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This is in response to your January 17, 2008 letter in which you request clarification of the
requirements under Part B of the Individuals with Disabilities Education Act (Part B) for scrving
children who are classified as having a specific learning disability. Your inquiry {s prompted
because you indicate that some States may be advising their local educational agencies (LEAs)
that “...when they use an ability achievement discrepancy methodology, they may only serve
the child in the area wherelin a discrepancy is documented.” Specifically, you posc the following
questton:

When applying a state's ability achievement discrepancy methodology, can a
student who gualifies for specific leaming disabilities (LD) placement with a
fifteen point discrepancy in either mathematics, rcading or language be served
for all three arcas if the evaluations also document 2 need for specially designed
instruction in those ateas?

Part B of IDEA and the Department’s final regulations do not impose any limitation on the
scrvices to be provided to a child identified as having a specific learning disability based on the
arcas of severe discrepancy between intellectual ability and achievement that the LEA identifies
in making that determination. Note that the final Part B regulations provide that, in determining
whether a child has a specific learning disability, a State must not require the use of a severe
discrepancy between intellectual ability and achievement; must permit the use of a process based
aon the child’s response to scientific, research-based intervention; and may permit the use of other
research-based procedures. 34 CFR §300.307(a).

Although the severe discrepancy is the mechanism thie LEA has elected to use in making its
determination of whether the chuld has a specific learning disability (34 CTR §300.307(a)}(1)),
that determination is one part of a multifactored evalnation that miust be conducted under Part B
in accordance with the requirements of 34 CFR §8300.304 through 300.3t1. Under 34 CFR
§300.304(b)(1), the public agency must use a variety of assessment tools and strategies (o gather
relevant functional, developmental, and academic information about the child, including
information provided by the parent, that may assist in determining whether the child is a child
with a disability under 34 CFR §300.8; and the content of the child's individualized education
program (IEP), including information related to enabling the child to be involved in and progress
in the general curriculum {or for a preschool child, to participate in appropriate activities).
Further, no single measure or assessment may be used as the sole criterion for deterrnining
whether a child is a child with a disability and for determining an appropriate educational
program for the child. 34 CFR §300.304(6)(2) {emphasis added].
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The Department’s longstanding polfey is that special education and related services are based on
 the identificd peeds of the child and not on the disability category in which the child is classified.

Assistance to States for the Education of Children with Disabilities and Preschool Grants for
Children with Disabilities, Final Rule, Analysis of Comments and Changes, 71 Fed. Reg. 46540,
46549 (Aug. 14, 2006). In developing the child’s TEP, the factors that the child’s IEP Team must
consider include the strengths of the child, the concerns of the parent for enhancing the education
of their child, the results of the child’s initial or most recent evaluation, and the academic,
developmental, and functional needs of the child. 34 CFR §300.324(a)(1)()-(iv). The IEP Team,
which 1s responsible for determining what the child’s ITEP must contain, consists of the child’s
parcnis and public agency personnel, including 3n individual who can interpret the instructional
implications of evaluation resufts. 34 CFR §300.321(a) and (a)(5). Each child’s [EP must
contain a statement of the special education, related services, and supplementary aids and
services to be provided to the child or on behalf of the child, and a statement of the program
modifications and supperts for school persormgl t6 enable the child to advance appropriatety
toward attaining the annual goals, to be involved and make progress in the general curticulum, to
participate in extracurricular and other nonacadermit activities, and to participate with other
chifdren with and without disabilities in those activities. 34 CFR §300.320(a)(4).

in applying the above requiremeiits, each public agency must ensure (hat each child with a
disability is provided with a program of special education and related services that will enable
the child te be invalved and progress in the general curricnlum; that is, the sarae curriculum as
for nondisabled children. If an LEA elects to use a severe discrepancy and assigns point values to
particular arcas based on a formula, there is nothing in IDEA or the Part B regulations that would
require a public agency to make determinations abour the services that a child with a disability
must receive based on the assigned point values.

Based on section 607{¢) of the IDBA, we are informing you that our response is provided as

informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S.
Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented.

We hope this information is helpful. I you have éucstion‘s, please do not hesitate to contact
Lynne Fairfax at 202-245-7337 or Dr. Deborah Morrow at 202-245-7456, of my staff,

Sincerely,

William W. Knudsen

Acting Director

Office of Special Education
Program



