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McKELVEY, Senior Administrative Patent Judge.

MEMORANDUM OPINION AND ORDER

A. Findings of fact

1. The interference was declared on 13 November 1998. 

 See NOTICE DECLARING INTERFERENCE (Paper 1).
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2. On 20 November 1998, at approximately 7:19 a.m.,

counsel for the senior party sent the following e-mail (Paper 8)

to an administrator assigned to the Trial Section of the Board of

Patent Appeals and Interferences:

There is an obvious bozo error in the count of this newly
declared interference.  Do we need a conference call with
the judge in order to correct it, or can I just tell you and
have you (or the judge) take care of correcting it via a
supplemental order?

3. The e-mail identified the interference number of

this interference.

4. There is no indication in the e-mail that the

e-mail was sent electronically to, or otherwise served on,

counsel for the junior party.

5. Upon becoming aware of the existence of the

e-mail, the administrative patent judge designated to handle this

interference determined, reluctantly, that a telephone conference

call was an appropriate manner in which to address the e-mail.

6. Pursuant to his determination, personnel assigned

to the Trial Section arranged for a telephone conference call to

take place.

7. On Monday, November 30, 1998, at approximately

10:00 a.m., a telephone conference call was held involving:

(1) Counsel for the junior party;

(2) Counsel for the senior party; and 
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(3) the Administrative Patent Judge designated to

handle this interference.

8. During the conference call, counsel for the senior

party explained the error in Count 1.  

9. Counsel for the junior party agreed that Count 1

contained an error.  

10. Counsel for the junior party also confirmed that

he had not received a copy of the e-mail.

11. The administrative patent judge designated to

handle this interference determined that Count 1 as set out in

the NOTICE DECLARING INTERFERENCE contained an error.

12. An ORDER REDECLARING INTERFERENCE (Paper 9) is

being entered simultaneously with this MEMORANDUM OPINION AND

ORDER.  The ORDER REDECLARING INTERFERENCE substitutes Count 2

for Count 1.

B. Discussion

We take this opportunity to comment on ex parte

communications in interference cases with administrative patent

judges, administrators and other personnel at the Board,

including those assigned to the Trial Section.

1. Ex parte communications in interference cases

a. Canons and rules applicable to practitioners
before the Patent and Trademark Office      



        A "practitioner" includes an attorney registered to practice before the1

Patent and Trademark Office in patent cases.  37 CFR § 10.1(r).  Counsel for the
senior party is a "practitioner."

        A communication in the form of an e-mail falls within the meaning of the2

word "communicate" in §10.93(b).

        An administrative patent judge is a "judge" within the meaning of 37 CFR3

§ 10.93(b).

        Administrative patent judges, administrators and other individuals4

employed at the Board are "Office employees."
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The Code of Professional Responsibility of the Patent and

Trademark Office provides as follows (37 CFR § 10.93(b)):

In an adversary proceeding, including any inter partes
proceeding before the Office, a practitioner  shall not[1]

communicate,  or cause another to communicate, as to the[2]

merits of the cause with a judge,  official, or Office[3]

employee  before whom the proceedings is pending, except:[4]

(1) In the course of the official proceedings in
the cause.

(2) In writing if the practitioner promptly
delivers a copy of the writing to opposing counsel ***.

(3) Orally upon adequate notice to opposing
counsel ***.

(4) As otherwise authorized by law.

The interference rules require that a copy of each paper

filed in the Patent and Trademark Office in an interference shall

be served upon all opponents.  37 CFR § 1.646.  As noted earlier,

there is no indication on the face of the e-mail of 20 November

1998, that the e-mail had been served by counsel for the senior

party on opposing counsel.
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b. Canons relevant to administrative
patent judges

There are no canons of judicial ethics, as such, directly

applicable to administrative patent judges.  However, regulations

of the Department of Commerce provide the following (15 CFR

§ 0.735-10a (1997)):

An employee [of the Patent and Trademark Office, a unit
of the Department of Commerce,] shall avoid any action,
whether or not specifically prohibited by this subpart,
which might result in, or create the appearance of:

***
(b) Giving preferential treatment to any person;

***
(d) Losing complete independence or impartiality;
(e) Making a government decision outside official

channels; or
(f) Affecting adversely the confidence of the public

in the integrity of the Government.

Likewise, the Standards of Conduct of the Office Personnel

Management provide (5 CFR § 2635.101(b)(8) (1997)):

Employees [of the U.S. Government] shall act
impartially and not give preferential treatment to any
private organization or individual.

The Code of Conduct for United States Judges is not directly

applicable to administrative patent judges.  Nevertheless, the

functions performed by a United States Judge and an

administrative patent judge are similar.  Both decide cases and
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concrete controversies between adverse parties on a record based

on the admissible evidence.  Accordingly, the Code of Conduct

for United States Judges can provide meaningful guidance as to

what conduct might be viewed as (1) giving, or appearing to

give, preferential treatment to a particular person, (2) losing,

or appearing to lose, impartiality, (3) making, or appearing to

make, decisions outside official channels, and/or (4) affecting,

or appearing to affect, the confidence of the public in the

integrity of the board within the meaning of 15 CFR § 0.735-10a

(1997) and 5 CFR § 2635.101(b)(8) (1997).

