products — products that our members
felt confident were CPSIA compliant based upon prior public comments by the CPSC — would be significant. In
light of the financial challenges already being faced by the industry due to the current economic crises, our
members, many of whom are small manufacturers, need clear guidance from the CPSC stating that the phthalate
ban simply does not apply to children’s apparel. It is important for the CPSC to show consistency in order to
prevent a significant disruption of business. Therefore, I am requesting a formal opinion to be issued by the CPSC
reiterating what has already been said publicly by CPSC staff, that children’s apparel is excluded from the
phthalate ban. Because manufacture decisions on product design and composition are made many months before
the product actually appears on retail shelves, it is important that this opinion be published as soon as possible
and not wait for the December 4 phthalate conference.

Thank you for your time and consideration in this matter. If you have any questions, please contact Rebecca
Mond with my staff at 703-797-9038 or at rmond@apparelandfootwear.org.

Sincerely,

j{;?ﬁ Bote

Kevin M. Burke
President and CEO

1601 North Kent Street, Suite 1200, Arlington, VA 22209 %4/ 4V \"\"Al}"?}’)%iﬁ;";‘lﬂd E’HU%\«“»”Q:‘H.“,d‘“.a‘rg, p(703) 524-1864 (800) 520-2262 £(703) 522-6741




FAMILY

October 13, 2008

Dear Family Dollar Services, Inc. Vendor Partner:

In response to the Consumer Product Safety Improvement Act of 2008 H.R. 4040, Family Dollar has updated our
requirements for all products intended to be used by children aged 12 and under.

*  The existing leve! of lead at 600 PPM will be reduced to 90 PPM for all Children’s products. This new lead
limit does not apply to Inaccessible Parts.

*  Phthalates must be < .1% for DEHP, DBP, BBP, DINP, DIDP and DNOP for all Toys and any Child care
article.

The law creates the requirement for product certification and mandatory third party testing showing that a child's product
complies with all rules, bans, standards, or regulations applicable to the product under this Act or any other Act enforced
by the Commission.

* A Certificate of Compliance (COC) is now required for these products. Please refer to the attached
document. Certificates must accompany the product or shipment starting 11/12/08.

*  Labeling requirements-Place permanent, distinguishing marks on the product and its packaging that will
enable the manufacturer to ascertain the location and date of production, cohort information (inciuding the
batch, run number, or other identifying characteristic), and any other information determined by the
manufacturer to facilitate ascertaining the specific source of the product by reference to those marks: and
the ultimate purchaser to ascertain the manufacturer or private labeler, location and date of production of
the product, and cohort information.

For Durable Nursery Products, additional requirements are as follows:

. Provide consumers with a postage paid registration form with each product intended to be used by children
under the age of 5.

*  Maintain a record of the names, addresses, email and other information for each consumer who registers
(records must be maintained for 6 years)

e  Permanently place the manufacturer name, contact information, modef name and number and date of
manufacture on each product.

As our vendor partner, you will be responsible for meeting these new requirements starting October 20th, 2008 and held
liable for any penalties incurred for non-compliance. These new Federal standards are subject to change. Please partner
with a FDS approved 3" party testing agency to keep abreast of policy changes and to clearly define the requirements
needed for your product.

Family Dollar Services has always been committed to conducting our business consistent with the highest standards. We
will continue to provide our vendors with the necessary support to effectively meet corporate quality and safety
expectations. Our philosophy has been and continues to be one of partnership, responsibility and accountability. Our
vendors own the ultimate responsibility for producing a quality product. Together we will demonstrate our shared
commitment to providing the highest quality product possible for our customers.

Thank you in advance for your partnership.
Sincerely,
Robert George

EVP/CMO
Family Doliar Stores, Inc.

If you have any questions about this these new standards, please contact Elizabeth Fortunato, Technical
Services Director at efortunato@familydollar.com .
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Stevenson, Todd

From: Falvey, Cheryl

Sent: Friday, October 17, 2008 5:13 PM
To: Stevenson, Todd

Subject: FW: apparel phthalates letter

Attachments: phthalate comments apparel.pdf; Family Dollar Phthalate Letter.doc

Received today - should you log in for GC reply?

From: Rebecca Mond [mailto:rmond@apparelandfootwear.org]
Sent: Friday, October 17, 2008 4:40 PM

To: Falvey, Cheryl

Subject: apparel phthalates letter

Dear Ms. Falvey,

As a follow up to the recent letter | submitted to you requesting the CPSC's general counsel exempt footwear
from the phthalate ban, please see the attached letter regarding apparel requesting the same thing.

Please let me know if you have any questions.
Best regards,

Rebecca Mond

Government Relations Representative
American Apparel & Footwear Association
1601 North Kent Street

Suite 1200

Arlington, VA 22209
www.apparelandfootwear.org
RMond@apparelandfootwear.org
703-797-9038

10/20/2008