The Code of Conduct for United States Judges provides in

Canon 2(A) (1997) as follows:

A judge *** should act at all times in a manner that
promotes public confidence in the integrity and
impartiality of the judiciary.

Canon 2(b) provides:

A judge should not *** convey or permit others to
convey the impression that they are in a special
position to influence the judge.

Canon 3(A)(4) provides:

A judge should *** neither initiate nor consider ex
parte communications on the merits, or procedures
affecting the merits, of a pending or impending
proceeding.



        Insofar as we are aware, there are no provisions made by law for ex5

parte communications with an administrative patent judge.  Administrative patent
judges do not issue temporary restraining orders or other emergency orders. 
Hence, there is no practical reason for an ex parte communication relevant to the
merits of a case.
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The Canons of Judicial Ethics of the American Bar

Association, as long ago as 1971, provided in Section 17 that:

A judge should not permit private interviews,
arguments or communications designed to influence ***
judicial action, where interests to be affected thereby
are not represented before *** [the judge], except in
cases where provision is made by law for ex parte
communications.[5]

While the conditions under which briefs of
argument are to be received are largely matters of
local rule or practice, *** [a judge] should not permit
the contents of such brief *** to be concealed from
opposing counsel.  Ordinarily all communications of
counsel to the judge intended or calculated to
influence action should be made known to opposing
counsel.

In adjudications required by law to be conducted before

an administrative law judge (ALJ), "an ex parte communication

relevant to the merits of the proceeding" (emphasis added) cannot

be made by counsel to the ALJ.  5 U.S.C. § 557(d)(1)(A). 

Likewise, the ALJ is not to initiate an ex parte communication

relevant to the merits of the proceeding.  5 U.S.C.

§ 557(d)(1)(B).  Something which is "relevant" to the merits

includes the merits and the procedure to be followed in
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establishing a record upon which a decision on the merits will be

based.

2. Past practice at the Board of
Patent Appeals and Interferences

It is our understanding that in the past there probably have

been two types of ex parte communications in connection with

interference cases between counsel and personnel of the Board,

including judges.  

One type of ex parte communication has been for general

information.  General information would include, for example,

(1) a call to the Clerk's Office to determine the hours the

office is open; (2) after notice to an opponent, a call to an

administrator to arrange for a conference call with a judge, (3)

a call to an administrator to determine whether papers and files

had arrived at the board which were sent by an examiner to the

board for declaration of an interference and (4) a call to an

administrator concerning general procedure apart from any

particular interference (not included would be a so-called

"hypothetical" when the person making the call has a particular

interference in mind). 

A second type of ex parte communication which unfortunately

may have occurred in the past is one to an administrative patent

judge to determine procedure to be followed in a particular



        Evidence of this fact is apparent from an e-mail sent to the Chief Judge6

on 1 December 1998 (16:01 hours) by counsel for the senior party which states in
part "In the old days [prior to establishment of the Trial Section], you called
an APJ directly ***."
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interference pending before that judge or the board,  or perhaps6

to discuss the merits of a particular interference pending before

that judge or the board.

We encourage the former and cannot condone the latter.  

When, if ever, is an ex parte communication in connection

with a particular interference proper?  To the extent there is

any difficulty determining whether a proposed ex parte

communication is proper, the solution to any difficulty is easy: 

if there is any doubt, do not make the ex parte communication. 

Instead, counsel can file a paper and serve the paper on opposing

counsel.  Alternatively, counsel can communicate with opposing

counsel so that a mutual time can be agreed upon for placing a

telephone conference call to an administrator or the

administrative patent judge.

  A good first general rule would be that if a practitioner is

communicating ex parte with an administrative patent judge for

the purpose of changing, or determining how to change, the status

quo of an interference, there is probably a 100% chance that the

ex parte communication is not proper.  This first general rule is

consistent with Canon 3(A)(4) of the Code of Conduct for United

States Judges which provides that there should be no ex parte

communications "on the merits, or procedures affecting the
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merits, of a pending *** proceeding" (emphasis added).  Compare

also 5 U.S.C. § 557(d)(1)(A), supra.

A good second general rule would be that if a practitioner

is communicating ex parte with an administrator the purpose of

changing the status quo of an interference, there is probably a

100% chance that the ex parte communication is not proper.  On

the other hand, questions of a procedural nature, such as those

discussed earlier in this opinion, are acceptable.

In our view, the e-mail of 20 November 1998 was an improper

ex parte communication.  Superficially, the e-mail might be

viewed as a question of a procedural nature to an administrator. 

In other words, what may have been intended by counsel for the

senior party was the following:

There is an obvious *** error in the count of this newly
declared interference.  Do we need a conference call with
the judge in order to correct it ***?

But, the "or can I just tell you and have you (or the judge) take

care of correcting it via a supplemental order" plausibly can be

construed as an ex parte request seeking sua sponte action by the

administrative patent judge to correct the "obvious" error. 

After all, if the error is as "obvious" as the e-mail suggested,

then it is an error which the administrative patent judge

designated to handle the interference could have readily

appreciated and changed without any input from counsel. 
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Interestingly enough, during the conference call, counsel for the

senior party was not able to readily state the precise change

which needed to be made to the count.  Rather, the suggested

change to be made came from counsel for the junior party.

 Independently, it was both (1) the "or can I just tell you

and have you (or the judge) take care of correcting it via a

supplemental order" and (2) the lack of any indication of notice

to opposing counsel that gave pause to personnel of the Board. 

So that the record be entirely clear, we make known that the

administrator receiving the e-mail, as well as numerous

administrative patent judges, at least upon initial reading of

the e-mail, concluded that the e-mail was an improper ex parte

attempt to change the status quo in this interference through

"sua sponte" action by the administrative patent judge designated

to handle this interference.  

The error uncovered by counsel for the senior party could

have been called to the attention of the Trial Section by way of

a paper served on counsel for the junior party.  Alternatively, a

conference call could have been sought through the administrator

by counsel for the senior party, after notice to counsel for the



        It has come to our attention that there have been situations where 7

(1) counsel for a party calls an administrator to arrange for a
telephone conference call (the administrator has presumed that the call was being
made after notice to opposing counsel);

(2) the administrator advises counsel when the conference call is
to be placed; and

(3) counsel then "announces" to counsel for the opponent that "the
judge will receive our call at 3:00 p.m."

All telephone calls by counsel to schedule a telephone conference call with an
administrative patent judge should be made only after opposing counsel is
notified that the call will be placed to the administrator and opposing counsel
(a) agrees that counsel may place an ex parte call to the administrator or (b)
declines to cooperate or participate in a telephone conference call unless
ordered by the judge.  If opposing counsel indicates that the telephone
conference call itself to the administrator should be by way of an inter partes
conference call, then the call to the administrator must be by way of a
conference call. 
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junior party.   The difficulty with the e-mail, as a whole, is7

that if the Trial Section had corrected the "obvious" error sua

sponte, counsel for the junior party may not have learned of the

ex parte communication to the Trial Section.  Even if counsel for

the junior party had eventually learned of the ex parte

communication, the overall impression counsel for the junior

party may have been left with is that counsel for the senior

party somehow has an "in" with the Trial Section.  

The public, the inventors and their assignees involved in

interferences, counsel for the inventors and their assignees and

our reviewing courts are entitled to assume that cases before the

Patent and Trademark Office are conducted with impartiality and

without improper ex parte communications.  Improper ex parte

communications (1) undermine the administration of justice in

cases before the Patent and Trademark Office, (2) undermine the



- 13 -

public's confidence in the impartiality of officials of the

government whose duty it is to decide in an even-handed manner

cases and controversies between adversary parties and (3) erode

the very foundation upon which the American system of deciding

cases and controversies is based.

In this particular case, we give the author of the e-mail

the benefit of any doubt.  However, through this opinion we

announce that, in the future, practitioners in interference cases

should adhere strictly to the well-established principles that

most ex parte communications with a judge are improper and that

improper ex parte communications will not be condoned.  We would

be remiss if we did not note that it is just as bad for a judge

to receive and act in any manner on an improper ex parte

communication as it is for an attorney to make the improper ex

parte communication in the first place.

As noted in Finding 5, the administrative patent judge

designated to handle this interference, with some reluctance,

determined that a telephone conference call was an appropriate

manner to respond to the improper ex parte communication.  His

reluctance was bottomed on (1) the failure of the e-mail to

contain any indication that it has been "served" on counsel for

the junior party and (2) the fact any response to the e-mail

might have the appearance of giving special treatment to counsel

who sent the e-mail to the administrator.  The conference call
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took place essentially to determine whether counsel for the

junior party had received the e-mail.  

In the future, any e-mail received by the Trial Section

plausibly related to a particular interference will be returned

unanswered if it does not on its face indicate "service" by

e-mail upon opposing counsel.  Moreover, e-mail cannot take the

place of pleadings which are to be filed in the manner required

by the rules.  Any e-mail sent to the Trial Section must also be

sent by e-mail to opposing counsel.  If opposing counsel does not

have e-mail, then a party may not communicate inter partes with

the Board through e-mail in a specific interference.

C. Order

Upon consideration of the record, it is

ORDERED that a copy of this opinion without identifying

the parties or counsel shall be published.
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FURTHER ORDERED that the Clerk shall mail a copy of

this MEMORANDUM OPINION AND ORDER to counsel of record.

               ______________________________
               BRUCE H. STONER, JR,  Chief   )
               Administrative Patent Judge   )
                                             )
                                             )
               ______________________________)
               GARY V. HARKCOM, Vice Chief   )
               Administrative Patent Judge   )
                                             )
                                             )
               ______________________________)
               FRED E. McKELVEY, Senior      ) BOARD OF PATENT
               Administrative Patent Judge   )  APPEALS AND
                                             ) INTERFERENCES
                                             )
               ______________________________)
               RICHARD E. SCHAFER,           )
               Administrative Patent Judge   )
                                             )
                                             )
               ______________________________)
               JAMESON LEE,                  )
               Administrative Patent Judge   )


